Seksologas – apie lietuvių fantaziją aistrai patenkinti: nesmagu, kai šlapimo pūslėje užstringa termometras

Vasara – kurortinių romanų ir meilės nuotykių laikas. Tai pastebi ir gydytojai urologai. Pirmadieniais jų kabinetus užplūsta dėl savaitgalio linksmybių pasekmių susirūpinę atostogautojai.

Seksas<br>123rf nuotr.
Seksas<br>123rf nuotr.
Orgazmas<br>123rf nuotr.
Orgazmas<br>123rf nuotr.
Urologas Dr.Robertas Adomaitis
Urologas Dr.Robertas Adomaitis
Seksas<br>123rf nuotr.
Seksas<br>123rf nuotr.
Masturbacija<br>123rf nuotr.
Masturbacija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 9:28 PM

„Yra tokia pacientų grupė, kurie pirmadieniais ateina pasitikrinti dėl lytiškai plintančių ligų. Nebūtinai jie užsikrėtė, bet nerimas pradeda graužti varpą, atsiranda keistų pojūčių ir jie ateina pasitikrinti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Persona grata“ pasakojo gydytojas urologas, seksologas Robertas Adomaitis.

Su laidos vedėju Raigardu Musnicku jis kalbėjosi apie lytinę potenciją brandžiame amžiuje, erekcijos ir statinų sąsajas bei sveikatai pavojingas lietuvių masturbacijos praktikas.

– Kokios dabar vyrauja apsaugos nuo lytiškai plintančių ligų mados?

– Pasitikrinti ateina net ir žmonės, kurie buvo su apsauga, bet galvoja, kad neteisingai pasielgė. Gyventojai dabar iš interneto sužino, kad lytiškai plintančios ligos „gyvena“ ne tik lytiniuose organuose.

Tie patys mikrobai gali gyventi „burnoje“, „išangėje“. Reiškia, bet kokio lytinio kontakto be barjerinės apsaugos, t. y. prezervatyvo, metu galima užsikrėsti lytiškai plintančia liga. Oralinis seksas dar pavojingesnis yra, nes burnoje žymiai daugiau mikrobų.

Linksmas atvejis – atėjo pacientas pasitikrinti dėl graužaties, padarė jam mikrobiologinį tyrimą ir rado kvėpavimo takų ligos sukėlėją. Šlaplėje randa mikrobą, kuris gyvena burnoje. Tada pacientas su gydytoju juokiasi: „Chi chi cha cha – visko pasitaiko“.

Tas mikrobas gali sukelti trumpalaikius pojūčius, bet jis nekyla į šlapimo takus, komplikacijų nebūna.

Pacientai padarę kažką negero puola save prausti, plauna ten tris kartus per dieną su muilu. Rezultatas – muilas patenka į šlaplę ir ten viduje pradeda graužti. Per didelis muilo naudojimas sąžinei nuplauti irgi kenksmingas.

– Žmonės išradingi, įvairių istorijų esu girdėjęs, pavyzdžiui, bando susileisti sau į varpą kažką...

– Daiktus į šlaplę kišti sugalvoja ir moterys, ir vyrai. Tai sukelia įdomių pojūčių, kurie gali atrodyti ir malonūs. Žmonės atranda šitą dalyką ir masturbacijos metu naudoja įvairias priemones.

Bėdų būna, kai vyras pasirenka per trumpą objektą ir erekcijos metu jį varpoje netyčia „pameta“. Tada reikia urologo, kuris žvejotų tą daiktą iš šlaplės. Gali būti rašiklio detalė, vamzdelis, silikonis fragmentas.

Kalbant apie moteris, baisiausias dalykas buvo gyvsidabrio termometrai. Moterų šlaplė trumpa ir jis įlekia į šlapimo pūslę. Gyvsidabrinį termometrą ištraukti ir nepridaryti ten šukių – iššūkis.

Statinai ir erekcija – susiję dalykai?

– Taip, jie susiję. Statinų prireikia vidutinio amžiaus vyrams, kurie pavalgyti mėgsta ir turi padidėjusį cholesterolį. Jeigu žmogus šveičia bet ką ir kraujagyslėse iš vidaus auga gumbai, tai kraujui į varpą pratekėti būna sunkiau.

Statinai naudojami, kad aterosklerotinių plokštelių kraujagyslėse būtų mažiau, jais keičiame cholesterolio apykaitą.

– Vadinasi reikia kreiptis į šeimos gydytoją, išsitirti cholesterolį, gerti paskirtus statinus ir erekcija bus gera iki gyvenimo galo?

– Matote, statinai reguliuoja cholesterolio apykaitą, o testosteronas sintetinamas būtent iš cholesterolio. Daliai vyrų dėl užslopintos cholesterolio apykaitos pradeda jaustis testosterono trūkumo simptomai – sumažėja noras turėti lytinius santykius.

Bet taip būna ne visiems. Žinoma, jei mes nusiteikiame, kad tabletę išgėrus apačioje viskas nukris, taip ir bus. Tokiu atveju veikia smegenys. Bet daliai žmonių tai nulemia biocheminis mechanizmas.

Bendrai žiūrint, kad cholesterolis būtų geras, reikia tvarkingai valgyti ir sportuoti. Tada problemų turės tik nedidelė dalis vyrų, kurių šeimose yra ankstyvos mirtys dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Didžiąjai daliai vyrų sveika mityba ir judėjimas yra pagrindinis būdas cholesteroliui sutvarkyti, o ne statinai.

– Mados dizaineris Roberto Cavalli tėvu tapo 82-ejų, aktorius Robertas De Niro – 79-erių. Koks jūsų požiūris?

– Tų bevardžių aktyvių vyrų pilna ir Lietuvos kaimuose. Esmė, kad varpa yra kraujagyslinis organas. Jeigu žmogus išsaugo gerą kraujagyslių sveikatą, jis galės iki pat mirties turėti lytinių santykių.

Vyresnio amžiaus vyras turi lytinius santykius, o jo partnerė pastoja, atsakymas toks, kad vyras išsaugojo sveikatą. Juk spermatozoidai gaminasi iki mirties.

Prašote manęs tai įvertinti? Vaikus dar reikia užauginti, ne tik juos „padaryti“. Čia jau kita dalis.

– Bet kokia sekso kokybė, kai tau 82-eji? Kiek laiko gali išlaikyti erekciją?

– Pornografiniai filmai kuria kokybiško sekso įsivaizdavimą. Moksliniai tyrimai rodo, kad lytinio akto trukmė – nuo varpos įstūmimo į makštį iki sėklos išsiveržimo – dažniausias variantas 3–5 minutės, o ne 30–50.

Tų 3–5 minučių nuolatiniams partneriams, tiek vyrui, tiek moteriai pakanka. Čia ne maratono varžybos. Gal aš geriau arbatos išgersiu, o ne pusvalandį mylėsiuos? Atsakymas – lytinių santykių kokybė priklauso nuo to, ko iš jų tikitės ir kaip tai realizuojate, bet ne nuo skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.