Naujas tyrimas pribloškė: paaiškėjo, kas gali sulėtinti senėjimą ir prailginti gyvenimą

Mažesnis kalorijų suvartojimas lėtina senėjimo procesą ir prailgina gyvenimo trukmę, rodo naujas tyrimas. 

Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Sveika mityba<br>Asociatyvinė Pexels nuotr.
Sveika mityba<br>Asociatyvinė Pexels nuotr.
Sveika mityba<br>Asociatyvinė Pexels nuotr.
Sveika mityba<br>Asociatyvinė Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 7:53 AM

Jau beveik 100 metų žinoma, kad mažesnė kalorijų norma gali pailginti sveiką įvairių laboratorinių gyvūnų gyvenimo trukmę, teigia Kolumbijos universiteto (JAV) epidemiologijos docentas ir vienas tyrimo autorių Danielis Belsky.

Pasak jo, mažiau kalorijų suvartojantis organizmas sensta lėčiau, tačiau konkretūs šio reiškinio mechanizmai vis dar tiriami.

„Pagrindinė mūsų tyrimo žinutė yra ta, kad įmanoma sulėtinti biologinio senėjimo greitį. To pasiekti galima pakeičiant gyvenimo būdą“, – sakė D.Belsky.

Tai yra pirmasis kontroliuojamas atsitiktinių imčių tyrimas, kurio metu buvo nagrinėjamas ilgalaikis sumažintos kalorijų mitybos poveikis žmogaus organizmui.

Kaip atliktas tyrimas?

Dvejų metų trukmės klinikiniame tyrime 220 suagusiųjų buvo paskirstyti į dvi grupes. Dalis turėjo sumažinti suvartojamą kalorijų net 25 proc. Tai reikštų 500 kalorijų mažiau, jei asmuo kasdien gaudavo 2000 kalorijų. Kontrolinei grupei priklausę tyrimo dalyviai mitybos įpročių nekeitė. Tyrimui atrinkti normalaus kūno masės indekso (KMI) (nuo 22 iki 27) savanoriai.

Mitybą pakeisti turėję tyrimo dalyviai pirmą mėnesį kasdien buvo aprūpinami trimis tinkamo kaloringumo valgiais. Tam, kad priprastų prie pasikeitusio porcijų dydžio.

Jie sulaukė ir daugiau pagalbos. Pirmąsias 24 savaites dalyviai buvo konsultuojami dėl reikiamos mitybos. Savaime suprantama, kontrolinės grupės savanoriai konsultacijų negavo, įpročių keisti neturėjo.

Tiesa, žurnale „Nature Aging“ paskelbto tyrimo išvadose nurodoma, kad ambicingų tikslų pasiekti nepavyko. Mitybą pakeitę dalyviai kalorijų suvartojimą vidutiniškai sumažino „tik“ 12 proc. Tačiau to pakako, kad įvyktų reikšmingi pokyčiai.

Norėdami išmatuoti senėjimo greitį, tyrėjai naudojo algoritmą, leidusį stebėti, kaip laikui bėgant kraujyje pasikeitė tam tikri DNR biožymenys.

Algoritmas buvo pagrįstas anksčiau gautais duomenimis, surinktais 20 metų trukusių maždaug 1000 žmonių stebėjimų. Siekta išsiaiškinti, kaip greitai silpsta įvairių organų funkcija žmogui senstant.

D.Belsky teigimu, algoritmas veikia kaip „spidometras“, padedantis įvertinti, kaip greitai tyrimo dalyviai sensta.

Tyrėjai nustatė, kad žmonės, kurie sumažino suvartojamą kalorijų kiekį, sulėtino savo senėjimo tempą 2–3 proc., palyginti su žmonėmis, kurie mitybos įpročių nekeitė.

Tai reiškia, kad ankstyvos mirties tikimybė sumažėjo 10–15 proc., patikino D.Belsky.

„Mes visi turime galią pakeisti senėjimo trajektorijas“, – sakė jis.

Tiesa, nežinoma, ar senėjimo sulėtėjimas išsilaikys po dvejų metų. Pasibaigus tyrimo laikotarpiui jo dalyviai nebebuvo stebimi.

Ateityje planuoja ištirti sumažintos kalorijų dietos poveikį po 10 metų.

Tyrimo autorių teigimu, jų išvados patvirtina riboto kalorijų suvartojimo galimą naudą sveikatai, įskaitant ilgesnį ir kokybiškesnį gyvenimą.

Tyrėjai negali tiksliai paaiškinti, kodėl mažiau kalorijų reiškia lėtesnį senėjimo procesą. Tačiau yra įrodymų, kad tai susiję su pokyčiais ląstelių lygmenyje, sakė D.Belsky.

„Tai gali paskatinti organizmo išgyvenimo mechanizmus, kurie išvalo tarpląstelines šiukšles“, – sakė jis.

Įspėja neperlenkti lazdos

Tyrime nedalyvavęs Kalifornijoje (JAV) įsikūrusio Bucko senėjimo tyrimų instituto mokslininkas Pankajus Kapahis pabrėžė, kad reikėtų atsižvelgti ne tik į kalorijų suvartojimą, bet ir fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą.

Jis akcentavo, kad tyrimo švados nereiškia, jog žmonės turėtų badauti. Tai gali neigiamai atsiliepti fizinei ir psichinei sveikatai. Todėl neverta perlenkti lazdą, patarė P.Kapahis.

Dar kritiškesnį požiūrį išreiškė Pietų Kalifornijos universiteto Ilgaamžiškumo instituto direktorius Valteris Longas. Jis įspėjo, kad ilgalaikėje perspektyvoje kalorijų ribojimas gali būti net žalingas.

Pavyzdžiui, tyrimai su gyvūnais parodė, kad ilgalaikis kalorijų ribojimas buvo susijęs su raumenų jėgos sumažėjimu, lėtesne medžiagų apykaita ir padidinta imuninės sistemos sutrikimų rizika, teigė V.Longas.

„Tai gali pristabdyti senėjimą, bet ir sukelti organizmo silpnumą ir kitas problemas“, – įspėjo su tyrimu nesusijęs ekspertas.

Galiausiai, specialistai pabrėžė, kad tai negali būti visiems tinkanti formulė. Mitybos pokyčius geriausia suderinti su savo gydytoju.

Parengta pagal „NBC news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.