Skausmų priežastis – šiurpi medikų klaida: moters pilve paliko didžiulį svetimkūnį

Praėjus 18 mėnesių po gimdymo cezario pjūviu, moters pilve buvo rastas pietų lėkštės dydžio chirurginis įrankis, skelbiama atvejo tyrimo ataskaitoje.

Chirurginė operacija<br>123rf nuotr.
Chirurginė operacija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 7:37 PM, atnaujinta Sep 5, 2023, 7:38 PM

Naujosios Zelandijos Oklando miesto ligoninėje 2020 m. vykusio gimdymo metu gimdyvės kūne paliktas įrankis, kurio skersmuo gali siekti net 17 centimetrų, rašo CNN.

Retraktoriumi (angl. Alexis retractor, AWR) vadinamas įrankis yra cilindro formos prietaisas su permatoma plėvele, naudojamas žaizdos kraštams atitraukti operacijos metu.

Moteris kelis mėnesius kentė lėtinį skausmą ir, norėdama išsiaiškinti, kas nutiko, atlikti įvairūs tyrimai, įskaitant rentgeno nuotraukas, kuriose prietaisas pastebėtas nebuvo.

Tačiau moterį varginę skausmai tapo tokie stiprūs, kad ji apsilankė ligoninės skubios pagalbos skyriuje. Tuomet AWR buvo pastebėtas atlikus pilvo kompiuterinę tomografiją ir nedelsiant pašalintas. Tai įvyko 2021 m.

Galiausiai šią savaitę paskelbta oficiali ataskaita, kurioje teigiama, kad buvo pažeistas paciento teisių kodeksas.

Atvejį ištyrusi komisija teigė, kad 20-metė slaugytoja, prižiūrėjusi moterį cezario pjūvio operacijos metu, nesugebėjo pacientės atžvilgiu elgtis pakankamai kvalifikuotai ir rūpestingai.

„Šiuo atveju pacientės priežiūra neatitiko nustatytų standartų ir dėl to moteris ilgai kentėjo, – sakė Naujosios Zelandijos sveikatos ir negalios komisarė Morag McDowell. Turėjo egzistuoti saugikliai, kurie užkirstų kelią tokiai klaidai.“

Ataskaitoje rašoma, kad cezario pjūvis pasirinktas, nes buvo susirūpinta dėl placentos pirmeigos – nėštumo metu kylančios problemos, kai placenta visiškai arba iš dalies uždengia gimdos angą.

Nustatyta, kad 2020 m. atliekant operaciją, skaičiuojant visus procedūroje naudotus chirurginius instrumentus, AWR nebuvo įtrauktas į dokumentaciją.

M.McDowell rekomendavo Oklando rajono sveikatos valdybai raštu atsiprašyti pacientės ir peržiūrėti savo politiką, įtraukiant AWR į chirurginių operacijų inventoriaus dokumentaciją.

Dr. Mike'as Shepherdas, ligoninių grupės, vienoje kurių buvo atlikta minimas cezario pjūvis, operacijų direktorius, pareiškime atsiprašė už klaidą.

„Mūsų sveikatos tarnybos vardu norėčiau pasakyti, kad labai apgailestaujame dėl to, kas nutiko pacientei, – teigiama pareiškime.

„Norėtume patikinti visuomenę, kad tokie incidentai pasitaiko itin retai, ir mes ir toliau esame tikri dėl savo chirurginės ir akušerinės priežiūros kokybės“, – priduriama viešai išplatintame rašte.

Primename, kad panašių incidentų yra pasitaikę ir Lietuvoje. „Lietuvos rytas“ yra rašęs, jog 2019 m. pabaigoje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje po atliktos cezario pjūvio operacijos moters pilve buvo paliktas svetimkūnis, tikėtina, kad tai buvo medicininės marlės likučiai.

Kitą dieną trys medikės savo klaidą pastebėjo, tačiau ją bandė nuslėpti. Už tai jos sėdo į teisiamųjų suolą. Plačiau apie tai skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.