A. Dulkys: sveikatos centrų kūrimo atidėti niekas neplanuoja

Sveikatos centrų pertvarkai ir toliau keliant sumaištį savivaldybių gydymo įstaigose, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad nežadama šios reformos atidėti. Anot ministro, savivaldybės gali pasirinkti nesteigti sveikatos centro, tačiau, akcentuoja A. Dulkys, jos privalo pačios pasirinkti sveikatos paslaugų užtikrinimo ir gerinimo planą.

Arūnas Dulkys<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 9:29 AM

„Atidėti niekas neplanuoja. Sveikatos centrų idėja yra labi paprasta – yra suteiktas įrankis savivaldybėms, kurios iki šiol buvo paliktos vienišos, turėti dar vieną variantą, kaip galima konsoliduoti esamų gydymo įstaigų pajėgas“, – LRT radijui antradienį aiškino ministras, komentuodamas sveikatos centrų steigimo procesą, kurio metu savivaldybės gali sujungti sveikatos priežiūros įstaigas ir suteikti daugiau paslaugų vienoje vietoje.

„Tai juk nėra jokio reikalavimo. Čia yra dar viena galimybė. Savivaldybės, pagal įstatymą, ir dabar gali nesteigti jokių centrų. Jeigu savivaldybė mano, kad ji labai gerai organizuoja darbą ir jai nereikia galvoti, kaip konsoliduoti tas pajėgas, kad gali kaip nors kitaip investuoti, kad turi galimybių ir dirba puikiai, kad susigrąžins tuos 50 proc. išvykusių pacientų kitais būdais, tai ji gali tai daryti ir dabar“, – akcentavo A. Dulkys.

Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams skundžiantis, kad apie sveikatos centrų kūrimą jiems vis dar trūksta informacijos ir konsultacijų tiek su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tiek su savivaldybėmis, A. Dulkys pabrėžė, kad įvairūs susitikimai ir su gydytojais, ir su savivaldybių atstovais vyksta jau pusantrų metų.

„Konsultacijos vyksta jau pusantrų metų, nuo pat įstatymo projekto parengimo. Neskaičiuosiu, kiek yra būta įvairių susitikimų“, – teigė ministras.

„Mes jau priartėjome prie to etapo, kai tai yra savarankiški žingsniai pačių savivaldybių. Kartojame, kad savivalda žino geriau, kaip jai daryti“, – pažymėjo A. Dulkys.

Sveikatos centrų pertvarką iniciavęs ministras svarsto, kad daugelis klausimų keliami dėl to, jog sveikatos sistemoje jau ilgą laiką nebuvo didesnių pokyčių.

„Visa informacija apie pokyčius yra vieša. Matyt, labai jau daug metų sveikatos sistemoje nebuvo pokyčių. Mes gal tiesiog nemokame tuose pokyčiuose dalyvauti, nemokame naudotis tais bendrais įrankiais“, – sakė A. Dulkys.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio mėnesio Lietuvos savivaldybės galės pradėti steigti sveikatos centrus, kuriuose turėtų būti suteikta bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų.

Sveikatos centrą galima įsteigti struktūrinio, funkcinio arba mišraus bendradarbiavimo būdu.

Struktūrinio bendradarbiavimo būdu sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos viename juridiniame asmenyje, jungiant viešųjų įstaigų teikiamas paslaugas. Funkcinio bendradarbiavimo būdu sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos skirtinguose juridiniuose asmenyse, jungiant privačios ir viešos įstaigos paslaugas. Taip pat įmanoma sveikatos centrą steigti mišriu būdu, tačiau bus laikoma, kad jis veikia funkcinio bendradarbiavimo forma.

Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo ir bendradarbiavimo su konkrečiomis sveikatos priežiūros įstaigomis turės priimti iki šių metų pabaigos.

Sveikatos centre bus bendradarbiavimo pagrindu sujungtos visuomenės sveikatos, pirminės ambulatorinės, pirminio lygio stacionarinės, antrinio lygio ambulatorinės, vidaus ligų (terapinio profilio) ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugos, tačiau jų spektras savivaldybėse skirsis, priklausomai nuo kiekvienos dydžio.

Sveikatos centrų įkūrimui suplanuotos investicijos: 122,5 mln. eurų – reikiamos sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros modernizavimui, 30,2 mln. eurų – sveikatos centrų veiklos modelio diegimui (ES investicijų fondų ir valstybės biudžeto lėšos).

Tačiau tiek savivaldybių, tiek medicinos paslaugas teikiančių įstaigų atstovai nerimauja – trūksta ir bendradarbiavimo, ir aiškumo, kaip planuojami sveikatos centrai turi atrodyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.