Augant sergamumui COVID-19 SAM kreipėsi į visuomenę: dalies gyventojų prašo likti namuose

Tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungos (ES) šalyse stebimas augantis sergamumas COVID-19 liga. Nors situacija ligoninėse išlieka stabili, didėja vyresnių žmonių sergamumo rodikliai. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime spaudai kviečia gyventojus naudotis rekomenduojamomis COVID-19 ligos prevencijos priemonėmis visose darbo, prekybos ar laisvalaikio vietose, o pajutus bent menkiausius peršalimo simptomus – likti namuose ir vengti kontakto su kitais žmonėmis.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ką daryti pajutus COVID-19 ligai būdingus simptomus?<br>SAM infografikas
Ką daryti pajutus COVID-19 ligai būdingus simptomus?<br>SAM infografikas
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Sveikatos apsaugos ministerija

2022-07-13 17:49, atnaujinta 2022-07-13 18:01

Net 22 valstybėse per pastarąją savaitę stebimas 65 metų amžiaus ir vyresnių žmonių sergamumo rodiklių padidėjimas. Šis augimas ES šalyse stebimas jau penkias pastarąsias savaites ir pradeda reikštis didėjančiu sunkių susirgimų skaičiumi.

Didžiausi sergamumo COVID-19 liga rodikliai stebimi Kipre, Liuksemburge, Prancūzijoje. 18 šalių taip pat pateikė informaciją apie praėjusią savaitę pradėjusius kisti hospitalizacijos rodiklius. 7 šalyse pastebėtos COVID-19 mirtingumo rodiklio didėjimo tendencijos.

Prognozuojama, kad situacija Lietuvoje taip pat gali prastėti dėl augančių susirgimų skaičiaus, kuris per paskutines 7 dienas jau pasiekė 40,7 procentus. Tai gali nulemti lengviau plintantys Omikron atmainos BA4 ir BA5 potipiai.

Situaciją šalyje lengvina sąlyginai nedidelis ligoninių užimtumas – šiuo metu hospitalizuota 113 asmenų, iš kurių tik 8 – RITS (reanimacijos intensyvios terapijos skyriuose).

Kaip rodo šalių, kuriose pakankama apimtimi atliekami sekoskaitos tyrimai, duomenys, 7 iš 10 šalių dominuoja labiau užkrečiami Omikron atmainos potipiai BA.4/BA.5, kurie ir lemia kylančius sergamumo, hospitalizacijos ir kitus rodiklius.

Šiai dienai nėra duomenų, kad BA.4 / BA.5 potipiai sukeltų sunkesnes ligos formas. Vis dėlto, kaip ir ankstesnių bangų metu, padidėjus bendram COVID-19 atvejų skaičiui, gali padaugėti ir sunkesnių ligos atvejų skaičius.

SAM specialistai situaciją šalyje vertina kaip stabilią, tačiau bet kuriuo metu gali būti pastebėtas spartesnis rodiklių augimas. Labai svarbu rimtai vertinti pateiktas rekomendacijas bei COVID-19 ligos prevencines priemones, kurios gali užkirsti kelią prognozuojamam sergamumo augimui.

Taip pat kviečiame nepamiršti, kad efektyviausia apsauga nuo šio viruso – vakcinos. Pasiskiepyti pirmą kartą arba gauti sustiprinančiąją vakcinos dozę galima registruojantis internetu tinklalapyje Koronastop.lt.

Taip pat svarbu laikytis bendrų COVID-19 ligos prevencijos priemonių:

– dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, viešose uždarose vietose, paslaugų teikimo uždarose vietose, renginiuose uždarose erdvėse, maldos namuose ir kitose uždarose viešose vietose, kurios yra prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių.

Asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, rekomenduojama dėvėti veido skydelį;

 

– atsižvelgiant į tai, kad užsikrėtimo rizika yra didžiausia perpildytose uždarose erdvėse, labai rekomenduojama dėvėti kaukes viešajame transporte, ypač rytinio ir vakarinio piko metu;

– uždarose viešose erdvėse pagal galimybę laikytis saugaus (ne mažesnio nei 2 metrų) atstumo nuo aplinkinių;

– kruopščiai plauti rankas muilu po apsilankymo uždarose viešose vietose, prekybos vietose, po važiavimo viešuoju transportu ir pan. Jei nusiplauti rankų galimybės nėra, naudoti rankų antiseptikus;

– neliesti neplautomis rankomis akių, nosies, burnos;

– kosėti, čiaudėti į servetėlę arba sulenktą alkūnę;

 

– vengti fizinio kontakto (apkabinimo, rankų paspaudimų ir pan.) su asmenimis, kurie turi didesnę riziką sirgti COVID-19 liga sunkiai, ypač jeigu jie nėra vakcinuoti;

– kuo dažniau, vėdinti gyvenamąsias patalpas, pavyzdžiui, plačiai 10 minučių atverti langus arba keletą minučių padaryti patalpose skersvėjį, ypač rekomenduojama išvėdinti patalpas po didesnių susibūrimų, pavyzdžiui, jeigu turėjote svečių.

Pajutus ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymius (kosulį, karščiavimą, galvos skausmą, pykinimą, dusulį ir pan.), būtina likti namuose, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, į kitas žmonių susibūrimo vietas, kreiptis konsultacijos į savo šeimos gydytoją. Jei yra galimybė, kol yra simptomai, rekomenduojama būti atskiroje patalpoje nuo kitų šeimos narių.

Visas rekomendacijas gyventojams dėl COVID-19 ligos prevencijos priemonių rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.