Lietuvoje savižudybių mažėja, bet kasmet nusižudo apie 500 žmonių

„Lietuvoje savižudybių skaičius sumažėjo dvigubai – prieš 20 metų buvo 45 atvejai 100 tūkst. gyventojų, dabar apie 20 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje vyrai nusižudydavo apie 5 kartus daugiau nei moterys, dabar šis rodiklis sumažėjo iki 3.9 karto“ – sako suicidologijos tyrimų centro vadovas, psichologo Paulius Skruibis.

Nelaimė, savižudybė<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Nelaimė, savižudybė<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Paulius Skruibis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paulius Skruibis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simona Bieliūnė.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Simona Bieliūnė.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Aurelija Šiautkulienė<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Aurelija Šiautkulienė<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rūta Vildžiūnaitė

Sep 8, 2023, 1:23 PM

Tiesa, kasmet savo noru iš gyvenimo vis dar pasitraukia apie 500 žmonių.

Vienas svarbiausių faktorių – visose amžiaus grupėse pastebimas savižudybių skaičiaus sumažėjimas, išskyrus vyresnių nei 65 m. amžiaus žmonių grupę.

„Turime galvoti apie socialinės paramos tinklą, nes tokiame amžiuje žmonės susiduria su fiziniais sunkumais ir tada jie pradeda jaustis kaip našta artimiesiems, kas labai smarkiai prisideda prie minčių apie savižudybę“ – „Vilnius sveikiau“ surengtoja konferencijoje sakė P.Skruibis.

Vicemerė Simona Bieliūnė džiaugėsi padarytu dideliu įdirbiu mokymais Vilniaus mieste, kurių tikslas yra padėti žmonėms atpažinti ir įvertinti kada reikia pagalbos bei nukreipti tinkama linkme: „Šį pusmetį 5 kartus daugiau vilniečių atpažino, įvertino riziką ir kreipėsi pagalbos.“

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro direktorė Aurelija Šiautkulienė pastebi, kad savižudybių prevenciją sunkina šią temą gaubianti stigma: „Reikia labai atvirai ir labai drąsiai apie tai kalbėti, nes stigma yra ten, kur mes kažko nežinome, su kažkuo susiduriame. Mes visi turime pagalvoti, kad kiekvienas skaičius yra žmogus ir kažkam jis yra artimasis, tuomet tie skaičiai nėra tik skaičiai ir mes pradedame situaciją priimti jautriau, artimiau“.

„Problema yra nacionaliniu lygmeniu – apie ilgalaikę psichologinę pagalbą, nes ji egzistuoja tik privačiame sektoriuje“ – pastebėjo P.Skruibis.

Pasak jo, susikaupę sunkumai taip greitai neišsisklaido ir tam reikia ilgalaikės pagalbos ir darbo, tad valstybė turi užsiimti tuo, kad ši pagalba būtų suteikta ir finansiškai mažiau pajėgiems gyventojams.

A. Šiautkulienė pabrėžia, kad yra įvairios savitarpio pagalbos grupės ne tik turintiems suicidinių minčių, tačiau ir tokių žmonių artimiesiems arba žmonėms, praradusiems savo artimąjį.

„Kai artimasis ilgą laiką turi minčių apie savižudybę galbūt yra bandęs, gyventi su tokia įtampa, nuolat ieškoti sprendimų yra sunku. Tada svarbu galvoti ne tik, kaip padėti tam žmogui, bet ir jo artimiesiems, nes ir jų psichologinė sveikata nukenčia“.

„Kai gėda ir sunku ateiti – lengviau paskambinti į emocinės paramos linijas. Tuesi.lt – pagalbos tinklas, kuriame yra daugelis naudingų patarimų“ – priemena vicemerė S.Bieliūnė.

Penktadienį minima Pasaulinė savižudybių prevencijos diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.