SAM: GMP brigadas sustiprins paramediko kvalifikaciją įgiję vairuotojai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijuoja Greitosios medicinos pagalbos (GMP) pokyčius. Viena iš SAM iniciatyvų – reikalavimas iki 2026 m. sausio 1 d. įgyti paramediko kvalifikaciją tiems GMP vairuotojams, kurie šiuo metu jos neturi.

Greitoji medicinos pagalba<br>R.Vilkelio nuotr.
Greitoji medicinos pagalba<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2023, 9:04 AM

„Šiuo metu į iškvietimus vykstančias GMP brigadas sudaro du sveikatos priežiūros specialistai ir paramedikas arba vairuotojas. Vairuotojų įgyta paramediko kvalifikacija leis komandoje su asmens sveikatos priežiūros specialistais įvertinti paciento būklę, teikti būtinąją medicinos pagalbą kasdienėse ir ekstremaliose situacijose, taikyti prevencines medicinos priemones, atlikti saugius kėlimo ir transportavimo veiksmus“, – sakė SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė.

Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Sigita Kutienė teigia, kad paramedikų paklausa visuomet yra aukšta, todėl ir norinčiųjų įgyti šią specialybę netrūksta:

„Šiuos mokslo metus jau pradėjo dvi grupės ką tik 12 klasių baigusiųjų. Tęstinių mokymų grupėje paramediko kvalifikacijos sieks ir jau profesinę ar aukštąją mokyklą baigę asmenys“.

Pažymėtina, kad Vidurinį išsilavinimą įgijusiems asmenims profesinio mokymo programa trunka 2 metus, o įgijusiems 1 ar daugiau kvalifikacijų – 1,5 metų. Ją baigusieji geba vertinti žmogaus kūno anatomiją, fiziologiją, teikti pirmąją pagalbą, atlikti pradinį nukentėjusiojo gaivinimą. Taip pat teikti pagalbą ekstremalių situacijų metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.