Kaune – naujas rekordas: skubiosios medicinos gydytojai išmokė gaivinti daugiausiai žmonių

Gegužės 22 dieną Kaune pasiektas Lietuvos rekordas: skubiosios medicinos gydytojai išmokė gaivinti daugiausiai žmonių per vieną dieną. Vos per 7 valandas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginyje „Kaunas Gaivina“ skubiosios medicinos gydytojams pradinio gaivinimo veiksmų pavyko išmokyti daugiau nei 700 žmonių, rašoma Kauno klinikų pranešime spaudai.

Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Kaune per dieną pradinio gaivinimo išmokyti buvo 700 žmonių.<br>Imanto Cesliavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno klinikų inf.

May 23, 2022, 10:37 AM, atnaujinta May 23, 2022, 10:38 AM

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai bei Skubiosios medicinos klinikos vadovas prof. dr. Kęstutis Stašaitis sako, kad mokėti suteikti pirmąją pagalbą, ypač tokiu neramiu laikmečiu, yra mūsų visų pilietinė pareiga, prisidedanti prie visuomenės saugumo. „Smagu, kad prie visuomenės saugumo reikšmingai prisideda ir Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytojai“, – sako profesorius.

Renginio „Kaunas Gaivina“ metu didelis dėmesys skirtas žmonių sąmoningumo didinimui apie ūmias būkles, o svarbiausia užduotis buvo žmonėms suteikti praktinius įgūdžius, kaip elgtis, jei artimąjį ar praeivį ištinka staigi mirtis. Vienos iš renginio organizatorių, Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytojos rezidentės Gabrielės Mickutės teigimu, kiekvienas renginio dalyvis galėjo praktiškai išbandyti, kaip atlikti krūtinės paspaudimus ant tam skirtų manekenų.

„Siekėme, kad žmonės ne tik išgirstų teoriškai, bet ir pabandytų praktiškai atlikti pradinį gaivinimą, kad susidūrus su staigia mirtimi gatvėje, pasitikėtų savo žiniomis ir nebijotų gelbėti kito žmogaus gyvybės“, – sako gydytoja rezidentė.

Renginio metu taip pat paneigti mitai, susiję su turniketais, paaiškinta, kada ir kaip jį naudoti. Dalyviams suteikta galimybė pabandyti jį uždėti patiems. „Norime paskatinti žmones domėtis pirmąja pagalba ir sužinoti apie ją daugiau. Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie saugesnės visuomenės kūrimo, kai būsime tikri, kad prireikus pagalbos, šalia bus žmogus, galintis ją suteikti“, – priduria renginio organizatoriai.

„Gegužės 20–22 d. vykęs „Santakos“ savaitgalis – vienas svarbiausių šių metų Kauno ir Kauno rajono bei visos Lietuvos įvykių. Džiaugiamės, kad plačioje programoje dėmesys buvo skiriamas ne tik meno ir kultūros renginiams, bet ir sąmoningos bei atsakingos visuomenės kūrimui.

Neįsivaizduojame šiuolaikinio miesto be gyventojų pagalbos ir rūpesčio vieni kitais – „Kaunas Gaivina“ buvo būtent apie tai“, – teigia „Kaunas 2022“ komunikacijos vadovė Agnė Pinigienė.

Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius atkreipia dėmesį, kad staigi širdinė mirtis už ligoninės ribų (angl. Out of Hospital Cardiac Arrest (OHCA) vis dar išlieka viena iš pagrindinių mirštamumo ir neįgalumo priežasčių visame pasaulyje.

„Įvykus staigiai mirčiai, ypatingai svarbios tampa pirmosios minutės, nes kiekviena praleista minutė išgyvenamumo tikimybę sumažina 10 procentų. Todėl labai svarbu, šalia sukniubus žmogui ar jam netekus sąmonės, neišsigąsti, iškviesti greitąją medicinos pagalbą (GMP) ir atlikti pradinį gaivinimą. Laiku suteikta pirmoji pagalba gali išgelbėti kito žmogaus gyvybę“, – pastebi L. Darginavičius.

Gydytojai primena, kad pastebėjus sukniubusį žmogų, nedelsti ir kviesti greitąją medicinos pagalbą, skambinant numeriu 112. „Laukiant greitosios medicinos pagalbos, reikėtų atlikti krūtinės ląstos paspaudimus, rankas uždėjus vieną ant kitos spaudžiant giliai ir stipriai krūtinės ląstos centre. Spausti reikėtų maždaug 100 kartų per minutę dažniu. Norint lengviau įsiminti krūtinės ląstos paspaudimų dažnį, galima prisiminti gerai žinomos dainos „Ant kalno mūrai“ ritmą“, – primena L. Darginavičius.

„Kaunas Gaivina“ – bendras projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizuojamo didžiojo metų renginio „Santaka“ programos dalis ir vienas iš dviejų Skubiosios medicinos savaitės renginių, skirtų visuomenei.

Šiuos renginius organizuoja Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojai kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto studentais, skubiosios medicinos gydytojais ir rezidentais, Vytauto Didžiojo Šaulių 2-osios rinktinės šauliais, Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos atstovais bei Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikais.

Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytojai specializuojasi ūmių būklių priežiūroje ir gydyme. Skubiosios medicinos klinikos medikai teikia pagalbą ūmiai sunegalavusiems visuomenės nariams ne tik savo tiesioginio darbo metu, bet ir aktyviai įsitraukdami į šviečiamąją veiklą pirmosios ir skubiosios medicinos pagalbos tematika – veda mokymus visuomenei ir kitų sričių medikams.

Daugiau informacijos, kaip teisingai atlikti pradinį gaivinimą, galite rasti paspaudę nuorodą.

Daugiau informacijos apie taisyklingą turniketo uždėjimą rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.