Nauji duomenys apie COVID-19 pasekmes: paaiškėjo, kokią žalą virusas padaro širdžiai

Karantinas pamirštas, o ligoninės taip sparčiai nebesipildo COVID-19 pacientais, tačiau laboratorijose darbas nestoja, nes mokslininkai siekia daugiau sužinoti, kaip koronavirusas užkrečia žmogaus organizmą. Šią savaitę pasirodė net keli svarbūs tyrimai. Viename atskleidžiama, kaip užsikrėtimas koronavirusu pažeidžia širdį, o kitame tvirtinama, kad naujausia omikron subatmaina BA.5 geba lengviau užkrėsti jau persirgusį žmogų.

Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Koronavirusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-07-29 20:06

Viruso spyglio baltymas pažeidžia širdies ląsteles

Spyglio baltymas – į smaigalį panaši molekulė, styranti ant SARS-CoV-2 viruso paviršiaus ir naudojama įsiskverbti į širdies raumens lasteles – sukelia žalingą imuninės sistemos ataką, teigiama naujame tyrime.

SARS-CoV-2 spyglio baltymas sąveikauja su kitais širdies miocitų baltymais, kad sukeltų uždegimą, trečiadienį per Amerikos širdies asociacijos konferenciją teigė tyrėjai.

Eksperimentų, atliktų su pelėmis, metu buvo lygintas SARS-CoV2 ir kitos mažiau pavojingos koronavirusų šeimos infekcijos spyglio baltymų poveikis širdžiai. Nustatyta, kad tik SARS-CoV-2 spyglio baltymas sukėlė širdies disfunkciją, padidėjimą ir uždegimą. Be to, jie nustatė, kad užkrėstose širdies raumens ląstelėse tik SARS-CoV-2 spyglys sąveikavo su vadinamaisiais TLR4 baltymais, kurie atpažįsta organizmo įsibrovėlius ir sukelia uždegiminius atsakus.

Mirusio paciento, kuriam dėl COVID-19 pasireiškė uždegimas, kūne tyrėjai aptiko SARS-CoV-2 spyglio ir TLR4 baltymus tiek širdies raumens, tiek kitų tipų ląstelėse. Sveiko žmogaus širdies biopsijoje jie rasti nebuvo.

„Vadinasi, kai širdis užkrečiama SARS-CoV-2, suaktyvėja TLR4“, – pranešime cituojamas Zhiqiangas Linas iš Masonų medicinos tyrimų instituto Jutikoje, Niujorke.

„Mes pateikėme tiesioginių įrodymų, kad spyglio baltymas pakenkia širdies raumens ląstelėms“, – paaiškino tyrėjas.

„Laboratorijoje atliekame papildomus tyrimus, nes norime išsiaiškinti ar ir kaip spyglio baltymas naikina širdies raumens ląsteles“, – pridūrė Z.Linas.

Dažnesni pakartotiniai užsikrėtimai

Naują užsikrėtimų COVID-19 infekcija banga Europoje ir Lietuvoje siejama su omikron subatmaina BA.5. Palyginti su ankstesnėmis viruso versijomis, didesnė tikimybė, kad šiuo koronavirusu variantu gali užsikrėsti žmogus, kuris jau sirgo COVID-19, nepaisant vakcinacijos statuso, rodo Portugalijoje atliktas tyrimas.

Nuo balandžio pabaigos iki birželio pradžios buvo ištirti 15 396 suaugusieji, užsikrėtusius omikron BA.2 subvariantu, ir 12 306 užsikrėtusieji BA.5. Pirmais vakcinacijos kursas ir sustiprinančioji dozė buvo vienodai veiksmingos prieš abi omikron atmainos versijas, teigiama šią savaitę „medRxiv“ paskelbtoje ataskaitoje, kuri dar nebuvo recenzuota.

Tačiau 10 proc. BA.5 atvejų buvo pakartotiniai užsikrėtimai, o tarp BA.2 ligos atvejų reinfekcijos tesudarė 5,6 proc. Tai rodo, kad ankstesnis persirgimas mažiau apsaugo nuo pakartotinio užsikrėtimo omikron BA.5 potipiu, nurodo tyrėjai. Be to, vakcinos buvo mažiau veiksmingos mažinant sunkių BA.5 pasekmių riziką, palyginti su BA.2.

„Revakcinacija BA.5 subatmaina užsikrėtusių asmenų hospitalizcijos ir mirties riziką sumažino atitinkamai 77 ir 88 proc., o BA.2 atvejų rizika sumažėjo 93 ir 94 proc., atitinkamai“, – rašė tyrėjai.

Jie pabrėžė, kad nepaisant sumažėjusio efektyvumo, „revakcinacija suteikia didžiulę nuo sunkių užsikrėtimo BA.5 potipiu pasekmių“.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.