Nuo gegužės 1 d. – pokyčiai dėl kompensuojamų medicinos pagalbos priemonių

Nuo gegužės 1 d. kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių (MPP) specialisto sprendimu bus galima įsigyti anksčiau nei jos turėtų būti pasibaigę, jeigu buvo prarastos dėl pagrįstų priežasčių. Įsigalios ir papildomi pokyčiai I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams – jiems bus galima išrašyti papildomas kompensuojamąsias MPP, skirtas gliukozės kiekiui kraujyje matuoti, pranešime žiniasklaidai skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Kardiologijos skyrius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Gliukozės matuoklis, diabetas.<br>123rf nuotr.
Gliukozės matuoklis, diabetas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 12:06 PM, atnaujinta Apr 27, 2023, 12:13 PM

„Pasitaiko situacijų, kad pacientai, įsigiję vieną ar kitą medicinos pagalbos priemonę, ją netikėtai praranda dėl gaisrų, vagysčių ar pan. Naują MPP tekdavo įsigyti savo lėšomis. Nuo šiol, esant tokioms situacijoms, gydytojas galės išrašyti naują kompensuojamąjį receptą.

Kita dalis pakeitimų reikšmingai prisidės prie pacientų cukrinio diabeto kontrolės gerinimo. Valstybė kompensuoja modernias gliukozės stebėjimo sistemas, tačiau kai kada įsigijus paaiškėja, kad pacientui ji netinkama. Nuo šiol, tokie pacientai galės toliau naudotis diagnostinėmis juostelėmis gliukozei nustatyti arba kito gamintojo NGKS sistema, gydytojui išrašant naują receptą“, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Šiuo metu asmens sveikatos priežiūros specialistai turi teisę pakartotinai išrašyti receptą su žyma „Specialisto sprendimu“ tik vaistiniams preparatams, nurodoma pranešime.

Pasak ministerijos, naujuoju Receptų rašymo taisyklių pakeitimu specialistas galės išrašyti pakartotinai ir kompensuojamąsias MPP, kol dar pacientas nesunaudojo anksčiau išrašytų kompensuojamųjų MPP, kai pacientas kompensuojamųjų MPP negali vartoti dėl medicininių priežasčių arba pacientas jas prarado dėl pagrįstų priežasčių.

SAM primena, kad nuo gegužės 1 d. taip pat įsigalioja C sąrašo pakeitimas, kuriuo nustatomi atvejai, kada gydytojas dėl medicininių priežasčių gali pacientams išrašyti kompensuojamąsias diagnostines juosteles gliukozei nustatyti arba kito gamintojo nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistemą, kai jiems jau yra kompensuojamos nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistemos išlaidos. Šis pakeitimas suderintas su Lietuvos endokrinologų draugija ir Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų draugija, skelbiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.