Panevėžyje daug kas netikėtai atsidūrė ligoninėje: apie pavojų įspėja kitų miestų gyventojus

Pirmadienio rytas Panevėžyje buvo neeilinis. Miesto tvarkytojai lijundrą, kai gatvės ir šaligatviai pasidengia ledu vadina pačiu blogiausiu žiemos reiškiniu. Jiems pritaria medikai, nes į Panevėžio respublikinės ligoninės Priėmimo skyrių iki pietų per valandą atvykdavo apie keturiolika šešiolika žmonių su įvairiomis traumomis.

Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikledis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plikledis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Plikledis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 6, 2022, 3:34 PM, atnaujinta Dec 14, 2022, 1:20 PM

Sinoptikai įspėja, kad lijundra šiomis dienomis apims ir kitus Lietuvos rajonus. Jie ragina gyventojus būti atsargiais, jei yra galimybė, neiti iš namų, atidėti nebūtinas keliones.

Medikai vos spėjo suktis

Dar naktį Panevėžio gatvės ir šaligatviai apsitraukė plikledžiu. Kaip visada tokiu oru, prisipildė Respublikinės ligoninės priimamasis.

„Ėjau į mokyklą, ten yra takelis, buvo daug ledo, paslydau ir susitrenkiau ranką“, – pasakojo susižeidusi moksleivė.

Apsaugoje dirbanti moteris taip pat ryte skubėjo į darbą. Tačiau pirmadienį leido ligoninėje, koją susižeidusi panevėžietė skundėsi, kad rentgeno nuotraukos atsakymo laukia jau tris valandas.

Į ligoninę pateko ir tokių, kurie bet kokiu oru nekeičia įpročių. „Aš pripratusi iš ryto išeiti į parduotuvę“, – paaiškino gatvėje paslydusi ir į medikų rankas patekusi panevėžietė.

Pasak priėmimo skyriaus vedėjos Jolantos Vokietienės, daugiausia žmonių lūžusiu riešu, alkūne, ranka, koja ar šlaunikauliu. Traumą patyrusiųjų srautas nemažas – iki pietų pas medikus atvyko apie penkiolika tokių žmonių per valandą.

„Gal srautas šiek tiek sumažės, nes visi į darbus ir visur kur išsiskirstys, sumažės vaikštančių žmonių gatvėmis. Tikimės, kad atsilaikysime. Ne pirmas kartas – šitie dalykai kartojasi, norėčiau, kad žmonės šiek tiek atsargiau elgtųsi, įvertintų savo galimybes ir rizikas“, – sakė J.Vokietienė.

Pasak jos, nors priėmimo skyriuje dirba daugiau medikų ir slaugytojų, vis tiek žmonėms laukti reikia ilgai.

„Mes nuo 10 valandos atvažiavome, porą valandų tikrai laukiame ir dar lauksime“, – skundėsi priėmime sutikta moteris.

Griuvo nebarstytuose kiemuose

Apie vidurdienį pagrindinės miesto gatvės ir šaligatviai buvo pabarstyti druska arba smėliu, tačiau daugiabučių kiemuose pėsčiųjų dar tykojo nelaimė.

„Reikia būti atsargiam, neskubėti. Bet ką darysi: žiema yra žiema“, – sakė gatvėje sutikta panevėžietė. „Kaip stiklas“, – į slidų asfaltą rodė kita moteris.

Pirmadienio rytą miesto tvarkytojus užgriuvo skambučiai — lijundra, sako, pats blogiausias žiemos reiškinys. Nors barstymo mašinos į gatves išvažiavo apie trečią nakties, o šaligatvių valytojai darbą pradėjo šeštą ryto, skundų užtenka. Pirmiausia valomos pagrindinės miesto gatvės, smėliu barstoma prie autobusų stotelių ir perėjų.

„Ne mes vieni prižiūrime mieste šaligatvius, visi plotai prie daugiabučių bendrijų. Ten gi prižiūri ar jų samdytos įmonės, ar jie patys. Daug tokių gavome skundų, kad prie daugiabučių kritom, griuvom“, – aiškino „Panevėžio specialaus autotransporto“ skyriaus vadovas Sigitas Vainauskas.

Jis tikino, kad tokią dieną kaip ši išbarstoma apie šešiasdešimt tonų druskos. Kituose miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, pirmadienį lijundros nebuvo.

Tačiau meteorolgai įspėja, kad antradienį ir trečiadienį lijundra pasieks ir kitus Lietuvos miestus. Jie šiomis dienomis ragina gyventojus būti atsargiais, jei yra galimybė, neiti iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.