A. Dulkys apie iniciatyvą drausti elektronines cigaretes: tai – nevilties pasiūlymas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys naująją parlamentaro Aurelijaus Verygos iniciatyvą uždrausti elektronines cigaretes vadina nevilties pasiūlymu. Anot ministro, toks draudimas reikštų, kad Lietuva nuleidžia rankas ir nebetiki prevencinių programų veiksnumu. A. Dulkys pabrėžia, kad priėmus tokį draudimą, reikėtų gyventojams uždrausti ir išvykti iš Lietuvos, nes užsienyje elektroninės cigaretės bus parduodamos ir toliau.

Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
elektroninė cigaretė<br>D.Umbraso nuotr.
elektroninė cigaretė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-05-18 09:17

„Man visą laiką neramu, kai yra pasiūlymai ką nors drausti, tai iš karto turiu tokį pasipriešinimą vidinį. Aš suprantu tam tikrą intenciją, bet man tai yra toks kaip nevilties pasiūlymas“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė sveikatos apsaugos ministras.

„Man tai yra pasiūlymas, kuris reiškia, kad mes nuleidžiame rankas, mes nebetikime jokiomis prevencijomis, mes nebetikime, kad galime padaryti, kad šitoje valstybėje visi laikytųsi taisyklių, kad nebūtų nelegalių medžiagų, kad nebūtų legalių dalykų. O kiekvienas draudimas kainuoja“, – pridūrė A. Dulkys.

Anot politiko, nėra aišku kaip, priėmus tokį draudimą, reikės uždrausti gyventojams išvykti į užsienį, kur elektroninės cigaretės bus ir toliau parduodamos.

„Aš nelabai suprantu, o gal kils kam nors idėja uždrausti žmonėms iš Lietuvos išvažiuoti, nes už Lietuvos tai pardavinės šituos dalykus. Iš Lietuvos yra laisvas išvažiavimas, laisvos sienos. Tai aš nelabai suprantu, kaip mes suvaldysime ir po šito draudimo, kokio dar draudimo galime pradėti norėti“, – pabrėžė A. Dulkys.

Ministras taip pat teigia nesuprantąs, ką tokiu atveju reikėtų daryti su prevencinėmis programomis. Anot jo, šiuo metu numatyta nacionalinė metimo rūkyti pagalbos linija ir komunikacijos kampanija jai bei pagalbos rūkantiems programėlė.

„Ar tai reiškia, kad tada nustosime finansuoti visas prevencines programas? Nes, tarkime, mes dabar juk stengiamės, kad būtų neapeidinėjami tie pažeidimai, mums yra svarbūs projektai, kuriais ugdytume tą žinojimą, visuomenės kritiškumą, sąmoningumą, yra tam daugybė priemonių“, – sakė A. Dulkys.

„Tarkime, mes esame tam numatę ir nacionalinę metimo rūkyti pagalbos liniją su komunikacijos kampanija, programėlė, tam yra skiriami pinigai, yra daugybė visokių kitokių prevencinių programų. Tai man yra klausimas, ar tai reiškia, kad tokiu atveju, jei parlamentas pritartų tokiam draudimui, kad mes kitų dalykų jau nebedarysime? Ar tai reiškia, kad mes pripažįstame, jog esame nebepajėgūs įgyvendinti visų kitų priemonių?“ – retoriškai klausė ministras.

Priminus, kad elektroninių cigarečių draudimo iniciatyva atsirado dėl didėjančio jas rūkančių paauglių skaičiaus, A. Dulkys akcentavo, kad ir jauni žmonės galės išvykti iš Lietuvos įsigyti šių priemonių.

„Tas nieko nekeičia. Ką, pas mus yra draudimas paaugliams išvykti iš Lietuvos? Man truputėlį šitoje temoje trūksta kito žingsnio. O ką mes norėsime uždrausti toliau ir koks bus rezultatas? Ar mes turime gerų pavyzdžių, kur kokioje nors valstybėje būtų kažkas visiškai uždrausta ir būtų pasiektas rezultatas?“ – sakė ministras.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga tvirtina siūlantis uždrausti elektroninių cigarečių prekybą todėl, kad niekas nepasiūlo geresnio būdo, kaip valdyti šiuo metu esantį chaosą. Pasak jo, šių prietaisų dėka galima garinti ir narkotines medžiagas.

Pastaruoju metu apie galimybę uždrausti el. cigaretes yra užsiminęs ne tik A. Veryga, bet ir konservatorius Vytautas Kernagis.

Politikai, siūlantys tokį draudimą, akcentuoja padidėjusį paauglių, apsinuodijusių nuo elektroninių cigarečių rūkymo, kiekį. Taip pat pabrėžiama, kad prietaisais gali būti garinamos ir narkotinės medžiagos.

Nuo 2022 m. liepos 1 d. yra įsigaliojęs Seimo įstatymo projektas, kuriuo buvo uždrausta elektroninių cigarečių skysčių su skoniais prekyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.