Vilniuje – 17-as organų donoras šiemet: naujo inksto sulauks du žmonės

Gegužės 24-ąją užregistruotas jau 17 efektyvus organų donoras šiais metais Lietuvoje. Užplūdus netekties skausmui artimieji rado stiprybės ištarti „taip“ organų donorystei ir šis jų sprendimas pagerins gyvenimo kokybę dviem žmonėms, kurie savo antro šanso gyventi laukė ilgą laiką.

Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>Kauno klinikų nuotr.
Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>Kauno klinikų nuotr.
Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvoje fiksuotas 17-as aktyvus organų donoras šiais metais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 11:55 AM

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad šįkart efektyvus donoras buvo užregistruotas Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

Atlikus visus reikalingus tyrimus nustatyta, kad transplantacijai yra tinkami abu donoro inkstai – tai šansą į gyvenimą suteiks dviem žmonėms. Organų persodinimo operacijos laukiantiems recipientams bus atliktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Organų donorystė – išskirtinis procesas

Apie galimybę padovanoti organus sergantiems žmonėms yra pradedama kalbėti tik tada, kai reanimacijoje žmogui yra konstatuojama klinikinė smegenų mirtis arba sustojusi širdis. Įvairių medicininių aparatų ir vaistų dėka kiti organai kurį laiką dar funkcionuoja, todėl yra galimybė įgyvendinti transplantacijos procesą. Apie tai donorinė ligoninė informuoja NTB.

Transplantacijų koordinatoriams mirusįjį užregistravus kaip potencialių donorą – yra atliekami įvairūs kraujo tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti kurie donoro organai ir audiniai yra tinkami transplantacijai.

Kitas labai svarbus etapas – pokalbis su artimaisiais, tik nuo jų priklauso ar toliau organų donorystės ir transplantacijos procesai galės tęstis. Šiuo metu Lietuvoje artimųjų prieštaravimai sudaro apie 22 proc.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus ir gavus kraujo tyrimų rezultatus – pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai, siekiant įvertinti ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Jei donoro organas turi būti pergabentas iš vienos ligoninės į kitą – vyksta komunikacija ir su kitomis įstaigomis: policija, greitąja pagalba, karinėmis oro pajėgomis arba valstybės sienos apsaugos tarnyba. Dažniausiai tokie organai kaip plaučiai ar širdis yra gabenami sraigtasparniu, o inkstai, kepenys, ragenos – vežamos specialiu automobiliu su policijos palyda.

Recipientai laukia įvairių organų transplantacijų

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 323 žmonės: 82 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 35 širdies, 5 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 42 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai.

Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties. Jei norite išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, t. y. kuomet norintieji po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, užpildo prašymą ir gauna Donoro kortelę, o žmogaus mirties atveju prašoma ir artimųjų sutikimo.

Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse. Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip.

Bet kokiu atveju, svarbiausiais galutinio sprendimo priėmimo dalyviais yra mirusiojo artimieji, tad šį jų sprendimą galima palengvinti iš anksto išreiškiant savo valią. Daugiau informacijos apie organų donorystę galima rasti Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM internetiniame puslapyje: ntb.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.