Ši liga į patalą paguldo tūkstančius žmonių: vienai žmonių grupei ji itin pavojinga

Rudenį į ligos patalą guldo ne tik peršalimas, gripas ar COVID-19, bet ir ypač klastinga liga – plaučių uždegimas. Nuo šios ligos Lietuvoje kasmet miršta daugiau nei 500 žmonių. Kone pusę plaučių uždegimo atvejų sukelia pneumokoko bakterija, galinti „apsigyventi“ net sveiko žmogaus nosiaryklėje ir lengvai plisti kosint, čiaudint ar tiesiog kalbantis.

Medikai pripažįsta: suprasti, jog serga plaučių uždegimu pačiam žmogui išties sudėtinga, tad jei nerimą kelia ilgai besilaikanti net ir neaukšta temperatūra, sunkus kosulys su skrepliais ar be jų, jaučiamas silpnumas, skausmas šonuose, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.<br>„Freepik“ nuotr.
Medikai pripažįsta: suprasti, jog serga plaučių uždegimu pačiam žmogui išties sudėtinga, tad jei nerimą kelia ilgai besilaikanti net ir neaukšta temperatūra, sunkus kosulys su skrepliais ar be jų, jaučiamas silpnumas, skausmas šonuose, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2023, 10:59 AM

Svarbu laiku pasirūpinti sveikata

Medikai pripažįsta: suprasti, jog serga plaučių uždegimu pačiam žmogui išties sudėtinga, tad jei nerimą kelia ilgai besilaikanti net ir neaukšta temperatūra, sunkus kosulys su skrepliais ar be jų, jaučiamas silpnumas, skausmas šonuose, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Jei pacientas kosti, sloguoja, buvo peršalęs, jam skaudėjo gerklė, tokiais atvejais įtariamas pneumokoko sukeltas plaučių uždegimas.

Pneumokokai – dažniausi plaučių uždegimo sukėlėjai. Vyresnis amžius, lėtinės ligos (diabetas, širdies nepakankamumas, ypač – lėtinė obstrukcinė plaučių liga, astma ir kt.) didina riziką susirgti pneumokokine pneumonija.

Bakterija Streptococcus pneumoniae lengvai plinta, dažniausiai ji sukelia vidurinės ausies uždegimą, sinusitą, tačiau, patekusi į kraują ar kvėpavimo takus ir taip išplitusi po organizmą, gali sukelti gyvybei grėsmingas ligas – plaučių uždegimą, sepsį arba meningitą.

Nors dažniausiai pneumokokine infekcija sergama žiemą, ji nėra tik šaltojo sezono liga, šia infekcija sergama visus metus, nes pneumokokas visuomenėje itin paplitęs.

Pneumokokinė infekcija neturi specifinių simptomų, tačiau jei pasireiškė didelis prakaitavimas, šaltkrėtis, nuovargis, pasunkėjęs kvėpavimas, krūtinės skausmas, kosulys su skrepliais, labai svarbu kreiptis į gydytoją.

Kartais sepsis, pūlingas meningitas ar bakterinės kilmės kraujo infekcija gali išsivystyti žaibiškai. Jei išsivysto kvėpavimo nepakankamumo simptomai ar užkratas patenka į kraują bei kitus organus, padėti susirgusiam žmogui labai sudėtinga.

Pneumokokinė infekcija įprastai gydoma antibiotikais, tačiau pastaruoju metu medikams nerimą kelia pneumokokų atsparumas antibiotikams.

Sunkios ligos galima išvengti

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pneumonija pasaulyje yra trečia dažniausia mirties priežastis. Skaičiuojama, jog Lietuvoje plaučių uždegimu kasmet suserga 1 iš 100 gyventojų.

Higienos instituto duomenimis, 2022 metais 75 metų ir vyresni žmonės plaučių uždegimu sirgo daugiau kaip 5 kartus dažniau vienam tūkstančiui gyventojų nei jaunesnio amžiaus. Plaučių uždegimas yra viena dažniausių vyresnio amžiaus žmonių, ypač turinčių gretutinių ligų, mirties priežasčių. Tyrimai taip pat patvirtina, jog 65–74 metų žmonėms dėl pneumokokų sukelto plaučių uždegimo tikimybė atsidurti ligoninėje, lyginant su 18–49 metų, kone 6 kartus didesnė.

Apsisaugoti nuo pneumokokinės infekcijos galima ne tik stiprinant organizmą, bet ir laiku pasiskiepijus, ypač vyresniems nei 65 metų ir gretutinių ligų turintiems žmonėms. Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos šiemet nemokamai skiepijami vyresni nei 75 metų žmonės, taip pat ir sergantys diabetu, astma, širdies nepakankamumu bei kai kuriomis kitomis lėtinėmis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.