PSO: Kinija turi pasidalinti duomenimis apie koronaviruso situaciją

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tvirtina, kad Kinijos pareigūnai privalo pasidalinti realaus laiko informacija apie situaciją šalyje ženkliai išaugus koronaviruso atvejams, praneša BBC.

Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 9:31 AM

PSO pareigūnai siekia gauti daugiau duomenų apie ligoninėse ir reanimacijoje gydomus asmenis bei mirtis, taip pat vakcinacijos eigą.

Per pastarąsias keletą savaičių Kinija atlaisvino daugelį šalyje galiojusių griežtų ribojimų, tačiau padaugėjo ligos atvejų, todėl dalis valstybių pradėjo tikrinti atvykstančius iš šalies.

Nerimaudamos dėl galimo viruso plitimo JAV, Ispanija, Prancūzija, Pietų Korėja, Indija, Italija, Japonija, Italija ir Taivanas atvykėliams iš Kinijos įvedė privalomus COVID-19 testus.

Iš Kinijos į JK vykstantys asmenys prieš skrydį turi pateikti neigiamą testo atsakymą.

„PSO dar kartą paprašė reguliariai dalytis konkrečiais ir realiuoju laiku gaunamais duomenimis apie epidemiologinę situaciją (...) ir duomenimis apie atliktus skiepus ir skiepijimo būklę, ypač pažeidžiamų asmenų ir vyresnių nei 60 metų asmenų“, – teigiama JT sveikatos agentūros pranešime, paskelbtame po derybų su Kinijos pareigūnais.

Agentūra nurodė esanti pasirengusi teikti pagalbą šiose srityse, padėti spręsti vangaus skiepijimosi problemą. Ji taip pat pabrėžė „stebėsenos ir duomenų skelbimo laiku svarbą, siekiant padėti Kinijai ir pasaulio bendruomenei tiksliai įvertinti riziką ir parengti tinkamus atsakomuosius veiksmus“.

Antradienį vyks PSO techninės patariamosios grupės koronaviruso plitimo klausimais posėdis. Agentūra teigia pakvietusi Kinijos mokslininkus pateikti išsamius viruso sekos nustatymo duomenis.

Kinija panaikino daugelį apribojimų po lapkričio mėnesį vykusių protestų prieš vyriausybės vykdomą ligos valdymo politiką. Nuo to laiko užsikrėtimų daugėja. Kinijos vyriausybė praneša, kad nustatoma apie 5 000 atvejų per dieną, tačiau analitikai teigia, kad tokie skaičiai yra gerokai per maži, o dienos atvejų skaičius gali būti artimesnis milijonui.

Oficialiais duomenimis, gruodį nuo COVID-19 Kinijoje mirė 13 žmonių, tačiau JK sveikatos duomenų analitikos įmonė „Airfinity“ ketvirtadienį informavo, kad kasdienis mirčių nuo šios ligos skaičius šalyje greičiausiai gali siekti 9 000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.