Parduotuvėse šių prekių nebeliks: Seimas pritarė draudimui

Seimas ketvirtadienį pritarė kaitinamojo tabako, turinčio pridėtinio kvapo ar skonio, uždraudimui. Draudimas įsigalios nuo šių metų spalio 23 dienos. Parlamentarai, priėmę įstatymo pakeitimą, taip pat įpareigojo kaitinamojo tabako gamintojus ant gaminių pakuočių įspėti apie žalą sveikatai.

parduotuvė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
parduotuvė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iqos cigaretės, elektroninės cigaretės, veipas, rūkymas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iqos cigaretės, elektroninės cigaretės, veipas, rūkymas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 11:31 AM, atnaujinta Jun 22, 2023, 2:32 PM

Už balsavo 103 Seimo nariai, prieš – 1 parlamentaras, susilaikė 4.

„Siūlomo įstatymo projekto pakeitimai yra svarbus žingsnis siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą ir sprendžiant su šiais gaminiais susijusią galimą riziką“, – teigė parlamentaras Aidas Gedvilas.

Atsižvelgiant į Europos Komisijos (EK) deleguotosios direktyvos nuostatas, priimtas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimas, kuriuo panaikintos tam tikros galiojančios išimtys kaitinamojo tabako gaminiams.

Nuo šių metų spalio 23 dienos parduotuvėse nebegalės būti parduodami kaitinamojo tabako gaminiai su pridėtiniu kvapu ar skoniu. Taip pat nuo rudens kaitinamojo tabako gamintojai turės ant gaminių pakuočių pateikti informacinius pranešimus ir įspėjimus apie galimą žalą sveikatai.

Tiek skonių ir kvapų, tiek įspėjimų ant pakuočių reikalavimai yra taikomi cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui.

„Įstatymo pakeitimu yra sulyginamos sąlygos tarp skirtingų rūkymo rūšių“, – Seimo plenariniame posėdyje sakė „laisvietis“ Vytautas Mitalas.

Apribojimų siūlymas yra paremtas EK direktyva, kuria siekiama mažinti tabako gaminių vartojimą Europos Sąjungoje. Valstybės narės yra įpareigotos ne vėliau kaip iki šių metų liepos 23 d. priimti ir paskelbti įstatymus ir kitus teisės aktus.

Pagal iki šiol galiojusias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatas, nebuvo draudžiama tiekti į rinką pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.