Sostinės ligoninėje – medikų maištas: išėjo bemaž 70 darbuotojų

Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje (RVPL) – neramios dienos. Nuo metų pradžios gydymo įstaigą paliko net 68 darbuotojai.

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė<br>Asociatyvinė V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 3:55 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 9:40 AM

„Įsivaizduokite, ligoninėje viso yra 600 darbuotojų, o beveik 70 išėjo iš darbo per 8 mėnesius“, – lrytas.lt sakė RVPL sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos valdybos narė Aurelija Vaitkevičienė.

Ji akcentavo, kad gydymo įstaigą, palieka ne tik gydytojai, bet ir kitas personalas: skyrių vedėjai, medicinos psichologai, slaugytojos, slaugytojų padėjėjai.

„Pagalbiniai darbuotojai yra numatę išeiti, kadangi jiems „nuėmė“ priedus už darbą su agresyviais pacientais. Aišku, kad žmonės nepatenkinti, nes darbas tikrai pavojingas, o jie gauna minimalų atlyginimą“, – teigė A.Vaitkevičienė.

Visgi, RVPL administracijos atstovai darbuotojų kaitos nesureikšmina ir pabrėžia, jog panašios tendencijos stebėtos ir ankstesniais metais.

Vadovybė problemų nemato?

Pasak A.Vaitkevičienės, darbuotojai ligoninę palieka ir dėl blogos psichologinės atmosferos, neapsikentę esamų sąlygų darbo santykius nutraukia net ilgamečiai RVPL gydytojai.

Profsąjungos atstovė pabrėžė, kad darbuotojų stygius atsiliepia teikiamų paslaugų kokybei.

„Kenčia ir pacientai. Patikėkite, kai yra 42 lovų skyrius, o jame dirba tik du licencijuoti gydytojai – tai yra per mažai. Ypač kalbant apie psichikos sutrikimus“, – sakė A.Vaitkevičienė.

„Blogiausia, kad fiziškai neįmanoma užtikrinti tokios pacientų priežiūros, kokia ji turėtų būti“, – dėl darbuotojų trūkumo apgailestavo profsąjungos atstovė.

Jos teigimu, ligoninei trūksta kelių skyrių vadovų, konkursai vaisių neduoda – neatsiranda nei vienas kandidatas.

„Direktorius yra linkęs nematyti problemų“, – paklausta apie vadovybės veiklą sakė A.Vaitkevičienė.

Ji patvirtino, kad apie gydymo įstaigos problemas informuota ir sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Rugsėjo 1 d. RVPL profesinė sąjunga dėl darbuotojų stygiaus ligoninėje raštu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, tačiau SAM atsakymo nesulaukė.

Stebisi direktoriaus veiksmais

A.Vaitkevičienės teigimu, RVPL administracija nededa reikiamų pastangų darbuotojams išlaikyti.

„Pavyzdžiui, atsisveikinta su 3 gydytojais. Jie išėjimo dieną, antrą valandą popiet, gavo direktoriaus laišką: „Kodėl jūs išeinaite?“ Man atrodo, kai žmogus tik paduoda prašymą, reikėtų kviestis, aiškintis problemas“, – sakė A.Vaitkevičienė.

A.Vaitkevičienė taip pat skundėsi, jog nėra pateikti profesinės rizikos vertinimo duomenys. Išvadų nėra, nors vertinimas atliktas dar pernai lapkritį. Įrodžius profesinę riziką prie atlyginimo mokamas 15 proc. priedas.

Liepos viduryje SAM paskelbė konkursą RVPL direktoriaus pareigoms užimti. A.Vaitkevičienė teigė mananti, kad nuo 2017 m. įstaigai vadovaujantis Arūnas Germanavičius išbandymo neišlaikė.

„Direktorius nesugebėjo sukurti savo komandos: pusantrų neturėjome personalo vadovo, jis atsirado tik praėjusią savaitę (…) ir dokumentų valdymo skyriuje neturime darbuotojų. Jei per 5 metus nesubūrė savo komandos, ar yra tikimybė, kad per dar 5 metus jis tą padarys?“, – retoriškai klausė A.Vaitkevičienė.

Jos teigimu, daug potencialių kandidatų į vadovus atbyra, nes RVPL direktoriui keliamas reikalavimas turėti mokslo daktaro laipsnį.

„Ne tiek daug Lietuvoje yra mokslo daktarų, kurie atitiktų reikalavimus ir galėtų dirbti.

Ar direktoriui būtina būti mokslininku? Tam reikia kitų dalykų, išmanymų, kurių mokslininkai dažniausiai neturi“, – pastebėjo RVPL profsąjungos atstovė.

Administracija: faktai neatitinka realybės

Dėl situacijos RVPL lrytas.lt mėgino susisiekti įstaigos vadovu A.Germanavičiumi, tačiau ligoninės administracija į klausimus atsakyti sutiko tik raštu.

RVPL administracijos atstovai pripažino, kad gydymo įstaigą šiemet paliko kone 7 dešimtys darbuotojų, bet patikino, jog tai – normalus reiškinys, panaši statistika buvusi ir ankstesniais metais.

„Bendra darbuotojų kaita visame psichiatrijos sektoriuje yra labai didelė, taigi siekiant juos pritraukti ir išlaikyti RVPL gydytojams bei slaugytojams siūlomi konkurencingi atlyginimai.

Konkursai laisvoms vietoms užimti vykdomi aktyviai, apie juos komunikuojame visomis įmanomomis priemonėmis“, – teigiama RVPL komentare.

Tačiau administracijos teigimu, profsąjungos pateikta informacija apie darbo krūvius neatitinka realybės.

„Vienam gydytojui paskirtų pacientų skaičius nėra didesnis nei 14-ka pacientų, neretai jis yra ir vos 3 ar 4 pacientai.

Gali būti, kad skunde kalbėta apie pavienį atvejį dėl vidinio darbuotojų nesukomunikavimo atostogų piko metu“, – nurodė RVPL administracija.

Ligoninės atstovai nesutiko ir dėl priekaištš apie neįvykusį profesinės rizikos vertinimą.

„Šis vertinimas atliktas 2022 m., tačiau kadangi 2023 atlikta dviejų skyrių modernizacija (taigi, pagerintos darbuotojų sąlygos), nuspręsta vertinimą vėl atlikti atnaujintose patalpose, jis vykdomas šiuo metu“, – teigiama gydymo įstaigos atsakyme.

Ministerija domisi situacija

Su prašymu pakomentuoti RVPL profsąjungos skundus lrytas.lt pirmadienį kreipėsi į SAM. 

SAM komunikacijos skyriaus patarėjas Julijanas Gališanskis patvirtino, kad ministerija profsąjungos laišką gavo ir šiuo metu nagrinėja situaciją RVPL pagal rašte nurodytus klausimus.

„Pareiškėjui bus atsakyta kuo skubiau išnagrinėjus kreipimesi pateiktą situaciją, bet ne vėliau nei Viešojo administravimo įstatyme nurodytais terminais“, – nurodė SAM atstovas.

Jis nurodė, kad ministerija buvo atlikusi didžiausių psichiatrijos stacionarų analizę, pagal įvairių specialistų grupių etatų skaičių 1 lovai (priklausomai nuo skyriaus pobūdžio) ir situacija RVPL nebuvo blogesnė ar kažkuo išskirtinė, negu kitų psichiatrijos paslaugas teikiančių įstaigų Lietuvoje.

„Anksčiau signalų dėl darbuotojų kaitos negauta nei iš RVPL, nei iš kitų įstaigų. Kreipimesi nurodyti faktai nagrinėjami išsamiau“, – teigiama SAM komentare.

Paklausus apie susidariusios situacijos priežastis, ministerijos atstovas pabrėžė, kad reikia išklausyti abi puses, tiek profesinę sąjungą, tiek RVPL poziciją.

„Ministerija pateiks vertinimą, kai gaus ir detaliai išnagrinės visą reikalingą informaciją“, – patikino jis.

Primename, kad pastaraisiais mėnesiais aštrių diskusijų sulaukė masiniai darbuotojų išėjimai iš darbo Zarasų ir Raseinių ligoninėse bei Vilniaus Centro poliklinikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.