Pakeitus įstatymą, merams teks daugiau atsakomybių: turės rūpintis ir užkrečiamųjų ligų valdymu savivaldybėse

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlys Vyriausybei tikslinti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą. Pakeitus Vietos savivaldos įstatymą, siūloma savivaldybių merams perduoti daugiau funkcijų, tokių kaip žmonių susibūrimų draudimą, kai iškyla pavojingų užkrečiamųjų ligų išplitimo pavojus. Iki tol jas atliko savivaldybės administracijos direktorius.

Epidemija<br>M.Patašiaus nuotr.
Epidemija<br>M.Patašiaus nuotr.
Epidemija<br>G.Šiupario nuotr.
Epidemija<br>G.Šiupario nuotr.
Epidemija<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Epidemija<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-08 09:36

Kaip teigiama įstatymo pakeitimo projekte, siūloma merui pavesti iki šiol savivaldybės administracijos direktoriui nustatytas funkcijas.

Pavyzdžiui, merui būtų pavedama kartu su sveikatos apsaugos ministru teikti siūlymą skelbti teritorijas užkrėstomis užkrečiamųjų ligų sukėlėjais ir skelbti teritorijų karantiną vienos savivaldybės teritorijoje. Taip pat meras iš savivaldybės gydytojo gautų užkrečiamųjų ligų epidemiologinės analizės duomenis ir užkrečiamosiomis ligomis sergančiųjų sveikatos priežiūros vertinimus.

Patikslinus įstatymą, meras vykdytų užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės valdymą savivaldybėse, galėtų uždrausti žmonių susibūrimus, kai iškyla pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų išplitimo pavojus, taip pat riboti gyventojų keliones ir transporto priemonių judėjimą ir išvykimą iš apkrėstos teritorijos.

Savivaldybės administracijai, patikslinus įstatymą, būtų pavedama organizuoti teritorijų karantino režimo priemonių įgyvendinimą, vykdyti kitas užkrečiamųjų ligų ir kontrolės priemones. Taip pat savivaldybės administracija organizuotų patalpų, kuriose izoliuojami asmenys, įrengimą.

Be to, įstatymo tikslinimo projekte siūloma sąvoką „savivaldybės gydytojas“ suderinti su Sveikatos sistemos įstatymo pakeitimo nuostatomis ir naudoti sąvoką „sveikatinimo veiklos koordinatorius“.

Įstatymo tikslinimas grindžiamas poreikiu suderinti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą su nuo balandžio 1-osios dienos įsigaliojančiais Vietos savivaldos įstatymo pakeitimais, kuriais įtvirtintas naujas vietos savivaldos modelis, kai savivaldybės vykdomąja valdžia tampa savivaldybės meras.

Iki šiol savivaldybės vykdomosios valdžios institucijos funkcijos buvo pavestos savivaldybės administracijos direktoriui, kuris buvo atsakingas už įstatymų ir Vyriausybės nutarimų įgyvendinimą.

Atsižvelgiant į tai, kad įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Vietos savivaldos įstatymą, kuris įsigalios balandžio 1 d. ir siekiant, kad nesutriktų užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės valdymas savivaldybėse, siūloma prašyti Seimą įstatymo projektą svarstyti skubos tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.