Vaistininkės atmintinė vykstantiems atostogų: pasitikrinkite, ar tai turite savo lagamine

Šiltasis sezonas – atostogų metas. Kasdien ne tik į egzotiškus kraštus, bet ir į ypatingas Lietuvos vietas vyksta poilsiautojai. Vis dėlto, kad kelionės praeitų sklandžiai ir netektų susidurti su sveikatos problemomis „Camelia“ tinklo vaistininkė Jurgita Jankauskienė primena, ką reikėtų turėti lagamine.

Kelioninė vaistinėlė<br>123rf nuotr.
Kelioninė vaistinėlė<br>123rf nuotr.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-25 14:35, atnaujinta 2023-05-25 14:37

Ne paslaptis, kad prieš kelionę svarbu pasidomėti šalimi, į kurią ruošiamasi keliauti. Svarbu, ne tik apžvelgti lankytinus objektus, susidėlioti kelionės maršrutą, bet ir pasidomėti rekomendacijomis, tam tikrais atvejais, vykstant į egzotiškas šalis, reikalinga vakcinacija nuo kai kurių ligų.

„Siekiant išvengti infekcijų ir virusų už pasiruošimą ne mažiau svarbus ir elgesys kelionės metu. Labai svarbu laikytis higienos reikalavimų: tinkamai plauti, dezinfekuoti rankas. Vengti neaiškių maisto produktų ir gėrimų, kruopščiai plauti daržoves ir vaisius, atsisakyti gėrimų su ledukais. Saugokite savo organizmą, skirdami laiko reguliariam fiziniam aktyvumui, miegui, kokybiškam poilsiui“, – primena vaistininkė.

Pasak jos, neretai keliautojai per daug atsipalaiduoja ir dėl to susiduria su įvairiais sunkumais – nelaimingais atsitikimais ar ligomis – peršalimu, raumenų ar sąnarių skausmais.

Ko gero, dažniausios problemos kelionių metu – virškinimo sutrikimai. „Keliaujant ne visada paprasta prisitaikyti prie pasikeitusio maisto raciono. Kiekvieno žmogaus organizmas – skirtingas, todėl reakcija į naują maistą taip pat nėra vienoda. Rekomenduoju išvykstat svetur pasiimti jums įprastų preparatų virškinimo problemoms spręsti. Dažnai manoma, kad jų galima įsigyti ir užsienyje, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad tokie vaistai gali turėti skirtingų veikliųjų medžiagų, dozavimo rekomendacijų.

Ne visi Lietuvoje naudojami vaistai yra paprastai prieinami užsienyje, o jų alternatyvos kartais gali būti ir mažiau efektyvios ar nesaugios“, – paaiškina J. Jankauskienė. Įsigiję vaistų svetur būtinai susipažinkite su jų vartojimu, pasikonsultuokite su vaistininku ar medicinos personalu, kurį galima rasti ir dažnam viešbutyje.

Dėmesys grožiui

Keičiantis klimatui ir oro temperatūrai svarbu rūpintis savo oda ir plaukais. Anot vaistininkės, dėl sausesnio klimato ir saulės spindulių gali sausėti oda, susilpnėti plaukai. Norint išlaikyti gerą odos būklę kelionėse reikėtų nepamiršti gerti vandens, naudoti priemonių saugančių nuo saulės spindulių ir drėkinančių odą.

„Saulės spinduliai yra vienas iš didžiausių odos priešų, todėl svarbu su savimi turėti saulės kremą, losjoną ar dulksną, kad galėtumėte tinkamai apsaugoti odą nuo saulės spindulių poveikio. Nenaudojant priemonių, turinčių SPF filtrą, atostogos gali tekti užbaigti ne tik nudegusia oda, bet ir padarinius spręsti dar ne vienerius metus – nudegimai didina įvairių odos ligų, pigmentacijos riziką. Nesijaudinkite, net ir naudodami priemones tikrai įdegsite, tačiau išvengsite problemų ateityje“, – akcentuoja J. Jankauskienė.

Norint atostogų metu išlaikyti puikią plaukų būklę, rekomenduojama juos saugoti nuo saulės spindulių, taip pat druskingo ar chloruoto vandens – geriausia dažniau juos palepinti plaukų kaukėmis ar kondicionieriais, saugoti nuo ultravioletinių spindulių, tam pasitelkiant ne tik kosmetikos priemones, bet ir galvos apdangalus.

Atostogų metu dažnai kenčia ir lūpos, tad jas reikėtų saugoti nuo saulės ir drėkinti. „Oro sąlygos, drėgmės trūkumas gali paversti lūpas sausomis ir linkusiomis trūkinėti. Patartina reguliariai naudoti lūpų balzamą siekiant išlaikyti lūpas minkštas ir drėgnas, geriausia, jeigu jis taip pat turės SPF“, – teigia pašnekovė.

Mažylių kelionių vaistinėlė

Keliaujantiems, pasak vaistininkės, su savimi reikėtų turėti reguliariai vartojamas vaistus ir naudojamas medicinos priemones, verta atsižvelgti ir į kompanijos, su kuria keliaujate sveikatos problemas ar poreikius.

„Jei kartu keliauja ir vaikai, kelioninės vaistinėlės rinkinys turėtų būti pritaikytas prie vaiko amžiaus, sveikatos būklės ir poreikių konkrečios kelionės metu. Drauge keliaujant mažyliams suaugusiųjų kelioninę vaistinėlę turėtų užpildyti tokie pat preparatai, tačiau tinkantys ir vaikams, priklausomai nuo jų amžiaus.

Nedažnai keliaujantys ir nepratę keliauti vaikai gali susidurti su dideliu stresu, jausti nerimą, baimę. Tokiu atveju rekomenduojama į kelionę pasiimti ir augalinių preparatų, kurie padėtų vaikams lengviau adaptuotis prie situacijos“, – rekomendacijomis dalinasi vaistininkė J. Jankauskienė.

Ką turėti kelionių vaistinėlėje:

Įprastai vartojamų vaistų nuo lėtinių ligų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad jų pakaktų visam kelionės laikotarpiui, svetur jų įsigyti gali būti sudėtinga.

Skausmą malšinančių, priešuždegiminių nereceptinių vaistų. Jie gali padėti sumažinti skausmą ir karščiavimą.

Vidurius laisvinančių vaistų. Keliaujant ne visada pavyksta reguliariai maitintis, taip pat kitų kultūrų patiekalai gali skirtis nuo mūsų organizmui įprastų, todėl gali pasireikšti vidurių užkietėjimas.

Antialerginių preparatų. Keliaujant svarbu nepamiršti vaistų nuo alergijos, kuriuos žmogus galėtų panaudoti, jeigu pastebėtų jos simptomus. Alergijos priežastimi gali būti maistas, kosmetikos priemonės, gyvūnai, augalai ar net saulės spinduliai.

Vaistų nuo virškinimo sutrikimų. Keliaujant skrandis ne visada gali tinkamai reaguoti į skirtingų kultūrų patiekalus, jūsų organizmui naują maistą, todėl svarbu turėti vaistų nuo rėmens, vėmimo, pykinimo.

Vaistų nuo aukšto kraujospūdžio. Jei žmogaus organizmas linkęs į aukštą kraujospūdį – visada svarbu su savimi turėti reikiamų vaistų, kad galėtų jį reguliuoti.

Rehidratacijos rinkinį. Keliaujant svarbu išlaikyti vandens ir elektrolitų balansą organizme, todėl patartina turėti preparatų, kurie padeda greitai ir efektyviai atstatyti reikalingus skysčius ir elektrolitus.

Dezinfekcinių priemonių, pleistrų rinkinį. Kelionės metu susidūrus su nedideliais įbrėžimais ar žaizdomis, labai svarbu jais tinkamai pasirūpinti. Dezinfekcinės priemonės ir pleistrai padeda užkirsti kelią infekcijoms. Kelionėse geriausia turėti vandeniui atsparių pleistrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.