Valstybinių vaistinių nebus – idėjai nepritarė Seimas

Opozicijos siūlymas leisti asmens sveikatos priežiūros įstaigoms steigti ligoninių vaistines, kurios galėtų parduoti vaistus visiems gyventojams, nesulaukė Seimo palaikymo.

vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
vaistinė<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Aurelijus Veryga<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 6:05 PM

Ketvirtadienį už tai numatančias Farmacijos įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 43 Seimo nariai, 42 buvo prieš, susilaikė 16. Šis Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojo Aurelijaus Verygos pateiktas projektas nebus tobulinamas, jis yra atmestas.

Farmacijos įstatyme buvo siūloma numatyti, kad „ligoninės vaistinė – asmens sveikatos priežiūros įstaigos padalinys, aprūpinantis šią įstaigą vaistiniais preparatais ir (ar) vaistinių prekėmis. Ligoninės vaistinėje vaistiniai preparatai gali būti parduodami (išduodami) ir gyventojams“.

Projekto autorių teigimu, komercinių vaistinių tinklai nėra suinteresuoti pasiūlyti pacientui finansiškai palankiausio sprendimo, nes yra orientuoti į pelno siekimą. Iš Seimo tribūnos parlamentaras Aurelijus Veryga išreiškė susirūpinimą dėl vaistinių komercializacijos.

„Kalbant apie tai, kas dabar darosi Lietuvoje, norėčiau pasakyti, kad sukuriamas absoliučiai uždaras ciklas. Atsiranda tokių precedentų, kai pvz. vaistinių tinklai turi savo gamybą, mažmeną ir dar nusiperka šeimos kliniką“, – sakė A. Veryga.

Tačiau jam nepavyko įtikinti kolegų, kad ligoninių vaistinės padėtų išspręsti gyventojų aprūpinimo vaistais problemą. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas siūlė nepritarti, jo nuomone, antikonstituciniam teisės aktui.

„Toks įstatymo projektas ES valstybėje sukurs skirtingas konkurencines sąlygas verslui. Tokių valstybinių vaistinių, kurias subsidijuotų valstybė, negali būti“. (...) Kas paneigs galimybę, kad tokios vaistinės užsiims komercija, o ne ligonių gydymu?“, – svarstė A. Matulas.

Reaguodamas į tai, A. Veryga tvirtino, kad „čia jokių subsidijų nereikia“. „Ligoninių vaistinės turi patalpas, turi darbuotojus, čia nieko nereikia subsidijuoti. Nei konkurencijos, nei ES teisės aktų tai niekaip nepažeidžia“, – tvirtino A. Veryga, pažymėjęs, kad jokių papildomų kaštų neprireiktų.

Šiuo metu ligoninės vaistinę gali steigti tik asmens sveikatos priežiūros įstaigos stacionarui aprūpinti. Ligoninės vaistinės neturi teisės parduoti vaistinių preparatų ambulatoriškai besigydantiems pacientams.

Farmacijos įstatymo pataisas kartu su A. Veryga Seimui teikė per 30 opozicijai priklausančių parlamentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.