Šlapimo nelaikymas vargina ir jaunas moteris

Remiantis statistika, Lietuvoje šlapimo nelaikymas vargina apie 300 tūkst. moterų. Nors, daugelio manymu, tai tik vyresnio amžiaus moterų sveikatos problema, specialistų teigimu, su nevalingo šlapimo ištekėjimo bėdomis susiduria kas šešta trisdešimtmetė ir kas trečia penkiasdešimtmetė.

„Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė Vilma Dauderienė.
„Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė Vilma Dauderienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-26 11:00, atnaujinta 2023-09-26 15:11

Nors šis sveikatos sutrikimas turi didelę įtaką gyvenimo kokybei, sukelia rimtų socialinių, higienos problemų, apie jį vengiama kalbėti net su artimiausiais žmonėmis. Remiantis statistika, penktadalis moterų, susidūrusių su šlapimo nelaikymu, nieko nežino apie galimus gydymo metodus.

Apie tai, kas lemia šį sveikatos sutrikimą, kodėl labai svarbu laiku kreiptis į specialistus ir kaip veiksmingai išspręsti šią problemą, pasakoja medicinos centro Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė Vilma Dauderienė.

Dažniausiai pasitaikantis šlapimo nelaikymo tipas – įtampos šlapimo nelaikymas. Beveik pusei moterų, besiskundžiančių šlapimo nelaikymu, jis nevalingai išteka kūnui įsitempus ar fizinio krūvio metu – tai vadinama įtampos šlapimo nelaikymu.

Ši sveikatos problema pasireiškia tada, kai susilpnėja šlapimo pūslę laikantys dubens dugno raumenys ir šlapimo pūslę palaikanti svarbi atrama nebeveikia taip, kaip turėtų, todėl spaudimui padidėjus šlapimas išteka. Juokiantis, šokinėjant, kosint arba keliant ką nors sunkaus padidėja spaudimas šlapimo pūslei ir dubens dugno raumenys negali pakankamai susispausti, kad sulaikytų visą šlapimą. Paprastai išbėga mažas šlapimo kiekis.

Įtampos šlapimo nelaikymas pagal sunkumą skirstomas į lengvą, vidutinį ir sunkų. Esant pirmo laipsnio šlapimo nelaikymui jis prateka susidarančio didesnio slėgio pilve metu – kosint, čiaudint, juokiantis. Antrojo laipsnio nelaikymas pasireiškia fizinio aktyvumo metu, sportuojant, šokant, lipant laiptais, lytiškai santykiaujant, keliant sunkius daiktus. Trečiuoju laipsniu laikomi atvejai, kai šlapimas nevalingai išsiskiria verčiantis ant šono lovoje, keliantis iš jos ar net esant ramybės būsenos.

Kada vertėtų sunerimti ir kreiptis į specialistus? „Svarbu suprasti, kad šlapimo nelaikymo problema neišnyks savaime, todėl kai moteris pajunta, jog šlapimo nelaikymas jai tampa nepatogumu, ji turėtų kreiptis į specialistus, kad būtų paskirtas gydymas“, – sako patyrusi gydytoja.

Pasak jos, moterys ne tik gėdijasi prabilti šia tema, bet dažnai ir nežino, kur ieškoti pagalbos, į kokį specialistą kreiptis. Kasdien nešiodamos įklotus jos bando šią problemą spręsti pačios. Tačiau taip tik sumažinamas diskomfortas, bet sveikatos sutrikimas niekur nedingsta ir toliau progresuoja. Vėliau šlapimo nelaikymas tampa didžiule socialine problema.

Kaip gydomas įtampos šlapimo nelaikymas? Gyvenimo būdo ir svorio korekcija, raumenų stiprinimas tinka esant bet kokiam šlapimo nelaikymui, o medikamentai ar operacija priklauso nuo sutrikimo tipo. Vardydama šlapimo nelaikymo gydymo būdus gydytoja išskyrė itin efektyvias procedūras naujos kartos lazeriu.

„Šiai problemai spręsti operacija ne visada yra būtina: esant lengvam ir vidutinio sunkumo šlapimo nelaikymui pakanka atlikti atkuriamąją lazerinę procedūrą. Šlapimo nelaikymo gydymas lazeriu – pažangi, vos 15–20 min. trunkanti procedūra, labai pagerinanti moters gyvenimo kokybę. Jos metu kartais gali būti jaučiamas lengvas peršėjimas, maudimas, tačiau tai nesukelia didelio diskomforto“, – pasakoja V.Dauderienė.

Sutrumpėdamas ir įsitempdamas jungiamasis audinys pakelia virš jo esančią šlapimo pūslę. Priklausomai nuo šlapimo nelaikymo sunkumo, optimaliam rezultatui pasiekti reikia 1–3 procedūrų. Po jų moteris vėl gali džiaugtis visaverčiu gyvenimu.

Baigdama pokalbį gydytoja palinkėjo moterims rūpintis savimi ir susidūrus su nemalonia šlapimo nelaikymo problema nebijoti kreiptis pagalbos į specialistus, kurie tikrai gali padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.