Prezidento patarėja: dalis siuntimų pas gydytojus specialistus – pertekliniai

Kaip vieną iš iššūkių kitais metais prezidento vyriausioji patarėja socialinės ir ekonominės politikos klausimais Irena Segalovičienė įvardija siuntimų pas gydytojus specialistus sistemos sutvarkymą. Jos teigimu, tokiu būdu būtų išspręstos ir dvi kitos problemos – eilės pas gydytojus ir biurokratija.

Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.<br>LRP nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Panevėžio miesto poliklinika<br>Živilės Večiorkutės nuotr., jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 9:43 AM

„Eilių pas medikus mažinimas turėtų būti prioritetinis darbas. (...) Kalbant apie eilių mažinimą, reikia daryti ir tuos greituosius darbus, kur vaisiai žemai pasiekiami. Na, pavyzdžiui, peržiūrėti siuntimų pas gydytojus tvarką“, – Žinių radijui antradienio rytą teigė I. Segalovičienė.

Anot jos, dabartinė siuntimų sistema yra patogi „biurokratams, paslaugų apmokėjimo buhalterijai“, tačiau ne žmonėms.

„Dalis siuntimų yra tiesiog praradę savo prasmę. Pavyzdžiui, moteris užčiuopia krūtyje gumbelį ar jaučia ginekologinius negalavimus. Žmogus, kuriam skauda kelį ar skauda ausis, ar suprastėjo regėjimas, kodėl šie žmonės negali registruotis tiesiai pas gydytojus specialistus?

O privaloma užtrukti brangaus laiko registracijai pas šeimos gydytoją, kad šis išrašytų siuntimą, kuris šiuose mano paminėtuose pavyzdžiuose iš esmės pagal savo prasmę dirbtinis ir perteklinis veiksmas“, – komentavo prezidento patarėja.

Ji įvardijo ir kitas sistemines problemas, kurias reikės spręsti 2023-aisiais – įstaigų tinklo reformą, gydytojų trūkumą ir gydytojų komandų įgalinimą.

„Ir, žinoma, vieningo standarto registracijos sistema. (...) Šeimos gydytojams specialistams tenkančios biurokratijos mažinimas“, – vardino I. Segalovičienė.

„Šitie trys tokie žemai kabantys vaisiai galėtų duoti greitą efektą, sutvarkyti ir tokią vieningesnę, tvarkingesnę sistemą siuntimų, kuri sumažintų tas eiles“, – akcentavo prezidento patarėja.

Jos teigimu, sveikatos priežiūros sistema yra svarbus kitų metų prioritetas: „Mes negalime po pandemijos sau leisti nei vienos perteklinės mirties.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.