A. Dulkys sureagavo į aistras dėl vaistų kompensacijos: niekas nesiruošia sumažinti galimybę rinktis iš sudaryto kainyno

Planuojami pokyčiai dėl kompensuojamųjų vaistų įsigijimo ir kainodaros nustatymo nesumažins galimybės žmonėms rinktis vaistų iš kainyno, teigia sveikatos apsaugos ministras.

Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-04-27 13:44

„(...) tikrai niekas nesiruošia žmonėms sumažinti galimybę rinktis iš to kainyno, kuris yra sudarytas, ir tikrai niekas nereikalaus rinktis tik pirmo pirmumo (pigiausio vaisto – BNS)“, – trečiadienį sakė Arūnas Dulkys.

Anot jo, stengiamasi skatinti gamintojų konkurenciją, kad jie pigintų vaistus Lietuvoje, ir sudaryti galimybę į kompensuojamųjų vaistų sąrašą patekti daugiau inovatyvių vaistų.

„Tai yra viena iš blogybių, kad sudarėme galimybę rinktis iš viso kainyno vaistą, pats mūsų kainynas, mūsų nuomone, turi būti tobulintinas, nes jame mažai inovatyvių vaistų“, – teigė ministras.

Pasak jo, siūloma tvarka bus detaliai aptarta su visomis suinteresuotomis grupėmis.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo įvesti metinį 45 eurų „priemokų krepšelį“, kuriame per metus būtų apskaitomos pacientų sumokamos priemokos už mažiausią priemoką turinčius kompensuojamuosius vaistus. Jį viršijus, valstybė padengtų tolesnes papildomas visų pacientų išlaidas perkant vaistus su mažiausia priemoka.

Vyriausybei teikiamomis pataisomis siūloma atsisakyti ir ligšiolinės praktikos, kai padengiamos visos vyresnių nei 75-erių pacientų ir iki 267 eurų per mėnesį pajamas gaunančių žmonių priemokų už kompensuojamuosius vaistus išlaidos.

Pagal projektą, valstybė šioms visuomenės grupėms padengtų išlaidas tik už kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka.

Ministerija teikiamame teisės aktų pakete nori nustatyti ir priemokų lubas medicinos pagalbos priemonėms įsigyti – maksimalios pacientų priemokos negalėtų viršyti 50 proc. bazinės kainos. Šiuo metu priemokų lubos galioja tik vaistams ir sudaro 20 proc. bazinės kainos.

Pataisos artimiausiu metu bus teikiamos Vyriausybei, dėl jų turės apsispręsti ir Seimas. Planuojama, kad pakeitimai įsigaliotų nuo 2023-iųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.