Apklausa: gyventojai vaistus nelietuviškose pakuotėse laiko mažiau kokybiškais

Įsigyti gydytojo paskirtų antibiotikų ar kitų vaistų pastaraisiais mėnesiais gali būti nelengva, kartais jų tenka ieškoti net kituose miestuose. Susiduriant su vaistų trūkumu, valstybė ieško būdų, kaip užtikrinti galimybę gyventojams įsigyti veiksmingų ir saugių vaistų už prieinamą kainą.

vaistai<br>T.Bauro nuotr.
vaistai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 12:17 PM

Vienas iš vaistų trūkumo problemos sprendimo būdų – leidimas laikinai parduoti vaistus, skirtus kitų valstybių vartotojams, tačiau naujausia apklausa rodo, kad daugiau kaip 70 proc. gyventojų į tokius vaistus žiūri įtariai ir laiko juos mažiau kokybiškais.

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos metu 54 proc. gyventojų sakė, kad nesirinktų vaistininko pasiūlytų vaistų, jeigu jie būtų nelietuviškoje, anksčiau nematytoje pakuotėje, jeigu ant pakuotės būtų užklijuoti papildomi lipdukai lietuvių kalba, taip pat jeigu matytųsi, kad pakuotė anksčiau jau buvo atidaryta.

Iš jų 37 proc. apklaustųjų tokių vaistų nesirinktų bet kokiu atveju, o 17 proc. – jeigu galėtų pasirinkti tokius pačius vaistus lietuviškoje pakuotėje ir su informacija lietuvių kalba.

17 proc. apklaustų gyventojų sakė, kad rinktųsi lipdukais apklijuotus vaistus nelietuviškoje pakuotėje tik tuo atveju, jeigu vaisto pavadinimas būtų toks pats, kaip jiems žinomas ir vartotas Lietuvoje, ir tik tuo atveju, jeigu vaistinėje nebūtų to paties vaisto lietuviškos pakuotės.

„Apklausos rezultatai patvirtina, kad gyventojams itin svarbu vaistų saugumas ir kokybė. Jie linkę rinktis vaistus, kuriuos žino ir kuriais pasitiki. Jeigu pacientui būtų siūlomi tokie patys vaistai, tik skirtingais pavadinimais ir skirtinga pakuote, reikšminga dauguma gyventojų vaistų su nelietuviška pakuote nesirinktų, net jei šių kaina būtų mažesnė.

Akivaizdu, kad pacientai nėra linkę taupyti savo sveikatos sąskaita, o nepažįstamos pakuotės ir kiti vaistų pavadinimai jiems kelia abejonių dėl vaisto kokybės ir saugumo“, – kalba Lygiagretaus vaistų importo asociacijos direktorius Donatas Parulis.

Apklausa atskleidė, kad kaina būtų lemiamas veiksnys tik 10 proc. gyventojų, kurie rinktųsi vaistus nepažįstamu pavadinimu, nelietuviškoje ir nematytoje pakuotėje, ant kurios būtų užklijuoti papildomi lipdukai su lietuvių kalba, jeigu toks vaistas kainuotų mažiau.

Atsakydami į klausimą, kodėl nesirinktų vaistų nelietuviškose pakuotėse, su papildomais lipdukais lietuvių kalba ir t. t., gyventojai dažniausiai vardijo įtarimus, kad toks vaistas yra nekokybiškas (38 proc.), falsifikuotas (37 proc.), pagamintas skirtingose gamyklose, todėl ne tokios pačios kokybės (31 proc.) arba su pasibaigusiu galiojimo terminu (24 proc.).

Apklausa atlikta 2023 m. rugsėjo 18–26 dienomis, jos metu buvo apklausta 1013 respondentų nuo 18 iki 75 metų amžiaus visoje šalies teritorijoje, naudojant kombinuotą metodą: CATI (Computer Assisted Telephone Interview) ir CAWI (Computer Assisted WEB Interview). Apklausą atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.