A. Dulkys: ligoninių pertvarka bus vykdoma atsižvelgiant į mažėjantį gyventojų skaičių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį pristatys gydymo įstaigų modernizavimo planą, kuriame numatyta, koks gydymo įstaigų ir paslaugų tinklas reikalingas vykstant demografiniams pokyčiams. Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, šiuo planu siekiama suvienodinti gydymo įstaigų veikimą ir principus, kad kiekviena Lietuvos savivaldybė matytų savo įstaigų situaciją šalies kontekste.

Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Josvydo Eglinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė, ELTA

Apr 4, 2023, 9:15 AM

„Dabar esame tame etape, kada tame mūsų įstaigų tinkle, kuris yra labai skirtingo pavaldumo, kurio plėtra iki šiol buvo gan chaotiška, suteikti kryptingumo, suteikti tokį sinchroninį veikimą, vienodus principus, ir kad kiekviena savivaldybė matytų, kokia yra jų gydymo įstaigų situacija“, – LRT radijui antradienį ryte teigė A. Dulkys.

„Buvo padaryti vertinimai, skaičiavimai, kad kiekviena savivaldybė, kiekvienas regionas matys dešimties metų perspektyvoje, kokių paslaugų tikėtina reikės daugiau“, – paaiškino ministras.

Anot jo, vertinimai buvo atlikti atsižvelgiant į vykstančius demografinius pokyčius.

„Vertinimai buvo daromi atsižvelgiant ir į mūsų žmonių senėjimo procesą, į mūsų gyventojų struktūrą, į tai, ką mato Valstybinė ligonių kasa, ir į tai, kaip mažėja gyventojų skaičius kai kuriuose mūsų miestuose ir miesteliuose. Ir toks vienodas 10 metų matymas visiems, pagal vienodą įrankį, vienodą uždavimą, jis yra duodamas“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, šiuo metu gydymo įstaigos plėtrą vykdo individualiai, nes priklauso skirtingoms institucijoms, pavyzdžiui, tik savivaldybei arba SAM. Todėl, pažymi A. Dulkys, modernizavimo planas padės gydymo įstaigoms planuoti savo plėtrą atsižvelgiant į paslaugų poreikį visoje Lietuvoje.

„Tarkime, yra gydymo įstaigos, kurios pavaldžios tik savivaldai, tai yra jau savarankiška funkcija, yra įstaigos, kurios yra pavaldžios Sveikatos apsaugos ministerijai, yra įstaigos, kur mes esame keletas dalininkų“, – aiškino ministras.

„Mes turime tokią didžiulę įvairovę, ir kiekviena gydymo įstaiga iki šiol savo plėtrą darydavo pagal savas iniciatyvas. Paima, tarkim, turi pinigų ir pradeda statyti kokį nors ligoninės priestatą ir ten darys operacijas. Bet ar jų reikia?“ – teigė A. Dulkys.

Taip pat modernizavimo planas reikalingas tinkamam Europos Sąjungos skiriamų finansų paskirstymui po Lietuvos gydymo įstaigas. Sveikatos priežiūros įstaigos galės matyti, kokioms paslaugoms ar specialistams bus skiriamos Europinės lėšos ir rinktis į tai investuoti.

„Toks matymas, kad mes galėtume tuos Europos Sąjungos skiriamus fondus, kad galėtumėm pasakyti – štai, žiūrėkit, jeigu jūs tikitės investicijų, tai va kryptys, kuriomis galima tikėtis šių investicijų, štai tokios, štai į tokias paslaugas, nes mes matome, kad jų trūksta. Tada atitinkamai pagal tai valstybinio užsakymo komitetas galės reaguoti ir į specialistų, kokių reikia“, – paaiškino A. Dulkys.

„Vienu žodžiu, statom į vieną logišką grandinę, kad visi dalyviai matytų tas kryptis vienodai“, – reziumavo sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.