Ant kaimyno laiptų sukniubusi moteris mirtinai nukraujavo dukros akyse: medikų pagalba jau buvo perniek

„Kol laukėme greitosios, mama dar kvėpavo, paskui kvėpavimas dingo, veikė tik širdies stimuliatorius. Atvykusi pirmos greitosios pagalbos medikė net žirklių neturėjo ir bijojo prie žmogaus prisiliesti. Tada aš rankomis plėšiau mamos kelnes, kad būtų galima jos koją užveržti. Kraujo buvo daug. Paskui kaimynas ir žirkles atnešė“, – taip paskutines senutės gyvenimo minutes ant kaimyno laiptų prisiminė jos duktė.

Mirusi senutė palaidota Smilgių kapinėse.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Mirusi senutė palaidota Smilgių kapinėse.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>Asociatyvinė rokiskiosriena.lt nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>Asociatyvinė rokiskiosriena.lt nuotr.
Perekšliai, Panevėžio rajonas<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Perekšliai, Panevėžio rajonas<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
R.Ramoškienė tikino, kad nuvykus greitajai pagalbai moteris jau buvo ištikta klinikinės mirties.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
R.Ramoškienė tikino, kad nuvykus greitajai pagalbai moteris jau buvo ištikta klinikinės mirties.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Meras P.Žagunis teigė pasitikįs greitosios pagalbos medikais.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Meras P.Žagunis teigė pasitikįs greitosios pagalbos medikais.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
O.Dirsė tragišką kraštietės istoriją perpasakojo rajono tarybos posėdyje.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
O.Dirsė tragišką kraštietės istoriją perpasakojo rajono tarybos posėdyje.<br>panskliautas.lt, A. Švelnos nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Laimis Kavoliūnas, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Dec 23, 2022, 6:02 PM

Susmuko kaimyno kieme

Prieš du mėnesius 83 metų savo motiną palaidojusi Panevėžio rajono Perekšlių kaimo gyventoja iki šiol negali pamiršti to lemtingo ir šiurpaus spalio sekmadienio.

Tądien jos akyse motina mirtinai nukraujavo, o atvykę medikai niekuo padėti nebegalėjo.

Perekšlietė papasakojo apie ją ir jos dukterį sukrėtusią nelaimę, bet nesutiko, kad straipsnyje būtų minimos jų pavardės.

Moteris prisiminė, kad tą nelemtą spalio sekmadienį jos motina į negyvenamą kaimo sodybą išėjo pasirinkti slyvų. Tarsi nujausdama nelaimę, moteris buvo griežtai prisakiusi motinai neiti slyvauti, nes operuotomis ir smarkiai išsiplėtusiomis kojų venomis tai daryti yra pavojinga.

Tačiau senutė dukters nepaklausė.

Perekšlietė teigė pati nemačiusi, kaip jos motina susižalojo kojas. Apie kaimyno kieme gulinčią motiną jai pranešė tądien šieno atvežęs kitas kaimynas.

„Gal mama pargriuvo ant kokio šakaliuko ar krūmelių, nežinau. Suplyšusiomis ir kruvinomis kelnėmis ji dar pati atėjo pas artimiausią kaimyną ir ten susmuko“, – sakė moteris.

Rankomis plėšė kelnes

Kai duktė nulėkė pas kaimyną, šis jau buvo iškvietęs greitąją pagalbą ir paklodės gabalu užveržęs kraujuojančią senutės koją.

Moteris teigė, kad medikai atvyko tik maždaug po valandos, o tada dar po keliolikos minučių į kiemą įriedėjo ir antroji greitosios brigada.

„Kol laukėme greitosios, mama dar kvėpavo, paskui kvėpavimas dingo, veikė tik širdies stimuliatorius. Atvykusi pirmos greitosios medikė net žirklių neturėjo ir bijojo prisiliest prie žmogaus. Tada aš rankomis plėšiau mamos kelnes, kad būtų galima jos koją užveržti. Kraujo buvo daug. Paskui kaimynas ir žirkles atnešė“, – prisiminė moteris.

Mirė ant kaimyno laiptų

Moteris sakė, kad pirmi atvykę medikai jos motiną bandė gaivinti ant veido uždėję deguonies kaukę, bet tai nepadėjo.

„Antroji greitosios brigada atsivežė visą aparatūrą, bet kas iš to... Mama nukraujavo ir mano akyse užgeso, o jie gaivino jau lavoną“, – apmaudą liejo perekšlietė.

„Jeigu greitoji būtų atvažiavusi greičiau, mama gal būtų ir neišgyvenusi, nes smarkiai nukraujavo. Tačiau nors reanimacijoje būtų atsidūrusi, o dabar ji mirė ant kaimyno laiptų“, – piktinosi kaimietė.

Moteris tikino, kad pirma medikų brigada buvo iš Panevėžio rajono greitosios, tai buvę parašyta ant medikų aprangos, o antra brigada – iš miesto greitosios.

„Norėjau eiti pas vyriausiąjį daktarą, bet duktė sustabdė, sakė, kad nieko nebepadarysiu. Iš tikrųjų mamos nebeprikelsiu, bet norėčiau, kad pas kitą ligonį greitoji važiuotų greičiau ir nepavėluotų“, – sakė perekšlietė.

Politikų posėdyje viską garsiai išklojo

Vis dėlto moteris šią tragiškai pasibaigusią istoriją išsakė Perekšliuose gyvenančiam konservatoriui Osvaldui Dirsei, o šis įvykį garsiai perpasakojo kolegoms rajono tarybos posėdyje, paviešino ir aukos pavardę.

Meras Povilas Žagunis posėdyje tikino, kad negali patikėti tuo, ką išgirdo.

„Keistas pasakymas, kad greitosios įranga nesukomplektuota ir kad specialistai neturėjo galimybės sustabdyti kraujavimo. Kas ten žino, kaip buvo. Laidotuvės, netektis ir emocijos susideda į vieną vietą“, – kalbėjo meras ir iškart pažadėjo išsiaiškinti, per kiek laiko greitoji tądien nuvyko į Perekšlius.

Rajono greitoji nevyko

Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėja Joana Janišauskaitė korespondentui užgarantavo, kad jų medikų brigada tądien į Perekšlius nevyko.

Vedėja teigė, kad rajono greitosios medikai paskutinį kartą pas šią pacientę buvo nuvykę pačioje spalio pradžioje, tačiau ne dėl moters traumos, o dėl visai kitų sveikatos sutrikimų.

Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos vadovė Rūta Ramoškienė patvirtino, kad tą tragišką spalio sekmadienį į Perekšlius vyko dvi jų medikų brigados.

Žirklės buvę nereikalingos

Direktorė netiesa pavadino perekšlietės žodžius, kad greitoji į kaimą atvyko tik praėjus valandai po iškvietimo. R.Ramoškienė net nurodė tikslų laiką: pirmoji medikų brigada iškviesta 16.57 val., o 17.11 val. jau buvo įvykio vietoje, antroji brigada – atitinkamai 17.23 val. ir 17.38 val.

„Mūsų tokia praktika – jeigu žmogus yra gaivinamas, visada važiuoja antra greitosios brigada. Iš viso prie to žmogaus dirbo penki specialistai“, – sakė R.Ramoškienė.

Negi iš tikrųjų medikai pas pacientę nuvyko neturėdami žirklių? To paklausta direktorė teigė, kad žirklės čia niekuo dėtos, pirmiausia reikėjo uždėti turniketą, kad būtų sustabdytas kraujavimas. Dar pridūrė, kad visi greitosios automobiliai aprūpinti visa reikalinga įranga.

Pasak R.Ramoškienės, nuvykus greitajai, moteris jau buvo ištikta klinikinės mirties – be sąmonės, sustojusi širdis, dingęs pulsas, todėl buvo gaivinama vietoje, o ne vežama į ligoninę.

„Moteris buvo reanimuojama, bet atgaivinti nepavyko ir konstatuota biologinė mirtis“, – sakė greitosios vadovė.

Meras pasitiki greitąja

Korespondentui P.Žagunis iš pradžių teigė dalyvaujantis konferencijoje, todėl negalįs kalbėti. Jis tik pasakė, kad yra gautas miesto Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovės raštas, kurį galėtų pakomentuoti rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

Administracijos direktorius atsiuntė tą raštą, bet komentuoti atsisakė.

Rašte nurodomi beveik tokie pat faktai, kokius pateikė redakcijai Greitosios pagalbos stoties vadovė.

Skiriasi tik tai, kad mums R.Ramoškienė teigė, jog jie taiko tokią praktiką – antra greitoji visada vyksta, jeigu žmogų reikia gaivinti, o atsakyme rajono valdžiai nurodo: „Kad gaivinimas būtų kokybiškesnis, 17.23 val. iškviesta papildoma GMP brigada. Visas gaivinimas truko 52 minutes.“

Taip pat informuojama, kad Greitosios medicinos pagalbos stoties automobiliai ir turima įranga atitinka C tipo automobilių komplektaciją, kurioje yra ir specialios žirklės.

R.Ramoškienė rašte teigė, kad rajono tarybos posėdyje pateikta informacija neatitinka tikrovės ir žemina Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties prestižą.

Galop suradęs laiko kalbėti P.Žagunis sakė tikįs tuo, kas parašyta R.Ramoškienės atsakyme rajono savivaldybei.

„Žmonės, matyt, buvo pagauti emocijų. Jeigu visai nepasitikėsim greitąja, kuo tada begalim tikėt?“ – tvirtino meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.