Apie mobingą prabilusiems Marijampolės gydytojams – valdžios pašaipos: medikai atskleidė, kas buvo nutylėta

Naujienų portalo lrytas.lt redakciją antradienio rytą pasiekė Marijampolės ligoninės radiologų laiškas. Jame teigiama, kad medikus nuvylė ir įžeidė Marijampolės mero Povilo Isodos ir ligoninės direktoriaus Manto Čėsnos vieši pasisakymai po to, kai radiologai spalio viduryje prabilo apie galimą mobingą įstaigoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Nov 14, 2023, 11:12 AM

„Manome, kad turime teisę šiek tiek apsiginti ir paviešinti daugiau informacijos apie situaciją ligoninėje. Mobingą sunku įrodyti, tačiau geresnio įrodymo nei masiškas darbuotojų išėjimas iš darbo – nėra“, – teigia Marijampolės ligoninės radiologai.

Medikai nurodė norintys apginti savo poziciją, todėl pasidalino trumpu paaiškinimu apie susidariusią situaciją. Lrytas.lt dalinasi jų laišku:

„Po LRT paskelbto straipsnio apie galimą mobingą Marijampolės ligoninėje, teko perskaityti įvairių Marijampolės ligoninės direktoriaus M. Čėsnos ir miesto mero P. Isodos viešų pasisakymų apie situaciją Marijampolės ligoninės radiologijos skyriuje. Dauguma teiginių buvo ne tik neteisingi, bet ir įžeidžiantys, todėl norime pateikti daugiau faktų visuomenei, ypač Marijampolės miesto gyventojams.

Marijampolės ligoninės radiologijos skyriuje dirbo 16 gydytojų radiologų (9,025 etato), dauguma iš jų ligoninėje buvo išdirbę daugiau nei 5 metus, skyriaus darbas buvo užtikrintas 24 valandas per parą, tačiau darbą pradėjus naujai skyriaus vedėjai, atmosfera skyriuje tapo įtempta ir sudėtinga, pasidarė nemalonu eiti į darbą. Suprantame, kad žodinio mobingo įrodyti beveik neįmanoma, net nesistengsime to daryti, mobingą geriausiai įrodo pasekmės, kurias jis sukelia. Per kelis naujosios vedėjos vadovavimo mėnesius iš darbo išėjo 9 gydytojai radiologai, visi dirbantys LSMU Kauno klinikose, likę gydytojai žymiai susimažino ir vis dar mažinasi darbo krūvį. Šiuo metu radiologijos skyriuje dirba 9 gydytojai radiologai. Tik 6 iš dirbančių gydytojų gali suteikti plataus profilio radiologines paslaugas, tačiau bendras šių gydytojų darbo krūvis liko tik 1,625 etato.

Marijampolės miesto meras ir ligoninės direktorius džiaugiasi prieinamesnėmis ir kokybiškesnėmis radiologinio skyriaus paslaugomis, tačiau nepamini, kad beveik visus radiologinius tyrimus aprašinėja teleradiologijos paslaugas teikianti įmonė. Nutylima, kad Marijampolės miesto gyventojams naktimis nebeatliekami echoskopiniai tyrimai, elementarioms ligoms diagnozuoti naudojami brangūs ir radiacinę apšvitą pacientams sukeliantys kompiuterinės tomografijos tyrimai.

Dauguma vaikų, atvykusių į skubios pagalbos skyrių dėl pilvo skausmų, po 19 val. nukreipiami į Kauno klinikas, nes ligoninėje nėra galimybės atlikti echoskopiją. Keistas sutapimas, kad tai yra antra ligoninė, kurios radiologijos skyriui vadovauja J. Vitkienė, ir antra ligoninė, kurioje jos vadovavimo metu panaikinami naktiniai budėjimai, o radiologijos paslaugos atiduodamos teleradiologijos įmonei, neatsižvelgiant į tai, kad pacientams ir gydantiems gydytojams bus apribotas radiologinės diagnostikos prieinamumas.

Reaguodami į viešai pasirodžiusius Marijampolės miesto mero P. Isodos kaltinimus, kad dirbome kitose įstaigose darbo Marijampolės ligoninėje metu, norime atsakyti, kad šia tema nesame gavę jokių pastabų ar įtarimų nei iš skyriaus vedėjos, nei iš ligoninės administracijos.

Meras tokius kaltinimus išsakė viešai, neturėdamas jokių įrodymų. Tuo tarpu direktoriaus ir miesto mero ginama radiologijos skyriaus vedėja J. Vitkienė dirba penkiose darbovietėse. Darbo Marijampolės ligoninėje metu pati vedėja nuotoliniu būdu aprašinėja rentgenologinius tyrimus bent kelioms kitoms gydymo įstaigoms, kuriose dirba. Dėl to vedėjos, kaip gydytojos radiologės, darbo ligoninėje rezultatai yra labai skurdūs. Skirtingai nei meras mes pretenduojame į tiesą ir visa tai galima įrodyti.

Norime pabrėžti, kad nuo kovo mėnesio, vienam po kito iš darbo išeinant gydytojams, administracija nesiėmė jokių veiksmų, neiniciavo susitikimo su gydytojais, ignoravo jų rašytus elektroninius laiškus, kuriuose buvo įvardintos išėjimo priežastys. Negana to, Marijampolės ligoninės direktorius darbuotojų naktinį darbą viešai vadina „pagulėjimu ant sofutės“.

Taip gali pasakyti tik tas, kuriam pačiam niekada neteko dirbti naktimis ar per šventes, kad būtų užtikrintas sklandus ligoninės darbas. Lietuvoje įprasta, kad ligoninių direktoriai ir miesto merai vieną dieną nemato problemos tame, kad iš darbo išeina jauni gydytojai, bet kitą dieną per televiziją graudžiai kalba, kad negali prisivilioti specialistų ir konkuruoti su privačiomis įmonėmis, į kurių glėbį gydytojus patys ir įstumia“, – rašoma Marijampolės ligoninės radiologų laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.