Susigrąžinti 10+ metų jaunystės? Iš mokymų Vokietijoje grįžęs chirurgas apie unikalią operaciją

Veido pakėlimas gali atjauninti 10 metų ir daugiau, ir tai galima padaryti taip, kad natūralūs veido bruožai ir identitetas liktų išsaugoti, – sako plastinės chirurgijos gyd. dr. Ernest Zacharevskij, neseniai grįžęs iš veido estetinės chirurgijos mokymų Vokietijoje. Viename Lietuvos žinomiausių plastinės chirurgijos centrų „SV Plastic“ operuojantis gydytojas atskleidė, kokios veido pakėlimo technikos ir tendencijos šiandien – dėmesio centre. Pripažintas ekspertas atsakė, kaip įmanoma susigrąžinti ne tik bent dešimtmetį jaunystės, bet ir tai padaryti maksimaliai saugant unikalius veido bruožus.

Kiekvieno veidas skirtingas, tad efektyviam rezultatui pasiekti reikalingus žingsnius galima numatyti tik individualios konsultacijos metu.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Kiekvieno veidas skirtingas, tad efektyviam rezultatui pasiekti reikalingus žingsnius galima numatyti tik individualios konsultacijos metu.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Akimirka iš veido estetinės chirurgijos mokymų Klinik Dr. Funk klinikoje, Vokietijoje (nuotr. gyd. Ernest Zacharevskij).
Akimirka iš veido estetinės chirurgijos mokymų Klinik Dr. Funk klinikoje, Vokietijoje (nuotr. gyd. Ernest Zacharevskij).
Kiekvieno veidas skirtingas, tad efektyviam rezultatui pasiekti reikalingus žingsnius galima numatyti tik individualios konsultacijos metu (nuotr. gyd. Ernest Zacharevskij).
Kiekvieno veidas skirtingas, tad efektyviam rezultatui pasiekti reikalingus žingsnius galima numatyti tik individualios konsultacijos metu (nuotr. gyd. Ernest Zacharevskij).
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Dec 5, 2023, 10:29 AM

Speciali veido pakėlimo technika, apie kurią pasaulyje kalbama vis garsiau

Iš kelių dienų veido plastinės chirurgijos mokymų Miunchene ką tik grįžęs gyd. E.Zacharevskij sako: „Parsivežiau naujų minčių ir susidariau dar labiau savitą požiūrį į veido pakėlimo technikas. Mokymus vedė garsios plastinės chirurgijos klinikos Klinik Dr. Funk profesorius, gydytojas Wolfgang Funk. Daugiausia kalbėjome apie Presto metodiką, arba veido pakėlimą išsaugant natūralius veido raiščius. Tai speciali technika, kuri leidžia užtikrinti stipriai jauninantį efektą, vis dėlto, išlaikant natūralų žmogaus veido identitetą. Šia techniką profesorius tobulina jau apie dvidešimt metų, pats mokėsi iš pasaulyje žinomų ekspertų, tokių kaip bene žymiausias Brazilijos plastikos chirurgas Ivo Pitanguy.“

Specialistas pasakoja, kad veido pakėlimas gali būti atliekamas vadovaujantis keliais požiūriais. Vienu atveju gilieji veido audiniai yra keliami pažeidžiant raiščius, o kitu, labiau tausojančiu – juos išsaugant. Natūralu, operacijos užkulisiai ir tokios detalės dažnai suprantami tik specialistams, tačiau E.Zacharevkij sako, kad pasiryžusiems pokyčiams svarbiausias momentas – natūralaus veido identiteto išsaugojimas. Trumpai tariant, po operacijos džiugina ne tik žymiai jaunesnis veidas, tačiau ir labiau tausojantis požiūris, kuris leidžia išlaikyti individualius jo bruožus.

Nuo mini veido pakėlimo iki didelių ilgalaikių pokyčių – jaunystės susigrąžinimo formulių yra įvairių

„Egzistuoja daug veido pakėlimo modifikacijų, pavyzdžiui, vadinamasis mini veido pakėlimas, kai patempiama oda ir minimaliai koreguojami kiti veido audiniai. Jeigu mes matome, kad veido pakritimas nėra didelis ir yra neženklus odos perteklius, bet norima pokyčių, tuomet kalbame būtent apie mini veido pakėlimą. Procedūra atliekama greičiau, greičiau ir atsistatoma“, – pasakoja plastinės chirurgijos gydytojas.

Vis dėlto, specialistas patvirtina, kad mini operacijos dažnu atveju nepakanka, ypač vyresniame amžiuje. Pavyzdžiui, jeigu yra didesnis veido suglebimas, kaklas yra vizualiai „sunkus“, atpalaiduotas jo raumuo. Tuomet mini technikos nepadės arba rezultatas bus trumpalaikis ir pasirinkimas po kiek laiko vis tiek netenkins.

Gydytojas dalinasi, kad būtent tokiais atvejais svarstomas pilnas klasikinis veido pakėlimas – patempiama ne tik oda, bet ir visa gilesnių veido audinių struktūra (vadinamasis SMAS kompleksas), pašalinamas odos perteklius: „Tokiais atvejais neretai kalbame apie gilųjį veido ir, dažniausiai, kaklo audinių pakėlimą, taip pasiekiame efektyviausią ir ilgai išliekantį rezultatą. Kaklas koreguojamas ne visada, tačiau, jeigu lūkestis yra ženkliai atjaunėti, greičiausiai tai bus kombinuota veido ir kaklo plastika.“

Kada kreipiamasi į plastinės chirurgijos specialistus?

Plastikos chirurgas pastebi, kad perkopus į maždaug penktą dešimtį, troškimas susigrąžinti bent dešimtį metų jaunystės modernioje visuomenėje tik stiprėja – į specialistus kreipiasi tiek vyrai, tiek moterys. E.Zacharevskij priduria, nors veido pakėlimo operacija aktuali visiems, amžius, kuriame kreipiasi moterys ir vyrai – šiek tiek skiriasi. Taip yra dėl elementarios priežasties – odos struktūros skirtumų.

„Apskritai, kalbant apie veido pakėlimo operaciją, ji tampa aktuali tada, kai žmogus perkopia į maždaug penktą ar šeštą dešimtį. Žinoma, kai kurie nori pokyčių anksčiau, tačiau dažniausiai apie šią operaciją kalbame jau minėtose amžiaus ribose. Vyrams ši operacija aktualesnė kiek vėliau, apie šešiasdešimtuosius gyvenimo metus, o moterys neretai kreipiasi anksčiau“, – sako specialistas.

Kai veido pakėlimo nepakanka, arba kokių procedūrų kombinacijos siekiant geriausio efekto – itin dažnos

„Veido pakėlimas yra periferinis, labiausiai veikiantis vidurinę ir apatinę veido dalis ir, dažnu atveju – kaklą. Kiekvieno mūsų apatinio žandikaulio linija laikui bėgant keičiasi, kaklas sensta ir glemba. Taigi, jei norima išties efektyvaus rezultato ir jaunesnės išvaizdos, žiūrime į visus estetinius aspektus“, – dėsto gyd. E.Zacharevskij ir priduria, kad kombinuoti veido pakėlimą su kitomis plastinėmis operacijomis yra įprasta. Pavyzdžiui, jei lūkestis yra ne tik stangri veido oda, bet ir atviresnis žvilgsnis, kai kuriais atvejais tuo pat metu keliami ir antakiai, kakta, atliekama vokų plastika.

Plastinės chirurgijos ekspertas atskleidžia, kad vis dažniau kartu atlieka ir veido bruožų paryškinimą savų riebalų injekcijomis (liposkulptūrą). Beje, tai nebūtinai tik su jauninančiu efektu siejamos operacijos, tai gali būti ir kiti estetiniai sprendimai, įgyvendinami tos pačios operacijos metu – pavyzdžiui, nosies plastika ar viršutinės lūpos pakėlimas.

Galutinio operacijos rezultato tenka palaukti, bet šiai dienai – sunku rasti efektyvesnę alternatyvą

Veido plastinėje chirurgijoje yra ne viena efektyvi operacija, atjauninanti veidą. Pavyzdžiui, šiandien itin populiarus endoskopinis veido patempimas. Tokiu atveju plaukuotoje galvos dalyje daromi keli nedideli pjūviai ir endoskopu pakeliami minkštieji audiniai. Vis dėlto, gydytojas pabrėžia, kad endoskopo kartais nepakanka – juo iš žemesnio taško į aukštesnį pakeliami audiniai, tačiau nepašalinamas odos perteklius. O štai aptariamo veido pakėlimo metu veikiami gilesni odos sluoksniai ir papildomai pašalinamas odos perteklius.

Nors operacija sudėtingesnė ir palaukti galutinio rezultato tenka ilgiau, giliųjų veido ir kaklo audinių pakėlimo rezultatas yra išties ilgalaikis. Gydytojas patvirtina – jis gali išsilaikyti ir 7, ir 10 metų, o gal ir ilgiau. Tai yra ženkliai jauninanti procedūra, bet senėjimo procesai vyksta toliau, tad viskas priklauso nuo žmogaus genetikos, gyvenimo būdo (žalingų įpročių, sveikos gyvensenos), galimų susirgimų, ženklaus svorio kritimo ir kt. Gyd. Ernest Zacharevskij pasakoja, kad rezultatams įtakos turi ir ūmus pooperacinis laikotarpis, kurio metu labai svarbu laikytis gydytojo pooperacinio plano nurodymų.

„Pooperacinį laikotarpį dalinu į dvi dalis. Pirmoji yra ūmus pooperacinis laikotarpis, kol gyja žaizdos. Veido oda įprastai gyja greitai, žaizdos sugyja per maždaug 7–10 dienų. Po maždaug dešimties dienų yra pašalinami periferiniai siūlai, tačiau tai tikrai nereiškia, kad po tiek laiko nelieka patinimų, aptirpimo, mėlynių. Galutinį rezultatą galima pamatyti tik po 3–4 mėnesių“, – dėsto pripažintas ekspertas.

Randų „paslėpimas“ – atskiras plastinės chirurgijos menas

Kai kalbama apie plastinę chirurgiją matomose kūno vietose, kurių nedengia drabužiai, specialistui vienas dažniausiai konsultacijos metu užduodamų klausimų – randų matomumas. Paklaustas apie šios operacijos randus, gydytojas sako: „Randas prasideda plaukuotoje galvos dalyje ir tęsiasi link smilkinių. Taip pat pjūvis daromas priekinėje ausies dalyje, užausyje ir plaukuotoje galvos dalyje link pakaušio. Pjūvius darome taip, kad randai būtų kuo mažiau matomi ir nepažeistų plaukų folikulų. Tad ir lokalios alopecijos rizika yra labai minimali.“

Gyd. dr. E.Zacharevskij pabrėžia, kad specialistai atsakingi už savo dalį, tačiau kita dalis atsakomybės už sklandų randų gijimą po operacijos tenka pačiam žmogui. Svarbu laikytis sudaryto pooperacinės randų priežiūros plano, naudoti paskirtas priemones, vengti tiesioginių saulės spindulių.

Veido pakėlimas yra stipriai audinius veikianti operacija, tačiau kitu būdu tokį rezultatą pasiekti būtų sunku. Vis dėlto, akivaizdu – atlikimo technikų yra ne viena. Šiandien ne tik plastinės chirurgijos pasaulyje, bet ir, apskritai, tarp besidominčiųjų labiau natūralius audinius tausojančiais sprendimais, vis garsiau kalbama būtent apie Presto metodiką. Natūralius audinius, taigi ir unikalius bruožus, tausojanti Presto veido pakėlimo metodika tampa vienu populiariausių jaunystės susigrąžinimo būdų. Svarbiausia – užtikrinančių ilgai išliekantį jaunatviško veido rezultatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.