Ligoninė atskleidė naujų detalių apie legionelioze užsikrėtusių 4 kauniečių mirtis: paaiškino priežastis

Per daugiau nei savaitę LSMU Kauno ligoninėje mirė 4 legionelioze užsikrėtę žmonės. „Vieno iš jų mirties priežastis yra legioneliozė, dviejų – kitos gretutinės ligos ir vieno paciento, šalia kitų gretutinių ligų turėjusio ir legioneliozės diagnozę, mirties priežastis tikslinama“, – pirmadienio rytą pranešė gydymo įstaiga.

Ligoninė<br>Asociatyvinė V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė V.Balkūno nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
LSMU Kauno ligoninė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 11:40 AM, atnaujinta May 8, 2023, 11:47 AM

Nurodoma, kad mirusiųjų amžius svyravo nuo 50 iki 90 metų.

Pirmadienio ryto duomenimis, LSMU Kauno ligoninėje iš viso gydoma 10 pacientų, turinčių legioneliozės diagnozę. Du iš jų gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje. Šių pacientų būklė sunki.

Lrytas.lt primena, kad šeštadienį mirė 50–60 amžiaus grupei priklausęs pacientas, turėjęs legioneliozės diagnozę. Tai buvo jau ketvirtoji su infekcija siejama auka.

Protrūkiu situacijos nevadina

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) penktadienį skelbė, kad bendras susirgimų legionelioze skaičius siekia 18, iš kurių 14 – Kauno rajone, 4 – Kauno mieste.

Epidemiologai situacijos protrūkiu nevadina, nes iki šiol nerastas užsikrėtimų šaltinis.

Pasak NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, galima užsikrėtimo legionelioze priežastis – sumažintas temperatūrinis vandens režimas po pasibaigusio šildymo sezono.

„Ne paslaptis, kad baigėsi šildymo sezonas tiek Kauno mieste, tiek Kauno rajone, būtent po Velykų, tai yra jau nuo balandžio 11 dienos tas temperatūrinis režimas galėjo, neatmetama galimybė, būti sumažintas ir būtent daugiabučių namų namuose administratoriai, pasinaudodami ta galimybe ir prašant gyventojams, galėjo būti sumažinta temperatūra“, – galima užsikrėtimo teorija ketvirtadienį dalinosi NVSC specialistė.

„Kaip žinia, temperatūra, kurioje legionelės sukėlėjas nesidaugina yra 60 laipsnių ir aukštesnė temperatūra, ir tas nepakankamas temperatūrinio režimo užtikrinimas irgi galėjo įtakoti šių atvejų atsiradimą“, – pridūrė O. Ivanauskienė.

Specialistai pabrėžia, kad žmogus legionelioze užsikrečia įkvėpęs aerozolių su legionelėmis. Negalima užsikrėsti geriant vandenį, jį vartojant maistui gaminti ar nuo sergančio žmogaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?