Daugėja moksleivių, rūkančių elektronines cigaretes: SAM siūlo pagalbos liniją ir mobiliąją programėlę

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) specialistai pastebi, kad per pastaruosius ketverius metus sumažėjo mokinių, rūkančių įprastas cigaretes, skaičius ir žymiai padaugėjo vartojančiųjų elektronines cigaretes.

Elektroninės cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>123rf nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

May 24, 2023, 3:17 PM

„Ką pamatėme iš tyrimų, geroji žinia ta, kad 2018–2022 metais sumažėjo rūkančių cigaretes. Ir panašu, jog pasirinko kitą rūkymo būdą, kaip mes jį bepavadintume, veipinimu ar kitaip, bet pradėjo vartoti elektronines cigaretes“, – Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje tyrimo rezultatus pristatė NTAKD Prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

„Matome, kad kuo didesnė klasė, tuo daugiau rūkančiųjų, kas nėra nei paslaptis, nei siurprizas, nei naujovė. Tačiau, kas yra šiek tiek nauja, tai kad mergaitėms pavyko pasivyti berniukus rūkančiųjų skaičiumi. Dabar rūkančių mergaičių ir berniukų skaičius yra panašus“, – pridūrė A. Želvienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus patarėjos Jelenos Talačkienės teigimu, Lietuvoje pastebimos įvairios tendencijos – kai kur jauni žmonės labiau mėgsta rūkyti elektronines, o kitur įprastas cigaretes.

„Iš kitos pusės, tikrai matome įvairias tendencijas šalyse – vienur jaunimas labiau mėgsta garinimą ir kaitinimo priemones, kitur kitokias. Tai vis tiek randa savo produktą ir gaminį, įvairių šalių kultūriniai kontekstai tam turi įtakos“, – posėdyje teigė J. Talačkienė.

Vis gilėjant nepilnamečių rūkymo ir narkotinių medžiagų vartojimo problemai, ministerija teigia ruošianti prevencines priemones, kurios turėtų padėti apsaugoti vaikus nuo žalingų įpročių.

„Esame nusimatę plačią viešinimo kampaniją prevencijai, tai bus tuo pačiu skirta ir rūkymui, garinimui ir naujoviškų nikotino gaminių, tokių kaip sintetinis snusas, vartojimui“, – pristatė J. Talačkienė.

„Sutartis dėl nacionalinės metimo rūkyti pagalbos linijos yra beveik pasirašyta ir planuojame startuoti su šia linijos iniciatyva šiais metais. Taip pat esame nusimatę ir mobiliosios programėlės sukūrimą, ir, be abejo, jaunimui bus bandoma patraukliais būdais pateikti galimybę naudotis linijos ir jos mobiliąja programėle“, – vardino SAM specialistė.

Be prevencinių programų, skirtų jaunimui, ministerija yra numačiusi ir finansavimą savivaldybių bei regionų specialistų kompetencijoms gerinti. Pasak J. Talačkienės, regionine pažangos priemone numatoma didinti prieinamumą prie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimui skirtų paslaugų.

„Kalbant apie sisteminius sprendimus, kuriuos SAM nusimatę, yra mūsų nacionalinės ir regioninės pažangos priemonės, kurioms tikrai numatytas didelis dėmesys ir skirtas nemažas finansavimas. Visai psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tematikai nacionaliniu lygmeniu skirta apie 6 milijonai, ir regioninei pažangos priemonei viso numatyta 22 milijonai“, – nurodė Psichikos sveikatos skyriaus patarėja.

„Šios priemonės yra orientuotos į tai, kaip mokyti savivaldybėse dirbančius specialistus tikslingai pasirengti“, – pridūrė J. Talačkienė.

ELTA primena, kad pastaruoju metu daugėjant vaikų, apsinuodijusių narkotinėmis medžiagomis, kurios vartojamos rūkant elektronines cigaretes, politikai ieško problemos sprendimo būdų. Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina siūlantis uždrausti elektroninių cigarečių prekybą todėl, kad niekas nepasiūlo geresnio būdo, kaip valdyti šiuo metu esantį chaosą. Pasak jo, šių prietaisų dėka galima garinti ir narkotines medžiagas.

Pastaruoju metu apie galimybę uždrausti el. cigaretes yra užsiminęs ne tik A. Veryga, bet ir konservatorius Vytautas Kernagis.

Politikai, siūlantys tokį draudimą, akcentuoja padidėjusį paauglių, apsinuodijusių nuo elektroninių cigarečių rūkymo, kiekį. Taip pat pabrėžiama, kad prietaisais gali būti garinamos ir narkotinės medžiagos.

Nuo 2022 m. liepos 1 d. yra įsigaliojęs Seimo įstatymo projektas, kuriuo buvo uždrausta elektroninių cigarečių skysčių su skoniais prekyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.