VMVT įspėja – valgant žvėrieną galima užsikrėsti parazitais visam gyvenimui

Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais – tarp jų ir iš barsuko mėsos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, jog barsukų skerdena rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.

Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais – tarp jų ir iš barsuko mėsos. <br>lrytas.lt montažas
Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais – tarp jų ir iš barsuko mėsos. <br>lrytas.lt montažas
Trichineliozės paplitimas<br>VMVT žemėlapis
Trichineliozės paplitimas<br>VMVT žemėlapis
Barsukas<br>VMVT nuotr.
Barsukas<br>VMVT nuotr.
Trichineliozės paplitimas<br>VMVT žemėlapis
Trichineliozės paplitimas<br>VMVT žemėlapis
Daugiau nuotraukų (4)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Aug 24, 2023, 2:58 PM

VMVT perspėja, jog trichineliozė vis dar nustatoma šernuose ir kituose gyvūnuose (kaip ir minėtuose barsukuose). Šią žmogui pavojingą liga, serga ir platina kiti mėsėdžiai ir visaėdžiai gyvūnai, tokie kaip lapės, usūriniai šunys, meškėnai, pelės.

Kai kuriuose savivaldybėse šis susirgimas šernuose yra nustatomas dažniau, kai kuriuose rečiau. Žmonės dažniausiai užsikrečia suvalgę trichinelėmis užkrėstos kiaulių ar šernų mėsos. Tačiau yra atvejų, kai užsikrečiama suvalgius sergančių barsukų ar bebrų mėsos.

Skiriami du trichineliozės užsikrėtimo ciklai:

Naminis ciklas, kai kiaulės užsikrečia tvartuose nuo tenai gyvenančių, nenaikinamų graužikų. Laukinis ciklas, kai užsikrečia įvairūs plėšrūnai, įskaitant šernus, barsukus, bebrus, tame tarpe ir naminiai graužikai, kurie vėliau parneša ligą iš gamtos į tvartą naminėms kiaulėms.

Trichineliozę iš laukinių gyvūnų ciklo į naminių gyvūnų ciklą arba atvirkščiai platina kiaulių laikytojų arba medžiotojų netinkamai tvarkomos paskerstų gyvūnų atliekos, kuomet jos yra išmetamos į aplinką ir taip liga plačiai išplatinama.

„Trichineliozė – tai bendra gyvūnų ir žmonių parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės, laikinai parazituojančios plonosiose žarnose. Vėliau jų lervos, visą žmogaus ar gyvūno gyvenimą praleidžia raumenyse.

Ši liga sukelia ne tik ekonominius nuostolius gyvūnų laikytojams ar medžiotojams, bet ir sunkius susirgimus žmonėms, netgi mirtį. Nors susirgimų jau seniai nebuvo, patys turime būti atsakingi renkantys mėsą ir netikėti mitais, kad kiaulės arba šernai neserga“, – sako Vaidas Jonušaitis, Skubios veiklos skyrius Vyriausiasis veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos inspektorius.

VMVT turimi duomenys rodo, kad užsikrėtimai trichinelioze, būna nustatomi kiekvienais metais, dažniausiai tuose pačiose regionuose. Kėdainių ir Kelmės rajonų savivaldybėse trichineliozė nustatoma kasmet.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, 2023 m. atlikus Lietuvoje sumedžiotų šernų trichineliozės laboratorinius tyrimus, net 15 šiais parazitais užsikrėtusių šernų.

VMVT rekomenduoja, norint niekada nesusirgti trichinelioze, kiaulieną įsigyti tik iš žinomų prekybos vietų, tokių kaip prekybos centrų, turgų, kur kiekviena paskersta kiaulė buvo patikrintą specialiu laboratorinių tyrimu.

Vartotojai turėtų žinoti, kad perkant šviežią mėsą iš internetinių portalų, skelbimų ar asmenų, kurie pristato tiesiai į namus, visada galima prašyti pateikti VMVT registracijos Nr., tinkamumo vartoti datą, kur gyvūnas buvo paskerstas, išpjaustytas bei kt. informaciją ir taip būtų garantuoti, kad jų įsigyjama produkcija yra saugi. Vartojant kiaulieną, kuri buvo paskersta smulkiame kiaulių ūkyje, savoms reikmėms, būtina įsitikinti, kad taip pat buvo atlikti trichineliozės tyrimai. Vartojant šernieną, barsukų ar bebrų mėsą taikoma analogiški trichineliozės tyrimų reikalavimai, kaip ir kiaulienai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.