A. Dulkys: pirmieji nauji greitosios medicinos pagalbos automobiliai Lietuvą pasieks kitais metais

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, trečiadienį susitikęs su Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariais, teigė, kad vykdant greitosios medicinos pagalbos (GMP) reformą, pirmieji naujai perkami GMP automobiliai turėtų pasiekti Lietuvą kitais metais. Anot ministro, naujų automobilių įsigijimą vykdys Nacionalinė greitosios medicinos pagalba, o pirkimas bus finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Greitosios pagalbos automobiliai<br>D.Umbraso nuotr.
Greitosios pagalbos automobiliai<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga<br>M.Patašiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labutis (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labutis (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė, Viktorija Smirnovaitė

May 17, 2023, 10:38 AM

„Nuo liepos 1 pradės oficialiai, kaip juridinis asmuo, veikti Nacionalinė greitosios medicinos pagalba. Būtent jai ir patikime tą finansavimą, kad ji organizuotų GMP automobilių įsigijimą. Pagal planus, naujų automobilių įsigijimas išsidėlios, matyt, per kokius 2–3 metus, pirmieji automobiliai turėtų atkeliauti kitais metais. Gali būti 50, gali būti 60 naujų automobilių kitais metais“, – į LVŽS frakcijos narių klausimus apie GMP reformą ir atnaujinamą automobilių parką atsakė A. Dulkys.

„Bet bendroje sumoje, pagal pirminį skaičiavimą, mes skaičiavome, kad mums turėtų užtekti pinigų maždaug 225 automobiliams. Aišku, laikas eina, tai galbūt ten tos kainos gali kažkiek pasikoreguoti, gal vienu kitu bus mažiau. Numatyti ir 5 automobiliai masinėms nelaimėms, kokių dabar tik Kauno GMP turi tik vieną. Tai tikiuosi, kad tą parką atnaujinsime, bet tas įvyks protingu laiku“, – pridūrė ministras.

A. Dulkio teigimu, vienas svarbiausių dalykų – užsitikrintas GMP reformos finansavimas.

„Svarbu, kad turime užsitikrinę finansavimą, čia būna didžiausia bėda. Vis tik 50 milijonų eurų į greitosios medicinos pagalbos investicijas tikrai yra nemažai“, – tikino „valstiečius“ A. Dulkys.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, naujų GMP automobilių įsigijimas bus finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis. Todėl, pažymėjo politikas, kol kas nėra pasirašytos sutartys dėl automobilių pirkimo.

„Kadangi greitosios medicinos pagalbos automobilius perkame ne iš valstybės biudžeto, o iš Europos Sąjungos fondų, tai visam šitam finansavimui yra tokia eiga. Pradžioje parlamentas priėmė įstatymus, mes įstatymus pateikėme Europos Komisijai. Dabar Lietuva turi nuo liepos pirmos įsteigti šitą organizaciją – tai yra įrodymas, kad mes visus pokyčius įvykdėme“, – teigė ministras.

„Ir būtent ta organizacija, kaip juridinis asmuo, kuris pradėti veikti nuo liepos pirmos, ji inicijuos tą pirkimą ir ji sudarinės šitas sutartis ir bus atsakinga už pirkimą. Tai ne, šiuo metu jokių sutarčių nėra. Šituos veiksmus pradės daryti tas juridinis asmuo, kuris pradės veikti nuo liepos pirmos“, – pabrėžė A. Dulkys.

„Valstietis“ A. Veryga sukritikavo ministerijos sprendimą GMP automobilių įsigijimą finansuoti tik iš Europos Sąjungos skiriamų lėšų. Anot Seimo nario, tai yra neatsakinga, nes viešųjų pirkimų konkursai užtrunka.

„Sureaguosiu dėl greitosios pagalbos automobilių. Žinant, kiek užtrunka konkursai, kad jie neretai yra apskundžiami, tai panašu, kad kitais metais nebus tų automobilių, dar reikia turėti galvoje, kad juos gaminti reikės“, – komentavo politikas.

„Tai labai neatsakinga yra palikti tik Europiniams pinigams ir matyt reikėjo truputį pasiplanuoti biudžete pinigų, ypatingai kai savivaldybės nebetvarko tų automobilių, nebemato reikalo to daryti“, – pabrėžė A. Veryga.

Ministerijos planuose – ir e. sveikatos funkcijų tobulinimas

A. Dulkys paklaustas, kodėl e. sveikatos sistemoje nėra galimybės gauti pranešimą apie vizito pas laukiamą specialistą atsilaisvinimą, nors kai kurios gydymo įstaigos tokią funkciją užtikrina, pripažįsta, kad pirminiame e. sveikatos projekte tai nebuvo numatyta. Visgi, pasak ministro, tokia funkcija jau įrašyta e. sveikatos sistemos atnaujinimo planuose.

„Taip, e. sveikatoje tokio funkcionalumo nebuvo numatyta. Galiu garantuoti, kad naujame finansavimo periode IT sistemoms atnaujinti šitas funkcionalumas jau yra numatyta, kad būtų sukurtas ir būtų įdiegtas ir kad e. sveikatoje šita priminimo funkcija būtų“, – pažymėjo A. Dulkys.

Jis atkreipia dėmesį, kad kai kurios šalies gydymo įstaigos, iki atsirandant e. sveikatai, naudojo savo sukurtas elektronines sistemas, kurių iki šiol neatsisakė.

„Reikia pripažinti, kad prieš įdiegiant Lietuvoje e. sveikatą, kai kurios gydymo įstaigos jau buvo pradėjusios savo autonomiškas sistemas anksčiau, dabar kai kurios turi ir tai, ir tai (ir autonominę, ir e-sveikatą – ELTA)“, – pridėjo A. Dulkys.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai, susitikę su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu, aptarė sveikatos politikos aktualijas, tokias kaip slaugos reforma, GMP pertvarka bei pasirengimas Lietuvos karinėms grėsmėms.

Praėjusių metų gegužės mėnesį Seimas priėmė Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo bei Sveikatos sistemos įstatymo pataisas dėl GMP reformos, kuriomis remiantis įgyvendinama greitosios medicinos pagalbos pertvarka. Naujoji GMP tarnyba savo veiklą pradės šių metų liepos 1 d. Ji kuriama sujungiant 48 GMP stotis, kurias tiesiogiai ir netiesiogiai valdė savivaldybės, į vieną tarnybą, priklausančią valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.