SAM: pavėžėjimo paslaugą išbandė pirmas dėl transplantacijos besikreipęs recipientas

48-erių Darius didžiąją dalį savo gyvenimo planus dėlioja pagal medikų sudarytą grafiką – jau 27 metus jam kas antrą dieną tenka atlikti hemodializės procedūras. Vyras tris kartus per savaitę vyksta į Vilkaviškį, todėl džiaugiasi, kad pastarieji mėnesiai tapo bent šiek tiek lengvesni – norėdamas nuvažiuoti iki gydymo įstaigos ir atgal jis naudojasi rugpjūtį startavusia pacientų pavėžėjimo paslauga.

Greitoji<br>G.Šiupario nuotr.
Greitoji<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sveikatos apsaugos ministerija

2023-12-06 09:26, atnaujinta 2023-12-06 09:27

Neseniai Darius tapo ir pirmuoju recipientu, kuris pavėžėjimą išbandė dėl transplantacijos – sužinojęs, kad turi galimybę gauti donoro inkstą, jis skubiai buvo nugabentas į Kauno klinikas, praneša sveikatos asaugos ministerija (SAM).

„Lankiausi ligoninėje dėl hemodializės ir gydytojas pranešė, kad yra galimybė gauti inkstą, tačiau reikia skubiai vykti į Kauną. Mano artimieji negalėjo tuo metu manęs pavežti, todėl labai džiaugiausi, kai pavyko greitai suorganizuoti automobilį ir jau kone po pusvalandžio buvau pakeliui į klinikas – juokaudamas sakau, kad atvežė beveik kaip su greitąja“, – džiaugėsi Darius.

Ir nors inkstas jam, deja, netiko, vyras sako esantis labai patenkintas pavėžėjimo paslaugos efektyvumu. Pasak jo, ligoninėje tuomet teko praleisti beveik 12 valandų, tačiau po gydytojų konsiliumo sužinojęs, kad inksto persodinti vis dėlto nepavyks, teko grįžti namo.

„Žinoma, apmaudu, kad inkstas netiko ir jo negavau, tačiau tai jau ne pirmas kartas – nėra taip paprasta, su kiekvienu recipientu yra daug niuansų. Tačiau esu nuoširdžiai dėkingas Kauno klinikoms, vairuotojams, kurie man labai padėjo – tikrai vertinu operatyvumą ir patogumą, todėl turiu labai gerą emocinį atsiliepimą“, – pasakojo recipientas.

Šiuo metu Darius ir toliau kas antrą dieną vyksta į Vilkaviškio ligoninę dėl hemodializių ir toliau viltingai laukia kvietimo dėl inksto transplantacijos.

„Kraujo valymas nėra paprastas procesas, kartu išvalomos ne tik nuodingos, bet ir gerosios medžiagos. Po procedūros reikia laiko atsigauti, žmogus nelabai gali pats grįžti namo, jam neretai sunku net sėdėti, norisi prigulti.

Hemodializę privalau atlikti kiekvieną pirmadienį, trečiadienį, penktadienį – tai svarbu mano gyvybei palaikyti. Ir tikrai sudėtinga nuolat rasti kažką, kas galėtų pavežti iki gydymo įstaigos, todėl ši paslauga – tikra pagalba, ypač dėl to, kad automobilis pasiima ir nuo namų ir vėl į juos parveža, – tai labai palengvina procesus“, – sako jis.

Rugpjūtį startavusia pavėžėjimo paslauga šiuo metu gali naudotis 20-ies savivaldybių gyventojai. Į bandomąjį projektą šiuo metu įsitraukusios Alytaus, Alytaus rajono, Birštono, Jonavos rajono, Jurbarko, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno ir Kauno rajono, Kazlų rūdos, Kėdainių rajono, Lazdijų rajono, Marijampolės, Pagėgių, Prienų rajono, Raseinių rajono, Šakių rajono, Šilalės rajono, Tauragės ir Vilkaviškio rajonų savivaldybės.

Pavėžėjimo paslauga teikiama pacientams, kurie dėl sveikatos būklės ar socialinių ir ekonominių priežasčių negali naudotis individualiu arba viešuoju transportu. Paslaugų teikimo sąlygas ir visą pavėžėjimo paslaugų aprašą galima rasti čia.

Nuo bandomojo projekto pradžios kas mėnesį atliekama daugiau nei 1000 pavėžėjimų, kurių didžiąją dalį sudaro pacientų pavėžėjimai dėl hemodializės. Planuojama, kad hemodializės poreikis ateityje tik augs, nors šios grupės pacientai turėtų sudaryti apie 30–40 proc. visų teikiamų pavėžėjimo paslaugų.

Norintys užsakyti pavėžėjimo paslaugą tai gali padaryti keliais skirtingais būdais – kreipiantis kiekvienos projekte dalyvaujančios savivaldybės įgaliotos įstaigos kontaktais, taip pat paskambinus į Karštąją liniją trumpuoju numeriu 1808.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.