Kauno klinikų medikai išgelbėjo 100-metės gyvybę

Visai neseniai garbų 100 metų jubiliejų atšventusi Kauno klinikų pacientė Valė – puikus pavyzdys, kad sveika gyvensena ir nuoširdus bei profesionalus medikų darbas gali užtikrinti ilgaamžį visavertį gyvenimą. Prieš kelias dienas moteris pajuto stiprų skausmą kairėje krūtinės pusėje, plintantį į kairę ranką. „Pasiguodžiau socialinei darbuotojai, kad jaučiu maudimą krūtinėje. Ji nedelsdama iškvietė Greitąją medicinos pagalbą (GMP). Taip ir atsidūriau Kauno klinikose“, – prisimena Valė.

pacientė Valė<br>Kauno klinikų nuotr.
pacientė Valė<br>Kauno klinikų nuotr.
Agnė Liuizė<br>Kauno klinikų nuotr.
Agnė Liuizė<br>Kauno klinikų nuotr.
Olivija Dobilienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Olivija Dobilienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno klinikų inf.

Apr 3, 2023, 10:24 AM

Atvykęs GMP automobilis, nedelsiant moterį atvežė į Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Kardiologijos intensyviosios terapijos skyrių. Čia, atlikus būtinus moters sveikatos tyrimus, Valei diagnozuotas miokardo infarktas. Prof. Olivija Dobilienė, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė, pastebi, kad išgelbėti Valę padėjo greitai suteikta pagalba, nes ištikus miokardo infarktui – laikas ypatingai svarbus.

„Ištikus miokardo infarktui, kiekviena pradelsta minutė gali kainuoti gyvybę. Kuo greičiau galėsime suteikti pagalbą pacientui, tuo geresnių gydymo rezultatų sulauksime, – pabrėžia prof. O. Dobilienė. – Efektyviai veikianti miokardo infarkto klasterio sistema lėmė tai, kad pacientė laiku GMP automobiliu atvežta į Kauno klinikas intervencinei vainikinių arterijų procedūrai atlikti.“

Miokardo infarktas – tai širdies liga, kai dėl širdies kraujotakos pablogėjimo, negrįžtamai pažeidžiamas širdies raumuo. Agnė Liuizė, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos gydytoja kardiologė, sako, kad ši liga dažniausiai pasireiškia staiga stipriu maudimu kairėje krūtinės pusėje, plintančiu į kairę ranką arba žandikaulį, kaip nutiko ir Valei. „Įprastai šis skausmas būna intensyvus. Taip pat gali pilti šaltas prakaitas, atsirasti silpnumo jausmas, dusulys“, – teigia A. Liuizė.

Klastingą širdies ligą gali lemti daugybė veiksnių, o vieni svarbiausių yra: genetiniai veiksniai (kai šeimoje pirmos eilės giminaičių tarpe buvo sirgusių infarktu ar staiga mirusių, ypač jaunesnių nei 55 metų vyrų ar 65 metų moterų).

„Taip pat miokardo infarktą sukelti gali padidėjusi cholesterolio koncentracija, aukštas arterinis kraujo spaudimas, rūkymas, antsvoris, mažas fizinis aktyvumas, cukrinis diabetas. Šie rizikos veiksniai gali sukelti ankstyvą aterosklerozę, kuri sukelia miokardo infarkto išsivystymą“, – pasakoja gydytoja kardiologė.

Patekusi į Kauno klinikas, Valė skubiai nuvežta Intervencinės kardiologijos operacinę, kurioje jai sėkmingai atlikta vainikinių arterijų angioplastika. „Tyrimų metu pastebėta, kad reikšmingai susiaurėjusi pagrindinė pacientės širdies vainikinė arterija – priekinė tarpskilvelinė šaka, neretai liūdnai apibūdinama kaip „našlės arterija“. Atlikus procedūrą, sėkmingai atkurta kraujotaka šioje arterijoje, maitinančioje širdies raumenį“, – pažymi A. Liuizė.

Prof. O Dobilienė priduria, kad įtarus miokardo infarktą, svarbu nedelsiant kviesti GMP. „Jų darbuotojai turi galimybę iš karto patvirtinti arba paneigti miokardo infarkto diagnozę, o ją nustačius, tiesiai nukreipti pacientą į Intervencinės kardiologijos centrą, – sako ji. – Džiaugiamės, kad šiai pacientei galėsime padovanoti 101-uosius gyvenimo metus.“

Šiandien Valė po atlikto gydymo jaučiasi daug geriau, šypsosi ir laukia, kada galės keliauti namo pas anūkus. „Esu labai dėkinga, kad Kauno klinikų medikai išgelbėjo mano gyvybę, – šypsosi ji. – Manau, kad vienintelė ilgaamžio gyvenimo paslaptis – sveikai maitintis, nesinervinti ir daug bėgioti.“

Per metus į Kauno klinikas atvyksta daugiau nei 1,7 tūkst. pacientų, kuriems diagnozuotas miokardo infarktas. Gydytojai primena, kad miokardo infarktas – pavojinga liga, nes net ir mažas širdies pažeidimas gali sukelti gyvybei grėsmingas širdies aritmijas ar net staigią mirtį, todėl pajutus pirmuosius simptomus, būtina kviesti GMP ir vykti į gydymo įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.