Dėl greitosios darbo – pavojaus signalas: labiausiai nukentėti gali rajonų gyventojai

Nuo liepos, planuojama, greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba veiks centralizuotai. Dabar rajonuose GMP darbuotojai gauna žymiai mažesnius atlyginimus, nei kolegos didmiesčiuose. Jie tikisi, kad algos vienodos taps nuo liepos, o ne per dvejus metus, kaip žadama. Tada jau nebebus kam dirbti, nes žmonių GMP tarnyboje trūksta, dalis svarsto palikti darbą, o kiti jau ir trenkė durimis.

Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Nerijus Mikelionis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nerijus Mikelionis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>M.Patašiaus nuotr.
Jolanta Keburienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jolanta Keburienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Loreta Mačiulienė

Mar 15, 2023, 7:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2023, 7:11 AM

Pertvarkos rengėjai sako ieškantys būdų, kaip atlyginimus tą patį darbą dirbantiems žmonėms suvienodinti kuo greičiau.

Neapsimokėjo kelionė į darbą

Gabija Urtė Sadauskienė dar neseniai dirbo Pasvalio GMP. Po mokslų medikė įsidarbino Biržų greitojoje. Atlyginimas nedžiugino, todėl papildomo darbo susirado Pasvalyje, bet po metų išėjo.

„Daugiau pravažinėju negu uždirbu. Sąlygos sunkios, krūviai – dideli, tai per dvi įstaigas dirbti yra pakankamai sunku“, – apsisprendimą paaiškino jauna medikė.

Įsidarbinti rajono greitojoje, skirtingai nei didmiesčio, medikai į eilę nesirikiuoja.

„Darbuotojų trūksta, labai retai kada ateina jauni žmonės pas mus (...) šiuo metu Pasvalyje didelė dalis žmonių dirba už pusę etato, kiti žmonės yra pensinio amžiaus, todėl neaišku, kaip tie žmonės pasielgs centralizacijos metu: liks dirbti, ar išeis“, – pasakojo Lietuvos GMP darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos narė Valda Kiburienė.

Algų skirtumai – didžiuliai

Profsąjungos atlikta apklausa rodo, kad po reformos rajonuose gali pritrūkti dirbančių žmonių.

„Iš maždaug 400 atsakiusių 50 procentų pasirenka išėjimą iš tarnybos. Tai – labai rimtas signalas“, – patikino profesinės sąjungos pirmininkė Jolanta Keburienė.

Pasak jos, žmonės ne tik kalba, bet ir veikia. Pavyzdžiui, Ukmergėje darbą paliko net 8 iš 34 reorganizacijai pritarusių ir jos laukusių greitosios darbuotojų.

Pertvarkos laukiantys greitosios medikai svarsto, ar tinkamai jai pasirengta.

„Šitiek metų buvo kalbama, kad suvienodės atlyginimai, o dabar faktas tas, kad kaip ir nėra finansų, neaišku kiek jų reikia ir taip toliau. Darbuotojai kol kas neturi jokio motyvacinio priedo, kodėl dabar jie turėti tikėti ir džiaugtis ta reorganizacija.

Pertvarką vykdančios Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Nerijus Mikelionis per pastaruosius mėnesius lankėsi daugybėje stočių. Sako, atlyginimai už tą patį darbą, kai kur skiriasi iki 90 procentų.

„Vyksta intensyvus skaičiavimasc, kiek mes galime taisyti padėtį nuo liepos 1 dienos, kiek maksimaliai galime lyginti tuos netolygumus, kurie yra regionuose ir didžiuosiuose miestuose“, – teigė N.Mikelionis.

Pažadėti, kad nuo liepos atlyginimai bus vienodi, pertvarkos rengėjai negali. Tai planuoja padaryti per kelerius metus. Bet neatmeta, kad pavyks anksčiau.

Per visą Lietuvą GMP tarnyboje yra beveik 3 tūkstančiai darbuotojų. Maždaug 300 sulaukę pensinio amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.