Europoje plinta beždžionių raupai: apie atvejus praneša vis daugiau šalių

Prancūzija, Belgija ir Vokietija penktadienį pranešė apie pirmuosius užsikrėtimo beždžionių raupais atvejus, prisidėdamos prie virtinės kitų Europos bei Šiaurės Amerikos valstybių, nustačiusių šios virusinės ligos, endeminės kai kuriose Afrikos dalyse, atvejų.

Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>123rf nuotr.
Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>123rf nuotr.
Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>123rf nuotr.
Europoje daugėja raupų protrūkių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 1:34 PM, atnaujinta May 23, 2022, 11:19 AM

Beždžionių raupai buvo diagnozuoti 29 metų vyrui Il de Franso regione, apimančiame sostinę Paryžių, penktadienį pranešė Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai. Šis vyras pastaruoju metu nesilankė šalyse, kur cirkuliuoja beždžionių raupų virusas.

Vokietijos ginkluotųjų pajėgų mikrobiologijos institutas pranešė, kad patvirtino užsikrėtimą beždžionių raupais pacientui, kuriam atsirado odos pažeidimų – tai yra vienas iš šios ligos simptomų.

Belgijos virusologas Emmanuelis Andre socialiniame tinkle „Twitter“ informavo, kad Leuveno universiteto laboratorija patvirtino antrą iš dviejų užsikrėtimo atvejų šalyje – beždžionių raupai nustatyti vyrui iš Flamandų Brabanto provincijos.

Daugėjant beždžionių raupų atvejų Europoje, Vokietijos Roberto Kocho institutas (RKI), pagrindinė šalies užkrečiamųjų ligų tyrimo įstaiga, paragino iš Vakarų Afrikos grįžusius žmones, ypač homoseksualius vyrus, nedelsiant kreiptis į medikus, pastebėjus ant odos kokių nors pakitimų.

Ši reta liga, kuri paprastai nebūna mirtina, dažniausiai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmu, limfmazgių patinimu, nuovargiu. Vėliau atsiranda į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodė atidžiai nagrinėjanti šią problemą, ypač aplinkybę, kad kai kuriais Jungtinėje Karalystėje nustatytais atvejais virusu buvo užsikrėsta homoseksualių asmenų bendruomenėje.

Beždžionių raupų atvejų taip pat nustatyta Italijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje. Dėl to imta nuogąstauti, kad Centrinei ir Vakarų Afrikai būdinga liga gali plisti.

Nuo beždžionių raupų paprastai pasveikstama per 2–4 savaites, nurodo PSO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.