Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ susitiks su A. Dulkiu: aptars viešai kritikuojamą sveikatos reformą

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai ketvirtadienį susitiks su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu. Anot frakcijos seniūno Sauliaus Skvernelio, su ministru bus aptarta viešai kritikuojama sveikatos reforma.

Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-14 07:10

„(Pasikalbėsime – ELTA) apie taip vadinamą sveikatos reformą, kokia dabar yra situacija, ką ministras mano, ką mes matome viešojoje erdvėje ir iš žmonių jausenos“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Paslaugos tiesiog tolsta nuo žmonių, gydymo įstaigos uždaromos, medikai išeina jau iš trečios ligoninės... Tai pasikalbėsime apie tuos 3 ministro veiklos metus reformos kontekste“, – pridūrė frakcijos seniūnas.

Pastaruoju metu iš Lietuvos gydymo įstaigų pasitraukė virš 100 gydytojų. Šiais metais iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės išėjo 68 darbuotojai, iš Zarasų ligoninės pasitraukė 12 medikų, iš Raseinių ligoninės – 7 specialistai.

Taip pat 40 darbuotojų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Galiausiai buvo atleistas ir poliklinikos vadovas Zdislavas Skvarciany.

Vykdomą sveikatos reformą ne pirmą mėnesį kritikuoja kita opozicinė partija – socialdemokratai. Partijos atstovai jau du kartus ragino stabdyti prasidėjusią pertvarką. Be to, socialdemokratai ragina pradėti išsamų ir viešą reformos svarstymą, atlikti įrodymais grįstą vertinimą.

Sveikatos reforma vadinamas sveikatos centrų kūrimas. Lietuvos savivaldybės šiuo metu gali nuspręsti steigti sveikatos centrus, kuriuose būtų suteikiama bent 80 proc. bazinių sveikatos priežiūros paslaugų. Savivaldybės sprendimus dėl sveikatos centrų kūrimo jungiant viešąsias arba privačias gydymo įstaigas turės priimti iki šių metų pabaigos.

Sveikatos centre bendradarbiavimo pagrindu turėtų būti sujungtos visuomenės sveikatos, pirminės ambulatorinės, pirminio lygio stacionarinės, antrinio lygio ambulatorinės, vidaus ligų (terapinio profilio) ir skubiosios medicinos pagalbos paslaugos, tačiau jų spektras savivaldybėse skirsis, priklausomai nuo kiekvienos dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.