Aiškėja naujos detalės apie mįslingus susirgimus sunkia kepenų liga: mokslininkai mano išsiaiškinę priežastį

Daugėja įrodymų, kad mažiems vaikams nustatyti hepatito atvejai gali būti susiję su jau pažįstamu virusu, praneša specialistai.

hepatitas, kepenų liga.<br>123rf asociatyvi nuotr.
hepatitas, kepenų liga.<br>123rf asociatyvi nuotr.
vaikas ligoninėje<br>123rf asociatyvi nuotr.
vaikas ligoninėje<br>123rf asociatyvi nuotr.
vaikas ligoninėje<br>123rf nuotr.
vaikas ligoninėje<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 8:05 PM

Visame pasaulyje fiksuoti jau 169 mįslingi vaikų susirgimai hepatitu ir viena mirtis.

Vien Jungtinėje Karalystėje (JK) susirgo 114 vaikų, o 10 jų prireikė kepenų persodinimo.

JK sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA) teigia, kad adenoviruso atmaina, vadinama F41, atrodo kaip labiausiai tikėtina vaikų susirgimo hepatitu priežastis.

Dauguma susirgusiųjų – penkerių metų amžiaus arba jaunesni ir turėjo gastroenterito simptomų – viduriavo, jautė pykinimą, o vėliau jiems pasireiškė odos ir akių pageltimas. Tai aiškus kepenų problemos požymis.

Daktarė Meera Chand, UKHSA klinikinių ir naujų infekcijų direktorė, sakė: „Mūsų surinkta informacija rodo, kad šis staigus hepatito vaikams padažnėjimas yra susijęs su adenovirusine infekcija.“

„Tačiau mes ir toliau kruopščiai tiriame kitas galimas priežastis“, – pabrėžė ji.

Ekspertai akcentuoja, kad daugumai vaikų, kurie užsikrėtė adenovirusu, nepasidarys labai blogai. Kepenų uždegimo, vadinamo hepatitu, atvejai yra labai reti, tačiau gali būti labai rimti.

Mokslininkai ir gydytojai dabar tiria, ar nepasikeitė viruso genetinė sandara, kuri gali lengviau sukelti kepenų uždegimą.

Kitas galimas paaiškinimas yra tas, kad pandemijos metu nustatyti apribojimai galėjo lemti tai, kad maži vaikai pirmą kartą su šiuo adenovirusu susidūrė šiek tiek vėlesniame amžiuje, o tai lėmė „aktyvesnį“ imuninį atsaką.

„Adenovirusas praktiškai išnyko per COVID-19 pandemiją, kai ženkliai sumažėjo žmonių judrumas, o dabar sergamumas vėl išaugo“, – pastebėjo Liverpulio universiteto infekcinių ligų ekspertas, profesorius Calumas Semple`as

Jis sakė, kad taip pat tiriamos kitos hipotezės, įskaitant tai, ar nesenas užsikrėtimas COVID-19 infekcija kartu su adenovirusu gali sukelti kepenų problemų.

Nėra jokių ženklų, kad hepatito atvejai galėtų būti kaip nors susiję su vakcinacija nuo COVID-19. Nėra duomenų, kad bent vienas iš JK hepatitu susirgusių vaikų būtų buvęs paskiepytas nuo koronaviruso.

Pirmadienį Lisabonoje vykusiame Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų kongreso skubiame posėdyje M.Chand papasakojo, kaip galimai pavyko išaiškinti ligos priežastis.

Ji sakė, kad tėvai ir šeimos gali būti ramūs, nes tokie atvejai yra itin reti. Visgi, pravartu būtų žinoti požymius, kuriuos pastebėjus būtina kreiptis patarimo į specialistą:

– neįprasta savijauta ir nuolatinis nuovargis;

– apetito praradimas;

– pilvo skausmas;

– baltos akių dalies arba odos pageltimas (gelta);

– tamsus šlapimas;

– blyškios, pilkos spalvos išmatos;

– odos niežulys;

– raumenų ir sąnarių skausmas;

– aukšta temperatūra.

Įprastos higienos priemonės, tokios kaip kruopštus rankų plovimas ir gera kvėpavimo takų higiena, padeda sumažinti daugelio įprastų infekcijų, įskaitant adenovirusą, plitimą.

Pasak ekspertų, vaikai, kuriems pasireiškia virškinimo trakto infekcijos simptomai, įskaitant vėmimą ir viduriavimą, turėtų likti namuose ir grįžti į mokyklą ar darželį tik po 48 valandų.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.