Moters sveikata nėštumo pradžioje: gydytoja išvardijo, ką reikia žinoti

Sužinojus apie nėštumą, džiaugsmą ir malonų jaudulį dažnai lydi baimė, nerimas ir abejonės dėl ateities – visi jausmai yra normalūs. Prof. Meilė Minkauskienė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovė, dalijasi aktualia informacija apie moters priežiūrą nėštumo pradžioje ir skiepus nėštumo metu.

Meilė Minkauskienė dalijasi aktualia informacija apie moters priežiūrą nėštumo pradžioje ir skiepus nėštumo metu.<br>lrytas.lt koliažas
Meilė Minkauskienė dalijasi aktualia informacija apie moters priežiūrą nėštumo pradžioje ir skiepus nėštumo metu.<br>lrytas.lt koliažas
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Meilė Minkauskienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Meilė Minkauskienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikos, gimdymo klinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kauno klinikų inf.

Apr 25, 2023, 12:45 PM

– Ką daryti moteriai, sužinojusiai, kad laukiasi?

– Pirmosios 12 savaičių yra pačios svarbiausios – vyksta vaiko organogenezė. Tenka dar kartą peržvelgti savo gyvenimo būdą, darbą ir ateities planus. Moteriai reikėtų vengti kontakto su sergančiais, karščiuojančiais, atsisakyti sunkaus naktinio fizinio ar kenksmino darbo, kiek įmanoma išvengti streso, atidėti tolimas keliones.

Tik pamačiusi teigiamą nėštumo testą, moteris turėtų pradėti gerti folinę rūgštį. Folinė rūgštis ženkliai mažina vaisiaus nervinio vamzdelio displazijų riziką. Folinės rūgšties rekomenduojamos dozės skiriasi skirtingos rizikos grupės moterims. Pačios didžiausios dozės – 4–5 miligramai (mg) – siūlomos tik toms nėščiosioms, kurios pačios gimusios su nervinio vamzdelio defektais arba tokie defektai buvo nustatyti jų vaikams.

Vidutinė dozė (1 mg) reikalinga moterims, kurios serga cukriniu diabetu, vartoja vaistus, trikdančius folinės rūgšties apykaitą, toms, kurios turi žarnyno ligų, veikiančių folinės rūgšties absorbciją. Vidutinė dozė reikalinga ir nėščiosioms, kurioms yra įgimtų vystymosi defektų (gomurio-lūpos, širdies, šlapimo organų, galūnių) ar kurių šeimoje buvo atvejų su nervinio vamzdelio defektais (I ir II eilės giminaičiai). Mažos rizikos nėščiosioms pakanka 400 mikrogramų dozės.

Jei moteris turi kitų ligų – labai svarbu suplanuoti vizitus pas tų ligų specialistus, įsitikinti, kad liga kontroliuojama, nėra paūmėjimo, išsiaiškinti ar vartojami medikamentai yra saugūs nėštumo metu. Kiekvienas medikamentas, ypač nėštumo pradžioje, turėtų būti vartojamas labai atsargiai ir tik pasikonsultavus su gydančiu gydytoju.

– Kada reikėtų užsiregistruoti pirmam vizitui pas gydytoją akušerį ginekologą?

– Jeigu moteris yra visiškai sveika, neturėjusi jokių komplikuotų nėštumų, neserganti lėtinėmis ligomis – vizitą pas akušerį ginekologą galima atidėti iki 11–12 savaitės. Moterys, patyrusios persileidimus, negimdinius nėštumus, jaučiančios neraminančius simptomus, turi planuotis vizitą kuo greičiau įtarusios, jog laukiasi.

– Kas nėštumo metu prižiūri nėščiąją?

– Lietuvoje nėštumą gali prižiūrėti šeimos gydytojas arba akušeris. Rekomenduojami ir 7–10 vizitai pas nėštumą prižiūrintį specialistą. Jų metu atliekami privalomi tyrimai, vyksta pokalbiai, vaisiaus augimo įvertinimas ir gimdos dugno aukščio kreivės matavimai. Kita vertus, jei nėštumas yra rizikingas, moteris patyrusi priešlaikinių gimdymų, persileidimų, nėštumas daugiavaisis, atliktas cezario pjūvis – reikalingos gerokai dažnesnės konsultacijos pas akušerį ginekologą.

COVID-19 laikotarpis parodė, kad dalį vizitų galima atlikti nuotoliniu būdu – nėščiosios gali pasisverti ir pasimatuoti arterinį kraujospūdį namuose.

– Kokius tyrimus nėštumo metu reikėtų atlikti?

– Pagrindiniai rekomenduojami tyrimai nurodyti kiekvienos nėščiosios kortelėje esančioje lentelėje. Ten matyti kurią nėštumo savaitę ir kokie tyrimai turi būti atlikti.

Priklausomai nuo nėštumo rizikos, gretutinių ligų, anamnezės kartais reikalingi papildomi tyrimai. Dažnai papildomai tiriama skydliaukės funkcija, kuri labai svarbi normaliam vaisiaus vystymuisi. Kartais rekomenduojame tyrimus dėl perinatalinių infekcijų, kurios gali pažeisti vaisių ir trikdyti jo vystymąsi.

Ypatingai svarbu įvertinti citomegalo, herpes virusinės infekcijos riziką, o įgimta toksoplazmozė šiais laikais yra išskirtinai reta liga ir rutininiai nėščiosios tyrimai dėl jos nerekomenduojami. Kartais papildomai atliekami geležies, vitamino D atsargų tyrimai, tyrimas dėl krešumo sutrikimų ir kt.

– Kada reikėtų atlikti NIPT ir kitus genetinius tyrimus?

– Genetiniai tyrimai Lietuvoje yra rekomenduojami visoms moterims, kurios yra vyresnės nei 35 metai arba vyrai vyresni nei 42 metai. Taip pat nėščiosioms, kurios artimoje aplinkoje turi paveldimų ligų, nėštumo pradžioje febriliai karščiavo, t.y. kūno temperatūra pakilo iki 38–39 laipsnių, vartojo nesaugius medikamentus, patyrė jonizuojančios spinduliuotės poveikį, pasikartojančius persileidimus, pastojo po pagalbinio apvaisinimo procedūrų.

Visoms šioms moterims rekomenduojame kombinuotąjį testą, kai kartu su ankstyvuoju ultragarsiniu tyrimu 11–13 nėštumo savaitę tiriamas nėščiosios kraujas (vertinamas placentos gaminamų hormonų ir baltymų kiekis) ir specialios kompiuterinės programos pagalba skaičiuojama pagrindinių chromosominių trisomijų rizika. Labai svarbu laiku suspėti užsiregistruoti šiems tyrimams, nes jį būtina atlikti iki 13 savaičių 6 dienų. Vėliau tenka atidėti genetinį tyrimą jau po 15 nėštumo savaitės, kuris yra šiek tiek mažiau tikslus.

NIPT tyrimas – puikus atrankos tyrimas, tiksliai nurodantis dažniausių chromosominių ligų riziką, jis neinvazinis – tiriamas nėščiosios kraujas. Tyrimas atliekamas nuo 10 nėštumo savaitės, tačiau Lietuvoje, kaip ir didelėje dalyje kitų Europos šalių, nėra kompensuojamas ir nėra prieinamas visoms nėščiosioms.

Skiepai nėštumo metu. Nuo ko ir kada rekomenduojama pasiskiepyti?

– Rekomenduojame visoms nėščiosioms skiepytis nuo gripo, COVID-19 infekcijos ir kokliušo.

Gripo vakcina – sezoninė, todėl šiuo metu nėščiosioms, kurios pradeda lauktis, skubėti skiepytis neverta. Rekomenduojama skiepytis, kai atsiranda naujo sezono gripo vakcina, paprastai tai būna spalio mėnesio pabaigoje, lapkričio mėnesio pradžioje.

COVID-19 vakcinos poreikis turėtų būti įvertintas individualiai pagal tai, ar jūs sirgote COVID-19 infekcija, kaip seniai ir kiek kartų jau vakcinavotės.

Kokliušo vakcina skirta naujagimio apsaugai, rekomenduojama skiepytis nėštumo pabaigoje, įprastai nuo 28 nėštumo savaitės. Pasiskiepijus paskutinį nėštumo trimestrą, nėščioji pradeda gaminti pakankamą kiekį antikūnų, kurie keliaudami per virkštelės kraują, pasiekia vaisių ir vėliau cirkuliuoja gimusio naujagimio kraujyje bei apsaugo nuo kokliušo beveik šešis mėnesius, kol naujagimis bus vakcinuotas ir įgis imunitetą. Kokliušas naujagimiui – sunki liga, todėl nėščiosios pasirinkimas vakcinuotis kokliušo vakcina – savotiška dovana savo vaikeliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.