Po senjorės išmokos prašymo – beširdiškas atkirtis: vėžys nėra sunki liga

Į Panevėžio rajono savivaldybę dėl ligos išmokos besikreipusi senjorė liko be žado. Vėžio diagnozę turinti moteris išgirdo, kad jos liga nėra sunki, finansinės paramos tikėtis ji negali. Specialistai pastebi, jog Lietuvoje galioja ydinga tvarka, ligos išmokų dydžiai šalies savivaldybėse skiriasi kartais, o nustatyti kriterijai nėra objektyviai teisingi.

Pensininkė, išmoka.<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Pensininkė, išmoka.<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Neringa Čiakienė<br>LRS nuotr.
Neringa Čiakienė<br>LRS nuotr.
išmoka, pašalpa.<br>V.Skaraičio nuotr.
išmoka, pašalpa.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pensininkai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pensininkai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pensininkai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pensininkai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 5:56 AM

Po išgirstos replikos „stalčius atsidarė“

Į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi senjorė Izabelė (tikrasis vardas redakcijai žinomas – red. past.) pasakojo, jog nosies nenukabina, bet gyvenant iš pensijos pinigų visada trūksta.

Moteris paaiškino, kad prieš 6–8 metus jai dukart diagnozuotas vėžys. Žarnyne aptikti navikai medikų įvertinti kaip I ir II stadijos vėžiai. Abu piktybiniai dariniai pašalinti chirurginiu būdu.

Kovo viduryje Izabelė, kaip įprasta, seniūnijai pateikė pažymas apie savo ligas. Moteris taip pat serga išsėtine skleroze. Tačiau senjorei paaiškinta, kad už vėžį šiemet išmokos ji negaus.

Izabelę ypač įskaudino darbuotojos komentaras: „Žmonės su vėžio I ir II stadija ilgai gyvena. Aš pati žinau, kad virš 10 metų“.

„Pritrenkė pasakymas, kad šitie žmonės per ilgai gyvena“, – piktinosi moteris.

„Mane iš vėžių išmušti pakankamai sudėtinga, bet šįkart, kaip mėgstu sakyti – stalčius atsidarė“, – pridūrė pašnekovė.

Jai neįtikima, kad vėžys gali būti nelaikomas sunkia liga.

Ankstesniais metais Izabelę išmoką dėl vėžio gaudavo. Pavyzdžiui, pernai niekam neatrodė, kad senjorė – per maža ligonė. Jei gerai atmena, tuomet savivaldybė skyrė 400 eurų vienkartinę išmoką.

Vėžys nelaikomas sunkia liga

Komentarą dėl susidariusios situacijos pateikė Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Virginija Savickienė.

Ji paaiškino, kad išmokos skiriamos tikslingai, kompensuojamos tik su gydymu susijusios išlaidos. Be to, ankstyvos stadijos onkologinis susirgimas teisiškai nėra laikomas sunkia liga.

„Vadovaujantis Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo tvarkos aprašu visada vienkartinė pašalpa asmeniui skiriama gydymosi išlaidoms kompensuoti sunkios ligos, nurodytos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintame sunkių ligų sąraše.

Šio sąrašo 10 punkte nurodoma, kad tik III, IV stadijos piktybinis navikas priskiriamas sunkioms ligoms“, – teigiama lrytas.lt perduotame komentare.

Nustemba, kad Lietuva nėra viena

Finansinę paramą dėl sunkios ligos skiria savivaldybės. Jų Lietuvoje – 60 ir kiekvienoje tvarka skirtinga.

„Pacientai to nesupranta. Jiems atrodo, kad Lietuva yra viena, ir tvarka turėtų būti vienoda“, – lrytas.lt pasakojo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) direktorė Neringa Čiakienė.

„2021 m. pavasarį atlikome analizę, peržiūrėjome visas savivaldybes, palyginome išmokų dydžius, keliamas sąlygas. Pamatėme, kad paramos dydis gali skirtis 3–4 kartus“, – pridūrė POLA direktorė.

Didžiausias onkologinių pacientų srautas yra Vilniuje ir Kaune, ten susitinka žmonės iš skirtingų rajonų.

„Pacientai diskutuoja, sako: „Tu eik! Aš kreipiausi į saivaldybę, man padėjo. Kaip gerai – išmoką skyrė“. Žmogus nuvažiuoja į savo savivaldybę, o ten nieko panašaus nėra“, – pavyzdį pateikė N.Čiakienė.

Ji paaiškino, kad į finansinę paramą pretenduoja ne visi sunkia liga susirgę žmonės: atsižvelgiama į asmens pajamas. Kriterijai, priklausomai nuo rajono, taip pat būna skirtingi.

„Įvairūs ir paramos teikimo modeliai: vienur teikiama piniginė forma, kaip pašalpa, o kitur mokama kompensacija, prašoma pateikti išlaidas pagrindžiančius dokumentus“, – paaiškino N.Čiakienė.

POLA atstovai problemą pateikė Lietuvos savivaldybių asociacijai. Ši 2021 m. vasarą suformulavo savivaldybėms skirtą raštą, kuriuo siūlė taikyti daugmaž vienodą tvarką. Tiesa, nieko nepešė.

„Pajutome ignoravimą. Mūsų nepasiekė tokia informacija, kad situacija kažkur būtų išspręsta (…) girdėjome tik paaiškinimą, kad dabar kovido laikotarpis, pašalpų skaičius išaugo, sąlygų peržiūrėti negalime“, – pasakojo N.Čiakienė.

Pasak jos, laukiama, kol po savivaldos rinkimų susiformuos išrinktos tarybos, savo komandas suburs merai. Tuomet POLA šį klausimą kels iš naujo.

N.Čiakienė taip pat pastebėjo, kad savivaldybės dažnai socialinėms išmokoms skirtų lėšų nepanaudoja, o likutis metų pabaigoje perskirstomas kitoms reikmėms. Tuo metu pagalbos reikalingi žmonės pagalbos nesulaukia.

Ligos stadija – prastas kriterijus

Kartais savivaldybės paramą teikia tik tiems, kurių liga įtraukta į sunkių ligų sąrašą. Sveikatos apsaugos ministerija yra nustačiusi, kad šiai kategorijai priskiriami tik 3 ir 4 stadijos vėžiu sergantys onkologiniai pacientai.

„Dėl išmokos gali kreiptis tik žmogus, turintis 3, 4 onkologinės ligos stadiją. Nežiūrima į tai, kad gydymas vienodai ilgas ir sudėtingas gali būti, jei žmogus serga 1 arba 2 stadija.

Ta tvarka nėra logiška: ankstyvos stadijos vėžys nebūtinai yra lengva liga. Gydytojai pabrėžia, kad ligos stadija nenusako išgyvenamumo trukmės. Ji tik apibrėžia gydymo taktiką. Ir 2 stadijos vėžio atveju reikalinga operacija, būna ilgas gydymas, žmogus praranda darbingumą“, – pasakojo N.Čiakienė.

Ji pridūrė, kad iki ligos darbą turėjusio žmogaus pajamos krenta, o neįgalumo išmokos tikėtis jis negali, nes asmens darbingumo laipsnis vertinamas tik pasibaigus aktyvaus gydymo laikotarpiui, atlikus reabilitaciją.

„Ta savivaldybės vienkartinė išmoka daliai žmonių tampa gelbėjimosi šiaudu, įrodymu, kad valstybė juo rūpinasi“, – pastebėjo N.Čiakienė.

Vienkartinė išmokos dydis gali neatrodyti įspūdingai. Pavyzdžiui, 600 eurų. Tačiau tai gali prilygti dalies pacientų 2 mėnesių pajamoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.