Indonezija pranešė užregistravusi pirmą beždžionių raupų atvejį

Indonezijoje užregistruotas pirmasis beždžionių raupų atvejis; šia liga užsikrėtė 27 metų vyras, grįžęs iš kelionės užsienyje, šeštadienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Indonezijoje užregistruotas pirmasis beždžionių raupų atvejis; šia liga užsikrėtė 27 metų vyras, grįžęs iš kelionės užsienyje.<br>123rf nuotr.
Indonezijoje užregistruotas pirmasis beždžionių raupų atvejis; šia liga užsikrėtė 27 metų vyras, grįžęs iš kelionės užsienyje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 2:30 PM, atnaujinta Aug 20, 2022, 2:31 PM

„Jis puikiai išmano ir žino apie ligą. Taigi, kai jam pasireiškė ligos simptomai, jis nedelsdamas kreipėsi į gydytoją. [Tyrimo] rezultatas buvo teigiamas“, – žurnalistams sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Mohammadas Syahrilas (Mohamedas Siahrilas), atsisakęs nurodyti šalį, iš kurios grįžo vyras.

Beždžionių raupai taip buvo pavadinti todėl, kad virusas pirmą kartą buvo nustatytas Danijoje 1958 metais tyrimams laikomoms beždžionėms, tačiau liga pasireiškia daugeliui gyvūnų, dažniausiai – graužikams.

Žmogui liga pirmą kartą patvirtinta 1970 metais Kongo Demokratinėje Respublikoje. Nuo to laiko užkratas tarp žmonių išplito daugiausia tik kai kuriose Vakarų ir Centrinės Afrikos šalyse, kur jis tapo endemine.

Tačiau gegužę beždžionių raupai, sukeliantys karščiavimą, raumenų skausmus ir limfmazgių patinimą, pradėjo sparčiai plisti visame pasaulyje – daugiausia tarp vyrų, turėjusių lytinių santykių su kitais vyrais.

Pasaulyje užregistruota jau daugiau kaip 35 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 12 mirčių, nurodo PSO, dėl protrūkio paskelbusi ekstremaliąją visuomenės sveikatos situaciją.

Lietuvoje užfiksuoti 5 beždžionių raupų atvejai, kuriais lietuviai užsikrėtė svečiuodamiesi Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.