A. Dulkys pasirašė atnaujintą sutartį su profesinėmis sąjungomis: bent 10 proc. didės medikų atlyginimai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir devynių profesinių sąjungų, vienijančių medicinos darbuotojus, atstovai pasirašė atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį.

A. Dulkys<br>J. Kalinsko (ELTA nuotr.)
A. Dulkys<br>J. Kalinsko (ELTA nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Oct 16, 2023, 11:06 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 12:08 PM

„Trečius metus iš eilės su 9 organizacijomis mes pasirašome susitarimą. Man atrodo, kad sveikatos sistemos istorijoje, tai yra gražus pasiekimas, nes jis rodo partnerių brandą. Jis rodo, kad viską matome realiai ir žiūrime į priekį“, – prieš pasirašant atnaujintą sutartį kalbėjo A. Dulkys.

Medikams atlyginimai didės bent 10 proc.

Su profesinėmis sąjungomis sutarta dėl dviejų pagrindinių punktų – atlygio didinimo bent 10 proc. kitais metais ir papildomos sveikatinimosi dienos, suteikiamos darbdavio sąskaita.

„Mes praėjusiais metais buvome užsibrėžę 8 proc. vidutinį atlyginimų augimą, bet per metus paaiškėjo, kad labai daug gydymo įstaigų sugebėjo turėti net ir geresnį rezultatą – ir 14, ir 15 proc. Tai šiam susitarimui mes matėme, kad realiai galėtume turėti rezultatą ne mažiau 10 proc.“, – po sutarties pasirašymo komentavo ministras A. Dulkys.

„Šiems metams vienas iš tokių ryškesnių susitarimų yra, kad viešosiose įstaigose planinėms sveikatos pasitikrinimo paslaugoms būtų galima turėt vieną darbo dieną, kuri nesiskaičiuoja į atostogas“, – paaiškino ministras.

Kitais metais Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas augs 13 proc., todėl, pažymi A. Dulkys, didės ir medikų atlyginimai.

„Sveikatos apsaugos sistemą pasieks papildomi 400 mln. eurų. Dar šiais metais iš rezervo ir kitų padidėjusių pajamų mes skiriame papildomus 180 mln. eurų tam, kad nuo sausio pirmos galėtume turėti šitą rezultatą“, – sakė ministras.

„Vidutiniškai į rankas gydytojų atlyginimai turėtų augti apie 259 eurus, rezidentams apie 189 eurus, slaugytojams apie 122 eurus“, – pažymėjo jis.

Anot A. Dulkio, per pastaruosius 3 metus su profesinėmis sąjungomis pasiektas žymus medikų atlyginimų kėlimas.

„Jeigu lygintume mūsų 3 metų bendro darbo rezultatą, per tuos tris metus gydytojams vidutiniškai darbo užmokestis į rankas augo virš 1000 eurų, rezidentams apie 585 eurus, slaugytojams apie 380 eurų. Tai tikimės, kad ir 2024 metų rezultatas bus geras ir realizuotas“, – kalbėjo ministras.

Visuomenės sveikatos specialistai nebuvo įtraukti į derybas

Surengtame kolektyvinės šakos sutarties atnaujinime pasirodė ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojų profesinės sąjungos atstovės. Profsąjungos vadovė Jolita Pukelienė išreiškė nusivylimą, jog visuomenės sveikatos specialistai buvo pamiršti derantis dėl geresnių darbo sąlygų medikams.

„Mūsų (sutartis – ELTA) neliečia, nes mes ne medikai, mes visuomenės sveikatos specialistai, o visuomenės sveikatos specialistai yra išbraukti iš medikų sąrašo“, – žurnalistams teigė J. Pukelienė.

Anot jos, visuomenės sveikatos specialistų atlyginimai yra itin maži, o krūviai – dideli. Be to, pasak J. Pukelienės, visuomenės specialistų trūksta daugumoje sveikatinimo įstaigų.

„Praūžusi COVID-19 pandemija įrodė visuomenės sveikatos specialistų reikalingumą. Tačiau pandemija praėjo ir visuomenės sveikatos specialistų problemos buvo užmirštos. Mes laukiame vėl naujos pandemijos, kaip žinote, virusai mutuoja ir kas tada bus?“ – retoriškai klausė ji.

„Didžiausias specialistų trūkumas Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, nes atlyginimai be galo maži, krūviai labai dideli, o nacionalinėje laboratorijoje – situacija tokia pati. Ir niekas nekalba apie visuomenės sveikatos specialistų atlyginimų didinimą, atlyginimai įšaldomi. Niekas nekalba ir apie papildomų etatų finansavimą“, – kalbėjo J. Pukelienė.

Visgi sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys atkreipė dėmesį, kad kitais metais visuomenės sveikatos sričiai bus skiriama 2 mln. eurų daugiau nei praėjusiais meetais.

„Lyginant būsimus metus su šiais, yra skiriama 2 milijonais eurų daugiau visuomenės sveikatos sistemai negu praėjusiais metais. Bendra suma, man atrodo, yra apie 29 milijonai eurų, ir plius yra Europos Sąjungos paramos projektai, kur jie gali pretenduoti ir turėti papildomą galimybę“, – sakė ministras.

Vis dėlto, visuomenės sveikatos specialistų atstovė J. Pukelienė pabrėžė, kad tokia pati suma praėjusiais metais buvo atimta iš visuomenės sveikatos biurų.

„Čia buvo sakyta, kad visuomenės sveikatai skiriami papildomi 2 milijonai, tačiau visai neseniai, praeitais metais, tie 2 milijonai nuo visuomenės sveikatos biurų finansavimo buvo nubraukti“, – teigė ji.

„Taip kad apie atlyginimų augimą mes kalbėti negalime ir tikimės būti išgirsti, ir kad naujose derybose visuomenės sveikatos specialistai taip pat gaus deramą dėmesį“, – akcentavo J. Pukelienė.

Įsigalios nuo sausio

Sutartį su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasirašė Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“, Lietuvos sveikatos apsaugos profesinių sąjungų federacijos, Profesinių sąjungų organizacijos „Lietuvos medikų forumas“ atstovai.

Pasirašyta atnaujinta sutartis įsigalios nuo 2024 m. sausio mėnesio.

Pirmą kartą vieninga sveikatos sektoriaus kolektyvinė sutartis su visomis sveikatos apsaugos sistemoje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis buvo pasirašyta 2021 m. lapkritį.

Ji apima įsipareigojimus sveikatos sektoriaus darbuotojų atlygio, socialinių garantijų ir kitose srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo