Rajonų ligoninėms – perspėjimo žinutė: gali sulaukti liūdno likimo

Nesutariama dėl ligoninių tinklo reformos. Ją inicijavusios Vyriausybės atstovai tikina, kad gyventojų sveikata po jos bus pasirūpinama geriau, tačiau savivaldos atstovai sako, kad dėl pertvarkos regionuose neliks rimtos medicinos, žmonės į didesnį miestą nenuvažiuos ir liks be pagalbos.

Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaidotas Grigas.
Vaidotas Grigas.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ligoninė<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Martynas Gedminas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Martynas Gedminas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 8:35 PM

Visgi dalis regionuose dirbančių medikų rengiamiems pokyčiams ir pritaria ir sako, kad kai kurios gydymo įstaigų tiesiog bijo pasikeitimų, nenori imtis iniciatyvos.

Be reformos ligoninės subyrės?

„Keistis reikia. Šita sistema yra apleista. Esminiai pokyčiai nedaryti ilgą laiką <...> Matau, kad SAM (Sveikataos apsaugos ministerijai, red.) užduodami klausimai, keliami lūkesčiai.

Bet SAM yra nedaugelio gydymo įstaigų steigėjas. Reiškia, kad periferijoje nėra tinklo, nėra pavaldumo. Ir SAM nereguliuoja taisyklių, su šita reforma sukuriamos prielaidos įstaigoms keistis. Yra palikta daug autonomijos“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė Joniškio ligoninės vadovas Martynas Gedminas.

Pasak jo, regionų ligoninės galėtų pritraukti jaunus gydytojus, tačiau jų vadovų kalbos ir veiksmai susižavėjimo nekelia.

„Yra daug rajonų, kuriuose daugelį metų buvo miegota. Aš, kaip specialistas, kai klausau vadovų, kurie skundžiasi, kad niekas nenori ateiti pas juos dirbti, sakau, kad aš ir pats pas tokį vadovą niekada neateičiau.

Realybė tokia, kad daugelyje rajonų pamatiniai skyriai laikosi ant terapeutų, kuriems yra 70-75 m. Tai yra šviesūs, stiprūs žmonės. Bet jei jie nepasikeis, ta ligoninė byrės ir per 5-7 metus įstaigų uždarymo reforma įvyks natūraliai“, – perspėjo M.Gedminas.

Jis akcentavo, kad tokia „natūrali reforma“ būtų kur kas skaudesnė nei sistemingai vykdoma pertvarka.

Pasak jo, reformos iniciatoriai nenustato griežtų taisyklių, bet sukuria galimybę įgyvendinti pokyčius.

„Reforma yra dviašmenis kardas. Vieni, kurie turės sąmoningumo, ją pakreips bendruomenės sveikatos pagerinimui. Kiti net su šia reforma nieko iš esmės nepakeis“, – sakė M.Gedminas.

Jo teigimu, SAM siūlomas sveikatos priežiūros įstaigų modelis yra tvarus. Mažesniuose miestuose veikiančios ligoninės gali pasiūlyti vidaus ligų, skubios medicinos, dienos chirurgijos paslaugas, kurių kokybė ne prastesnė nei didžiuosiuose miestuose.

„Tačiau mes neturime pacientų srauto stacionariai chirurgijai, nėra pacinetų srauto akušerijai. To išlaikyti neišeina. Matau, kaip merai kalba: „Arčiau paslauga bus geriau.“ Ne, nebus, jei esi fiziškai arčiau, bet nėra infrastruktūros, nėra specialistų. O jie seka pagal pacientų srautus“, – sakė M.Gedminas.

„Apsikarpė“ ir džiaugiasi

Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas paaiškino, kad gydymo įstaiga jau seniai atsisakė stacionarios chirurgijos ir akušerijos skyrių, nes ir be pertvarkos buvo aišku, kad šie padaliniai tokio miesto ligoninei nėra reikalingi.

„Srautai buvo maži, skyriai – nuostolingi. Iš principo tą paslaugą laikyti vien tam, kad ji būtų šalia tikrai neapsimokėjo ir jokios logikos nebuvo.

Katastrofa neįvyko. Žmonėms gal nepatogu nuvažiuoti toliau, bet mūsų srautai nemaža dalimi keliauja į Vilnių, o ten paslaugų kokybė, kas liečia stacionarinę chirurgiją ir ginekologinę pagalbą yra aukštos kvalifikacijos, žmonės patenkinti“, – aiškino V.Grigas.

Jis džiaugėsi, kad Molėtų ligoninės vidaus ligų ir skubios pagalbos skyriuose dirba ir daug jaunų specialistų.

V.Grigas akcentavo, kad siūloma pertvarka gali pasiteisinti tik tuo atveju, jei bus tikslingai investuojama į ambulatorinės grandies, reikalingos infrastruktūros atnaujinimą.

Sveikata rūpinamasi nekoordinuotai

Visgi M.Gedminas turėjo priekaištų dėl to, kaip šiuo metu vyksta pertvarka.

„Pažiūrkime už Atlanto, į JAV. Pasakoma, kad turime reformos idėją, kas ją padarote anksčiau – tas pasiimate pinigus. O dabar mes turime 800 milijonų eurų, kurie rūdyja.

Pacientams įrangos reikia jau dabar. Ir jau dabar yra įstaigų, kurios padarė reformas. Tai duokite joms eiti į priekį. Aš visai neseniai išgirdau apie kolegas iš kitų miestų, kur plaučių uždegimai vis dar gydomi taurelėmis ant nugaros. Tokias vietas reformuoti, aš atsiprašau, bus tiesiog sudėtinga“, – sakė M.Gedminas.

Jis taip pat teigė, jog esamas sveikatos priežiūros įstaigų finansavimo modelis yra ydingas, nes neskatina rūpintis gyventojų sveikata.

„Finansavimo sistemos pakeitimas yra būtinas, kad medicina būtų orientuota į sveikatą. Kaip gydymo įstaigos vadovas pasakysiu... Dabar tu turi sutartinę sumą ir gali įsisavinti ją kaip nori. Pažįsti daug ortopedų, patinka daryti meniskų operacijas – viską įsisavinsi per tai.

Tavo atskaitomybė prieš bendruomenę, ar tai vyrauja inkstų ligos, ar širdies – to nėra“, – sakė M.Gedminas.

Todėl savivaldybėms siūlomas modelis, kai sveikatos paslaugas teikia iš poliklinikos ir ligoninės suformuotas Sveikatos centras, gydytojo nuomone, būtų optimalus.

„Tas koordinuojantis padalinys kartu su savivaldybės gydytoju turėtų būti atsakingas, kokie sveikatos rezultatai mums aktualiausi ir kaip tam pajungti visą sistemą. Dabar sveikatos biurai daro vieną, šeimos gydytojai – kitą, gydytojai specialistai dar kitais reikalais užsiima“, – aiškino M.Gedminas.

„Specialistai gauna apmokėjimą už apsilankymą, šeimos gydytojai gauna pinigų, jeigu nesiunčia specialistui, o kai kurie pacientai nori siuntimo. Ta sistema veikia padrikai“, – pridūrė Joniškio ligoninės vadovas.

Sveikatos priežiūros įstaigų tinklą pagal Vyriausybės planus petvarkyti tikimasi iki 2025 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.