Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovo konkursą laimėjo Arūnas Germanavičius

Nuo penktadienio Respublikinei Vilniaus psichiatrijos ligoninei (RVPL) vadovauti antrąją kadenciją pradeda prof. dr. Arūnas Germanavičius, laimėjęs viešąjį konkursą penkerių metų kadencijai į įstaigos vadovus.

Arūnas Germanavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Germanavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-10 13:27

Liepos viduryje paskelbtame konkurse į ligoninės vadovus iš viso dalyvavo 6 kandidatai. Kandidatų tinkamumą pareigoms vertino iš RVPL steigėjų – Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vilniaus universiteto – sudaryta komisija.

A. Germanavičiui surinkus daugiausiai komisijos balų ir sėkmingai pasirodžius antrame etape, kur jį vertino sveikatos apsaugos ministras ir Vilniaus universiteto rektorius, jis paskirtas į vadovo pareigas antrajai kadencijai.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad vienas pirmųjų darbų, kurį turi padaryti paskirtasis vadovas – tai aiškūs veiksmai, kaip stabilizuoti situaciją ligoninėje.

„Ligoninės pagrindinis tikslas yra teikti kuo kokybiškesnes paslaugas pacientams, o to neįmanoma padaryti be darnaus medicinos darbuotojų kolektyvo. Todėl vienas svarbiausių darbų – atliepti darbuotojų lūkesčius, taip užtikrinant savalaikių sveikatos paslaugų teikimą pacientams“, – teigia ministras.

„Džiaugiuosi, kad praėjusios kadencijos metu pavyko įgyvendinti daugelį užsibrėžtų tikslų: renovuoti keturi ligoninės skyriai, įrengta moderni laboratorija bei virtuvė, pradėti aktualūs tarptautiniai moksliniai tyrimai. Ypač daug dėmesio skyrėme gydymo standartų tobulinimui, pacientų teisių užtikrinimui“, – sako A. Germanavičius, pridurdamas, kad į pastaruoju metu ligoninėje vykusią darbuotojų kaitą buvo sureaguota.

„Nors daug laiko skyrėme ne tik pacientų, bet ir darbuotojų gerovės kūrimui – pavyzdžiui, sistemingai kėlėme darbo užmokestį, optimizavome dokumentacijos procesus – įgyvendinant gausius pokyčius ir taikant itin aukštus standartus, neapsiėjome ir be komandinių iššūkių. Į paskutiniu metu išgirstus nuogąstavimus jau atsižvelgėme: intensyviai komunikuojame su darbuotojais apie galimus darbo tvarkos tobulinimus, nemažai iš jų jau įgyvendinti. Na, o toliau siekti tikslų labiausiai įkvepia vis gerėjantys pacientų atsiliepimai apie paslaugų kokybę“, – sako A. Germanavičius.

A. Germanavičius yra diplomuotas psichiatras, biomedicinos mokslų daktaras ir Vilniaus universiteto profesorius, sukaupęs beveik tris dešimtmečius profesinės ir mokslinės veiklos patirties. Nuo 2017 m. pabaigos jis ėjo RVPL direktoriaus pareigas.

RVPL yra įsikūrusi Vilniaus Naujosios Vilnios mikrorajone. Čia dirba per 600 žmonių medicinos ir kito personalo. Ligoninė teikia antrinio ir tretinio lygio psichologines ir psichiatrines paslaugas visos šalies gyventojams. Taip pat vykdo mokslinį ir pedagoginį darbą: rengiami gydytojai ir slaugytojai, rūpinamasi gyventojų sveikatingumu, diegiami naujausi tyrimų, gydymo ir slaugos metodai bei pažangiausios psichiatrijos veiklos ir darbo formos.

ELTA primena, kad šiais metais iš Vilniaus psichiatrijos ligoninės išėjo 68 darbuotojai, per pirmą rugsėjo savaitę pareiškimus išeiti įteikė 5 gydytojai. Kaip portalui „Delfi“ teigė ligoninėje dirbanti gydytoja, gydymo įstaigoje mažinami atlyginimai, dirbama žalingomis sąlygomis, darbuotojai nesijaučia gerbiami, o slaugytojai ir jų padėjėjai patiria mobingą.

Situaciją ligoninėje įvertino ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) nariai, apsilankę gydymo įstaigoje rugsėjo pabaigoje. Kaip Eltai po susitikimo su ligoninės darbuotojais sakė SRK pirmininkas Antanas Matulas, darbinė aplinka gydymo įstaigoje prasta, o medikai jaučiasi prastai ir skundžiasi vis didėjančiu darbo krūviu bei neapmokėtomis valandomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.