Kortas vėl sumaišė blogiausias iš visų COVID-19 variantų: kuo jis išskirtinis

Praėjo beveik pustrečių metų nuo COVID-19 pandemijos pradžios, bet kova nesibaigė. Tiesa ta, kad pasaulyje plinta iki šiol užkrečiamiausias, „blogiausias iki šiol matytas“ koronaviruso variantas.

Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 15, 2022, 7:52 PM

Pandemijos bangos kartojasi, vakcinos aukų skaičių sumažinti padėjo, bet infekcija nusinešė milijonų žmonių gyvybes. Koronavirusas kinta, prisitaiko. Dabar jis geba išvengti susikurto imuniteto, o tai didina užsikrėtimų ir guldymų į ligonines skaičių. Naujausias omikron atmainos potipis BA.5 yra aiškus ženklas, kad pandemija toli gražu nesibaigė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, naujausias omikron subvariantas ir į jį gan panašus „vyresnis brolis“ – BA.4 – lėmė, kad per pastarąsias dvi savaites COVID-19 atvejų skaičius išaugo 30 proc.

Europai naujos koronaviruso bangos išvengti nepavyko, užsikrėtimų skaičius išaugo ketvirtadaliu. Bet PSO ekstremalių situacijų sveikatai programos vykdomasis direktorius Michaelas Ryanas, kad užsikrėtimų iš tiesų gali būti ženkliai daugiau nei nustatoma. Jis pastebi, kad daugelyje valstybių pakitusi testavimo strategija lemia, kad apie dauguma ligos atvejų nesužinoma.

Pirminė omikron atmaina daug problemų pridarė Azijoje. BA.5 subvariantas jau nustatytas Kinijoje, kyla nerimas, kad didžiuosiuose miestuose netrukus gali būti atnaujintos griežtos karantino priemonės.

Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, BA.5 tapo dominuojančia koronaviruso versija Jungtinėse Valstijose, kur praėjusią savaitę ji sudarė 65 proc. naujų užsikrėtimų.

Nustatomi užsikrėtimai – tik ledkalnio viršūnė

„Stebėjome spartų šio viruso vystymąsi. Planavome ir ruošėmės šiai akimirkai. žinia, kurią noriu pranešti amerikiečiams, yra tokia: BA.5 subvariantą atidžiai stebime, svarbiausia, žinome, kaip tai valdyti“, – anksčiau šią savaitę sakė Baltųjų rūmų COVID-19 atsako koordinatorius dr. Ashishas Jha.

PSO nepaprastųjų situacijų komitetas taip pat suskubo pareikšti, kad koronavirusas Tarptautinio susirūpinimo visuomenės sveikatos ekstremalioji situacija – tai aukščiausias pavojaus lygis, kuris buvo paskelbtas dar 2020 m. sausio 20 d.

Pareiškime komitetas, kurį sudaro nepriklausomi ekspertai, pabrėžė atsako į koronavirusą spragas: menkas testavimo apimtis, daugelyje šalių nevykdomą koronaviruso sekoskaitą. Dėl to BA.5 subatmainos stebėsena atskirose valstybėse kelia abejonių.

Epidemiologai teigia, kad oficialūs užsikrėtimų duomenys neatitinka realybės. Tikrieji naujų atvejų skaičiai JAV žymiai didesni nei nustatoma. Todėl užkrečiamiausia koronaviruso versija įsigali nepastebėta. Kai kurie ekspertai mano, kad COVID-19 infekcija JAV kasdien gali užsikrėsti iki 1 milijono gyventojų – tai 10 kartų daugiau nei oficialūs duomenys.

A.Jha paragino 50 metų ir vyresnius amerikiečius pasiskiepyti antrąja COVID-19 vakcinos sustiprinančiąja doze. Pasiskiepiję gyventojai rečiau patenka į ligoninę dėl COVID-19 ligos. Tačiau tik ketvirtadalis 50+ m. amžiaus grupės amerikiečių revakcinavosi antrą kartą.

JAV ruošiasi pradėti dar vieną masinio skiepijimo kampaniją, leidžiant antrą sustiprinančiąją vakcinos dozę gauti visiems, savaitės pradžioje CNN patvirtino aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas. Sprendimas būtų grindžiama tuo, kad BA.5 subvariantas užkrečia ir jaunus suaugusiuosius, o tai rodo silpstantį jų imunitetą.

Kuo BA.5 subvariantas toks ypatingas?

„Scripps Research“ instituto kardiologas ir molekulinės medicinos profesorius Ericas Topolas omikron potipį BA.5 pavadino „blogiausia viruso versija, kurią tik esame matę“.

„Imuniteto „pabėgimas“, jau labai didelis, jis pasiekė kitą lygį. Viruso perdavimo funkcija pastebimai sustiprėjo“, – tvirtina E.Topolas. Tyrimai rodo, kad BA.5 subatmaina yra užkrečiamesnė už bet kurią ankstesnę koronaviruso versiją.

Kitaip tariant, BA.5 gali lengvai išvengti imuniteto, susidariusio po ankstesnių užsikrėtimų ar vakcinacijos, padidėja pakartotinio užsikrėtimo rizika. Nors panašu, kad šis variantas nesukelia sunkesnės ligos, E.Topolas teigė, kad, atsižvelgiant į BA.5 gebėjimą apeiti imunitetą, JAV COVID-19 hospitalizacijų turėtų daugėti. Be to, sunkių ligonių augimas jau stebėtas Europoje.

„Neatrodo, kad šį koronaviruso variantą lydi guldymai į intensyviosios terapijos skyrių ir išaugęs mirčių skaičius. Tačiau koronaviruso plitimas kelia nerimą“, – pridūrė jis.

Epidemiologai pabrėžia, kad ženkliai susilpnėjęs koronaviruso stebėsenos lygmuo neleidžia aiškiai matyti infekcijos evoliucijos. „Omikron atmainos subvariantai, ypač BA.4 ir BA.5, kelia naujas užsikrėtimų bangas. Ligoninėse daugėja sunkių pacientų, miršta daugiau žmonių“, – šią savaitę sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis taip pat pabrėžė didesnio masto testavimo ir koronaviruso sekoskaitos svarbą.

„Naujos viruso bangos dar kartą parodo, kad Covid-19 pandemija toli gražu nesibaigė“, – teigė PSO vadovas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.