Akušerių vaidmuo sveikatos priežiūros sistemoje – platus kompetencijų spektras

Akušerės – neatsiejama gydytojo akušerio ginekologo komandos dalis, būnančios šalia pacienčių visą jų reprodukcinio amžiaus laikotarpį, savarankiškai prižiūrinčios mažos rizikos nėštumus ir dirbančios švietėjišką darbą.

Akušerės – neatsiejama gydytojo akušerio ginekologo komandos dalis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Akušerės – neatsiejama gydytojo akušerio ginekologo komandos dalis.<br>Kauno klinikų nuotr.
Bronislava Petrošienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Bronislava Petrošienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Ingrida Poškienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Ingrida Poškienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Prof. Mindaugas Kliučinskas<br>Kauno klinikų nuotr.
Prof. Mindaugas Kliučinskas<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kauno klinikų inf.

May 5, 2023, 3:15 PM

Prof. Mindaugas Kliučinskas, Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas, pastebi, kad Kauno klinikose dirbančios akušerės jau daugiau kaip dešimtmetį savarankiškai prisiima atsakomybę už gimdyvės ir naujagimio priežiūrą, vykdo šviečiamąją veiklą „Akademija šeimai“ programoje.

„Vienas iš Akušerijos ir ginekologijos klinikos sėkmės rodiklių – pagal kompetenciją savarankiškai sprendimus priimančios akušerės ir slaugytojai.

Dėkoju visoms klinikoje dirbančioms akušerėms, kurios savo darbais ir profesionalumu keičia visuomenės požiūrį į nėščiųjų ir gimdyvių priežiūrą, skatina jomis pasitikėti ir patikėti didesnį visuomenės ratą“, – teigia prof. M. Kliučinskas.

Gegužės 5 dieną minima Tarptautinė akušerių diena. Kalbamės su Ingrida Poškiene, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Slaugos vadove, ir Bronislava Petrošiene, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vyr. akušerė-slaugos administratorės pavaduotoja apie akušerių darbo svarbą visuomenėje.

Koks akušerės vaidmuo sveikatos priežiūros sistemoje?

I. P. Akušerės – artimiausias sveikatos priežiūros specialistas moterims bet kuriame jos gyvenimo tarpsnyje. Jos prižiūri ne tik nėščias ar gimdančias pacientes, bet yra atsakingos už moters sveikatą reprodukciniu laikotarpiu.

Šios specialistės randa greičiausią sprendimą, kai pacientėms iškyla įvairių klausimų, susijusių su sveikata. Jos tarsi grandis tarp pacientės ir gydytojo akušerio ginekologo.

B. P. Šios specialistės neatsiejama modernios akušerinę pagalbą teikiančios komandos dalis. Akušerės savarankiškai gali sekti mažos rizikos nėštumus, savarankiškai prižiūrėti mažos rizikos gimdymus ir tokiu būdu sumažinti darbo krūvį gydytojams akušeriams ginekologams, kurių pagalba reikalinga didelės rizikos nėščiosioms ir gimdyvėms. Siekiamybė, kad akušerių vaidmuo stiprėtų ne tik reprodukcinio amžiaus moterų priežiūroje, bet ir brendimo laikotarpiu.

Kaip bėgant metams keitėsi akušerių vaidmuo?

B. P. Akušerės tampa vis labiau matomos visuomenėje. Nuo pat šios profesijos atsiradimo pradžios akušerės turėjo daug savarankiškumo. Šiandien jas matome kaip atskiras, vis savarankiškesnes specialistes, padedančias prižiūrėti nėštumą, priimančias gimdymą ir besirūpinančias moterų ir naujagimių sveikata. Džiugu, kad akušerės matomos kaip mokslininkės, dėstančios universitetuose ir auginančios naują akušerių kartą.

I. P. Bėgant metams, labai keitėsi požiūris į akušeres ir keitėsi jų atliekamas darbas. Iš pat pradžių moterų sveikata rūpinosi pribuvėjos, vėliau atsirado akušerių mokyklos, kursai ir šios specialistės gavo galimybę įgyti išsilavinimą. Kauno klinikose akušerės jau daugiau nei 10 metų prižiūri ne tik nėščiąją ar gimdyvę, bet ir ką tik gimusį naujagimį. Vis labiau šios specialistės tampa savarankiškesnės, jos įgyja mokslinius laipsnius, o visa akušerija – grįsta mokslo įrodymais.

Kokias paslaugas gali suteikti akušerės?

B. P. Kalbėdami apie akušerių darbą, dažnai galvojame, kad jos tik priima gimstančius naujagimius. Iš tiesų, akušerių kompetencijų spektras pakankamai platus. Ambulatorinėje grandyje šios specialistės gali dirbti šeimos gydytojo komandoje, akušerio ginekologo komandoje ir savarankiškai, t. y. sekti sveikas nėščiąsias, konsultuoti mitybos, higienos ar kitais su nėštumu susijusiais klausimais, kartu spręsti tiek fizines, tiek psichologines pacientės problemas, nukreipti pas reikalingą specialistą. Be akušerių neįsivaizduojama nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų priežiūra ir slauga stacionaruose. Nuo 2019 m. Lietuvoje akušeriai gali teikti ir gimdymo priežiūros namuose paslaugas.

I. P. Akušerės darbas ypatingas, nes ji prižiūri iš karto du pacientus, apie nėštumą edukuoja visą moters šeimą. Pagrindiniai akušerių darbai – švietimas, mokymas, priežiūra ir slauga. Jos padeda besilaukiančioms moterims pasiruošti gimdymui, teikia informaciją apie žindymą.

Atsiradus nusiskundimams, nukreipia pacientes gydytojo konsultacijai, pirmosios pastebi, kai pasikeičia jų emocinė savijauta ir esant poreikiui nukreipia pas kitus specialistus. Be to, akušerės šviečia lytiškumo ugdymo, šeimos planavimo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.