Prieš galimą rudens šuolį – tyrimas apie vakcinos apsaugą: R. Lingienė davė patarimą ir pažeidžiamiems, ir sveikiems

Biotechnologijų bendrovė „Moderna“, pirmoji sukūrusi informacinės RNR (iRNR) gydymo metodus ir vakcinas, praneša apie itin stiprią dvivalentės sustiprinančiosios iRNR-1273.214 vakcinos apsaugą – antrojo iš trijų klinikinio tyrimo etapo metu rudens kandidatė pademonstravo daugiau nei 5 kartus didesnį neutralizuojančių antikūnų prieš omikron atmainos BA.4 ir BA.5 potipius kiekį, rašoma pranešime spaudai.

vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Rolanda Lingienė.<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Rolanda Lingienė.<br>T.Bauro nuotr.
vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
vakcinacija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-06-30 15:07

Praėjus mėnesiui po to, kai šia vakcina kandidate buvo paskiepyti anksčiau skiepyti ir sustiprinančiąją dozę gavę dalyviai, 50 µg iRNR-1273.214 sustiprinančioji dozė paskatino stiprų neutralizuojančių antikūnų atsaką prieš omikron BA.4 ir BA.5 potipius visiems dalyviams, neatsižvelgiant į ankstesnį persirgimą.

Remdamasi šiais ir ankstesniais duomenimis, bendrovė siekia artimiausiomis savaitėmis pateikti paraiškas reguliavimo institucijoms, kuriose prašoma atnaujinti sustiprinančiosios vakcinos sudėtį iRNR-1273.214.

„Atsižvelgdami į nuolat kintantį SARS-CoV-2, labai džiaugiamės, kad mūsų pagrindinė sustiprinančiosios dozės vakcina kandidatė rudeniui iRNR-1273.214 pademonstravo aukštus naują grėsmę pasaulio visuomenės sveikatai keliančius BA.4 ir BA.5 potipius neutralizuojančių antikūnų titrus“, – sakė „Moderna“ vyriausiasis vykdantysis direktorius Stephane Bancel.

„Šiuos duomenis skubiai pateiksime reguliuojančioms institucijoms ir ruošiamės nuo rugpjūčio mėn. tiekti rinkai savo naujos kartos dvivalentę sustiprinančiąją dozę prieš tikėtiną susirgimų SARS-CoV-2 atvejų šuolį plintant omikron potipiams rudens pradžioje.“

Šios dienos duomenys papildo anksčiau šį mėnesį paskelbtus bendrovės atliekamo antrojo iš trijų klinikinio tyrimo etapo, kuriame dalyvavo apie 800 dalyvių, rezultatus.

Ankstesni rezultatai parodė, kad 50 µg sustiprinančioji iRNR-1273.214 dozė pasiekė visas nustatytąsias pirmines vertinamąsias baigtis, įskaitant pranašumą prieš omikron atmainą (BA.1 potipį) neutralizuojančių antikūnų titro geometrinį vidurkį, palyginti su 50 µg sustiprinančiosios vakcinos iRNR-1273 (iRNR-1273) prototipo sustiprinančiąja doze.

Dvivalentė sustiprinančioji dozė iš esmės buvo gerai toleruojama, jos reaktogeniškumo ir saugumo rodikliai atitiko sustiprinančiosios dozės prototipo rodiklius. „Moderna“ nuomone, šie duomenys bendrai skatina atnaujinti rudenį bendrovės sustiprinančiosios vakcinos dozės sudėtį, pakeičiant ją dvivalente (omikron atmainą veikiančia) iRNR- 1273.214.

Bendrovė jau pasidalijo šiais duomenimis su reguliuojančiomis institucijomis ir teikia rankraštį recenzuojamam leidiniui.

R. Lingienė: natūralu, kad laikas imunitetą silpnina

Gydytoja epidemiologė Rolanda Lingienė pabrėžė, kad tikriausiai apie vakcinas galime kalbėti, diskutuoti labai daug ir iš įvairių pusių, bet esminis vardiklis, kurio visiems mums reikėtų nepamiršti, yra tas, kad vakcinos leido pasiekti lūžio tašką, kai galėjome grįžti į labiau įprastą gyvenimą, prie kurio buvome pripratę iki pandemijos. Vakcinų veiksmingumą labai aiškiai rodė ir COVID-19 ligos atvejų skaičius kasdien, ir teigiami poslinkiai protrūkių kreivėje. R. Lingienės teigimu, kalbant apie rudenį, jam turime ruoštis jau dabar.

„Esminis to pasirengimo taškas yra tai, jog sustiprinančiąja doze pasiskiepytų tie, kuriems tai jau rekomenduota padaryti. Kalbu apie lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis sergančius žmones arba kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, taip pat tuos, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais“, – kalbėjo gyd. epidemiologė, primindama, jog dėl skiepijimo reikia kreiptis ir konsultuotis su gydančiu gydytoju.

Kalbant apie kitus žmones, kurie, kaip rodo mokslo iki šiol surinkti duomenys, yra mažiau pažeidžiami COVID-19 ligos, jų vakcinaciją nuo COVID-19 ligos planuojama pradėti artėjant rudeniui.

Pasak R. Lingienės, įvertinus sukauptus duomenis, atliktus reikalingus tyrimus bei vadovaujantis tarptautinių kompetetingų organizacijų rekomendacijomis bus nustatytos žmonių grupės, kurioms ir bus rekomenduojama pasiskiepyti.

„Taip pat būtina suprasti, kad vakcinos nuo COVID-19 sukuria imunitetą, kuris laikui bėgant silpsta. Ir tai yra visiškai normalu, taip veikia ir, pavyzdžiui, gripo vakcinos, tad vakcinos nuo COVID-19 ligos nėra tuo požiūriu išskirtinės. Be to, kiekvieno mūsų imuninis atsakas yra skirtingas, nes mes kiekvienas esame skirtingas, tad vienam gali susidaryti itin stiprus imunitetas, kitam – nepakankamas. Suprantu, kad dažnam žmogui tas visas subtilybes, „plonybes“ ir sudėtinga suvokti, ir sunku apsispręsti.

Taigi, iš esmės pats pagrindinis patarimas kiekvienam būtų sekti oficialių šaltinių, specialistų skelbiamas rekomendacijas, įsiklausyti į medikų nuomonę. Tai yra tie žmonės, kurie kompetentingi padėti priimti tinkamą sprendimą dėl skiepijimosi sustiprinančiąja doze.

Raginu nepasikliauti kažkieno neaiškiais tikslais socialiniuose tinkluose ar kitais plačiai prieinamais kanalais skleidžiama informacija, o remtis mokslu ir pažanga, kurią, laimei, turime“, – kalbėjo gydytoja epidemiologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą