Prasideda Europos imunizacijos savaitė: SAM primena apie vakcinacijos svarbą

Paskutinę balandžio savaitę minint Europos imunizacijos savaitę, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad dalis visuomenės yra pasiekusi aukštą brandą sveikatos srityje, bet priminimų apie rūpestį savo ir artimųjų sveikata niekada nebūna per mažai.

Skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Skiepai<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

2023-04-24 15:51, atnaujinta 2023-07-04 09:03

„Apklausų duomenys rodo, kad du trečdaliai mūsų bendrapiliečių yra tvirtai įsitikinę, kad yra patys atsakingi už savo sveikatos būklę. Tai žymi aukštą visuomenės sąmoningumą ir yra geriausias pavyzdys, kad bet kokia ligų prevencija prasideda nuo mūsų pačių požiūrio į save, į savo fizinę ir psichinę sveikatą. Kviečiu aktyviai pasidomėti, kaip dar galime padėti sau gyventi sveiką ir pilnavertį gyvenimą ir aktyviai įsitraukti į renginius, skirtus imuniteto stiprinimui“, – pranešime žiniasklaidai pažymi ministras.

Šių metų Europos imunizacijos savaitės kampanija siekiama didinti skiepijimo aprėptis, atsižvelgiant į Europos imunizacijos darbotvarkę iki 2030 m. ir dėl COVID-19 pandemijos mažėjančias skiepijimo apimtis pasaulyje. Daugiausia dėmesio skiriama priminimui, kaip svarbu laiku pasiskiepyti bei kompensuoti praleistus ar atidėtus skiepus.

Šių metų Imunizacijos savaitės tema – skiepijimas visą gyvenimą – akcentuoja, kad skiepai yra labai svarbūs ne tik mažiems vaikams, bet ir paaugliams, suaugusiesiems bei pagyvenusiems žmonėms.

Šiais metais per Imunizacijos savaitę bus ne tik nurodoma skiepų nauda įvairiais gyvenimo etapais, bet ir pabrėžta, kaip svarbu gerinti rutininės imunizacijos rodiklius, pasiekti tuos, kurie praleido skiepus, ir nepalikti nė vieno gyventojo nuošalyje, rašoma ministerijos pranešime.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad, vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa, vaikai pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami nuo 14 infekcijų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenza infekcijos, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos, žmogaus papilomos viruso, rotaviruso, B tipo meningokoko.

Taip pat kas 10 metų nuo difterijos ir stabligės skiepijami suaugusieji, vyresni nei 25 metų. Asmenys, priklausantys rizikos grupei, skiepijami nuo gripo ir nuo pneumokokinės infekcijos. Traumas patyrę asmenys valstybės lėšomis vakcinuojami nuo stabligės (aktyvi imunizacija), nuo pasiutligės skiepijami asmenys, nukentėję nuo pasiutusių ar įtariamai pasiutusių gyvūnų.

„Asmenys, turėję sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, skiepijami viena vakcinos doze per 72 val. po sąlyčio“, – priduriama pranešime žiniasklaidai.

Be to, skiepijami suaugusieji ir vaikai po transplantacijų ar vaikai po imunosupresinio gydymo, kai imunizaciją reikia pakartoti pagal individualų gydytojo parinktą ir sudarytą skiepijimo planą.

Už šiuos skiepus gyventojams mokėti nereikia, jie apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, pažymima pranešime.

SAM primena, kad iki šiol mergaitės buvo skiepijamos dvivalente ŽPV vakcina, o nuo 2023 m. vasario 1 d. įtraukta devynvalentė ŽPV vakcina ir pradėtas berniukų skiepijimas. Taip pat nėščioms moterims sudaryta galimybė nemokamai pasiskiepyti vakcina su kokliušo komponentu.

Nuo 2023 m. sausio 11 d. papildytas sąrašas asmenų, kurie gali nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos – be apribojimų pasiskiepyti gali visi rizikos grupei priklausantys asmenys, kurie serga bronchine astma ar cukriniu diabetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.