Pranešama apie teigiamus „Pfizer“ kartu su „BioNTech“ sukurtos vakcinos nuo COVID-19 ir gripo bandymų rezultatus

Vokietijos vaistų gamintoja „BioNTech“ ir JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ antradienį pranešė apie „teigiamus“ rezultatus, gautus atliekant pirminius šių dviejų bendrovių sukurtos mRNR vakcinos nuo COVID-19 ir gripo tyrimus.

Prizer.<br>123rf nuotr.
Prizer.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 7:57 PM

Pirmos ir antros fazės vakcinos tyrimų metu užfiksuotas „geras imuninis atsakas“ bei „saugumo spektras, atitinkantis šių dviejų bendrovių sukurtos vakcinos nuo COVID-19 saugumo spektrą,“ – teigiama bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ pranešime.

„Tikimasi, kad trečia ir svarbiausia tyrimų fazė, skirta šioms pagrindinėms formulėms įvertinti, prasidės jau ateinančiais mėnesiais,“ – nurodė bendrovės.

Matricinės RNR metodas pirmą kartą panaudotas kuriant bendrą „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną nuo koronaviruso – pirmąją 2020 m. pabaigoje Vakaruose patvirtintą COVID-19 vakciną.

2022 m. lapkritį „Pfizer“ ir „BioNTech“ pranešė planuojančios pritaikyti tą pačią technologiją kuriant kombinuotąją vakciną nuo COVID-19 ir gripo.

„Ši vakcina jau po vienos injekcijos gali palengvinti šių dviejų kvėpavimo takų ligų poveikį, todėl skiepijimo procedūra taps paprastesnė ir tai bus naudinga tiek viso pasaulio sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams, tiek pacientams,“ – paaiškino bendrovės „Pfizer“ vakcinų tyrimų ir plėtros skyriaus vadovė Annaliesa Anderson.

„Kombinuotosios vakcinos gali tapti pagrindine priemone, atliekant reguliarią vakcinaciją nuo kvėpavimo ligų, ypač tarp gyventojų, patiriančių didesnę riziką sunkiai susirgti,“ – sakė bendrovės „BioNTech“ generalinis direktorius ir vienas iš steigėjų Uguras Sahinas.

Mokslininkai yra įsitikinę, kad mRNR vakcinos, kurios išprovokuoja imuninę reakciją, į žmogaus ląsteles suleidus genetinių molekulių su užkoduotomis pagrindinėmis patogeno dalimis, galėtų pakeisti vyraujančias tendencijas kovojant su daugeliu ligų.

Be to, joms sukurti reikia mažiau laiko nei tradicinėms vakcinoms.

Bendrovės „BioNTech“ vakcina nuo COVID-19 buvo sukurta ir oficialiai patvirtina per trumpiau nei metus.

Vokiečių bendrovė taip pat kuria mRNR vakcinas nuo maliarijos ir juostinės pūslelinės bei vėžio gydymo būdus, kuriuose naudojama mRNR technologija.

Pasaulinė sveikatos organizacija gegužę pranešė, kad COVID-19 nebėra laikomas pasauline sveikatos problema, tačiau virusas niekur nedingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.