Organų donorystė rugsėjį: viltį pasveikti suteikė 24 žmonėms

Nors artimojo mirtis visada skaudi ir beprasmė, tačiau ištartas taip organų donorystei net sunkiausioje gyvenimo situacijoje padeda atrasti prasmę ir išgelbėti iki 7 gyvybių.

Organų donorystė<br>Santaros klinikų nuotr.
Organų donorystė<br>Santaros klinikų nuotr.
Organų donorystė<br>Z.Katkienės nuotr.
Organų donorystė<br>Z.Katkienės nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nacionalinis transplantacijos biuras

2023-10-04 13:58, atnaujinta 2023-10-04 13:59

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos dalijasi viltį teikiančiomis žiniomis – rugsėjo mėnesį budintiems koordinatoriams, užregistravus 15 pranešimų apie potencialius donorus, 9 šeimos sutiko savo mirusio artimojo organus dovanoti transplantacijai. Atlikus visus medicininius tyrimus 7 donorai tapo efektyviais, t. y. buvo paimtas nors vienas organas ir/ar audinys transplantacijai.

Kaip pasakoja NTB vadovė Audronė Būziuvienė, donorų artimųjų ir gydytojų dėka praėjusį mėnesį vilties gyventi ir pasveikti sulaukė net 24 recipientai: iš viso atliktos 2 širdies, 1 kasos-inksto komplekso, 4 kepenų, 13 inkstų ir 4 ragenų transplantacijos. Tuo tarpu skaičiuojama, kad 2022 metais vidutiniškai per mėnesį efektyviais tapdavo 4 donorai ir būdavo atliekama 16 transplantacijų.

Potencialus donoras – tai žmogus, kuriam pirmo smegenų mirties konsiliumo metu nustatyti klinikiniai smegenų mirties požymiai arba žmogus, kuriam nustatyta negrįžtamai nutrūkusi kraujotaka ir kvėpavimas.

Ne visi potencialūs donorai tampa efektyviais, nes kai kuriais atvejais atlikus tyrimus paaiškėja, kad žmogaus organai yra netinkami transplantacijai arba potencialaus donoro artimieji nesutinka dovanoti organų donorystei. 2022 m. tokie atsisakymai sudarė 36,65 proc., o šių metų rugsėjį šis rodiklis siekia 31 proc.

„Tyli užuojauta ir išskirtinė padėka mirusių donorų artimiesiems. Ačiū už besąlyginį gerumą ir sprendimą dovanoti. Tik išskirtinės stiprybės ir taurumo žmonės netekties valandą geba pagalvoti apie sunkiai sergančiuosius ir apsispręsti jiems padėti“, – tikina NTB vadovė.

Komandinis darbas su donorystės paslaugų koordinavimo centrais duoda vaisių

Nuo liepos 1 d. Lietuvoje buvo įkurti 3 regioniniai donorystės paslaugų koordinavimo centrai: apjungti Vilniaus ir Panevėžio regionai (koordinuoja VUL Santaros klinikos), Kauno ir Šiaulių regionai (koordinuoja LSMU ligoninė Kauno klinikos), o Klaipėdos universiteto ligoninė koordinuoja Klaipėdos regioną. Pasak NTB vadovės prie gerėjančių donorystės ir transplantacijos rezultatų ženkliai prisideda komandinis darbas su minimais regioninių donorystės koordinavimo centrais.

„Dėkoju regioninių donorystės koordinavimo centrų gydytojams koordinatoriams. Jie vis intensyviau konsultuoja ligoninių, kuriose galima donorystė, specialistus, aktyviai dalyvauja donorų išlaikyme.

Donorystės procesas – komandinis darbas. Tik susitelkimas ir bendradarbiavimas neleidžia nutrūkti šiam procesui“, – pasakoja NTB vadovė.

NTB specialistai vertina, kad rugsėjį donorystės gerumo derlių augino multiorganinių donorų, iš kurių paimti du ar daugiau skirtingi organai, skaičius.

Praėjusį mėnesį suskaičiuota net 3 tokie išskirtiniai atvejai. Jų pavyko pasiekti reanimacijos ir intensyvios terapijos gydytojų atsidavimo dėka.

Laukiančiųjų gretos išlieka stabilios

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos Lietuvoje laukia 308 žmonės: 84 – inksto, 27 širdies, 5 plaučių, 2 širdies-plaučių komplekso, 37 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – 7 vaikai.

Šių žmonių likimas priklauso nuo visuomenės pritarimo organų donorystei ir artimųjų apsisprendimo padovanoti savo artimojo organus po jo mirties.

Per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 140 organų ir audinių transplantacijų, kurios dovanojo viltį gyventi, pasveikti ir sugrįžti į pilnavertį gyvenimą sunkiai sirgusiems žmonėms.

Nacionalinio transplantacijos biuro komanda dėkoja visiems donorystės ir transplantacijos proceso dalyviams: gydytojams anesteziologams reanimatologams, transplantacijų chirurgams, slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos automobilių vairuotojams, Lietuvos policijos pareigūnams, Lietuvos kariuomenei, Lietuvos Karinėms oro pajėgoms bei Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?